Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 10:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 11:05 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 stycznia 2013, 00:29
Posty: 71
Lokalizacja: Apelacja Różewo, gm. Wałcz
Witam.
W zeszłym roku nastawiłem wino z Regenta. Parametry owoców: cukry 21 Brix; kwasy 8,5. Pracowało dobrze i w trakcie fermentacji wszystko było ok. Niestety po jej zakończeniu skwaśniało. Nie siarkowałem.
Jakie mogły być tego przyczyny?
Starałem się zapewnić higienę przerobu.
W którym momencie należy przenieść balon z winem do piwnicy? Może zrobiłem to za późno?
Co należałoby zrobić by ustrzec się tego w tym roku?

_________________
Pozdrawiam
andrzej


Ostatnio edytowano poniedziałek, 8 września 2014, 11:23 przez Fred, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 11:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Napisz dokładniej co to znaczy skwaśniało. Bez cukru wino jest kwaśne, bo ma 8,5g/l kwasu.Nic tego nie maskuje.
Może się utleniło i zaoctowało. Pod korek miałeś wlane po fermentacji?
Może owoce nie były zdrowe, a do tego nie siarkowałeś.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 11:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Co rozumiesz pod pojęciem skwaśniało? Poszła fermentacja octowa i masz ocet?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 11:20 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 stycznia 2013, 00:29
Posty: 71
Lokalizacja: Apelacja Różewo, gm. Wałcz
Nie, octu nie mam. Jest kwaśne. I właśnie nie wiem czy to kwas, bo cukier się przerobił a kwasy jeszcze nie zeszły, czy po prostu się popsuło?

_________________
Pozdrawiam
andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 11:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jeśli octu nie masz, pleśnią nie czuć, jest tylko kwaśne to jeśli chcesz wino wytrawne to dodaj bianco neve. Jeśli chcesz słodsze to zasiarkuj i dodaj cukru.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 13:35 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 stycznia 2013, 00:29
Posty: 71
Lokalizacja: Apelacja Różewo, gm. Wałcz
vanKlomp napisał(a):
Jeśli octu nie masz,
- prawda
vanKlomp napisał(a):
pleśnią nie czuć,
- prawda
vanKlomp napisał(a):
jest tylko kwaśne
- prawda

No to się uspokoiłem, bo myślałem, że coś się zaczęło psuć :)

_________________
Pozdrawiam
andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 21:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
Nie podałeś informacji - jakich drożdży używałeś do fermentacji. Niektóre szczepy w trakcie fermentacji produkują większe ilości kwasowości lotnej, a czasem przy braku azotu w nastawie (nie dodawana żadna pożywka) również może powstać aldehyd octowy.
Jeśli w tym roku chcesz uniknąć podobnych sytuacji poczytaj dokładnie opis szczepu drożdży i ich zapotrzebowanie na azot.
Jeśli robisz wino z Regenta - polecam drożdże LALVIN- V1116 oraz pożywkę PRO-FERM Plus (osobiście na tych drożdżach robię wino od kilku lat - chodzą słuchy że dobre). Możesz też spróbować na drożdżach ULCM-S377, ale one mają duże zapotrzebowanie azotowe i potrzeba znacznych ilości pożywki "fosforan dwuamonowy" oraz "Bioferm" (w tym roku małą próbkę na tych drożdżach zrobię).

Polecam stronę http://www.centrumfermentacji.com oraz http://janlubera.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 września 2014, 08:54 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 stycznia 2013, 00:29
Posty: 71
Lokalizacja: Apelacja Różewo, gm. Wałcz
Dzięki wielkie za pomoc.

-- środa, 10 września 2014, 08:54 --

Zapytam jeszcze:

- o ile spadną kwasy po przeprowadzeniu fermentacji?

- ile powinno być kwasów na początku fermentacji jeśli efektem końcowym ma być wino wytrawne/półwytrawne/półsłodkie/słodkie?

_________________
Pozdrawiam
andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 września 2014, 09:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Nie ma prostej odpowiedzi. Dla mocno zbudowanych win wytrawnych może to i być 9g/l i więcej.
Dla Regenta pewnie 6-7g/l będzie ok. Dla innych nie podam bo cukier to już kwestia gustu.
Kwasy mogą spaść ale nie muszą. Zależy ile jakich kwasów było w owocach. Jak mniej dojrzałe to jest dużo jabłkowego, którego trudno się pozbyć bez użycia specjalnych drożdży. Jak winowego to możesz zastosować bianco neve.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 września 2014, 21:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Witam a czy może ktoś stosował drożdze lalvin 71b
Chodzi mi głównie czy nie wprowadzają do gotowego winna jakichś nieprzyjemnych posmaków zapachów aromatów
Może ktoś z kolegów miał doswiadczenie z tymi drożdzami.

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 września 2014, 23:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Używałem ich wiele razy i nigdy nic dziwnego nie powstało, a wręcz przeciwnie w sensowny sposób odkwaszały wino. Warto spróbować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2021, 17:54 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 kwietnia 2021, 17:52
Posty: 2
Lokalizacja: polska
witam, a czy da sie jakos uratowac wino z ktorego zrobil sie ocet ? czy po prostu do wylania ? szkoda mi tego bo lezalo 2 miesiace w debowej beczce. moze ktos ma jakis pomysl ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2021, 18:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Czyli chcesz zrobić wino z octu? :)
Niestety. Ocet robi się z wina, ale w drugą stronę to nie działa.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2021, 18:25 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 kwietnia 2021, 17:52
Posty: 2
Lokalizacja: polska
oki, to teraz mi powiedz jak uratowac beczke, zeby drugie wino nie przemienilo sie w ocet od tego smaku, czy zeby nie pachnialo jak ocet czy smakowało


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2021, 21:04 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Jest tu kilka osób na forum, które się w beczki bawią, więc pewnie Ci doradzą. Podejrzewam, że sprawa jest problematyczna, bo jeżeli faktycznie masz ocet, to znaczy, że doszło do zakażenia. Co więcej, bardzo prawdopodobne, że źródłem zakażenia mogła być właśnie beczka. I to jest właśnie największy problem - trudno się pozbyć z beczki drobnoustrojów, które się zagnieździły w drewnie.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO