Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 18:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 16:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 941
Lokalizacja: małopolska
No ale po co robicie sobie dodatkową robotę?
Prasa od razu po zbiorze i będzie róż. Zależenie do odmiany blady lub ciemny róż :-).

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 16:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
To jak według Ciebie robi się wino różowe?

Dobiera się odmiany, które na to pozwalają.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 18:30 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 20:28
Posty: 228
Lokalizacja: Szczecin/Goleniów
Budzik napisał(a):
No ale po co robicie sobie dodatkową robotę?
Prasa od razu po zbiorze i będzie róż. Zależenie do odmiany blady lub ciemny róż :-).

Z tą robotą to o maceracji? Jeżeli tak to po to by "wyłapać" więcej aromatów.

_________________
Szkółka winorośli Jutrzenka nr 32/04/4182
https://szkolkajutrzenka.wordpress.com/
https://www.facebook.com/Szkółka-Jutrzenka-340179123371843/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 18:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jak będziesz macerował nigdy nie będziesz miał różowego.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 19:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
KonradB napisał(a):
...jak długo macerować odmiany takie jak: Regent, Roesler, Gronkowiec, Marquette by różowe było nie tylko technologicznie ale i w kolorze?
Regenta i roeslera jeśli będą nie dojrzałe to pewnie bardziej różowe niż czerwone zrobisz ale zawsze bez maceracji i chyba już nie w tym terminie.
dziadek2 napisał(a):
...Raczej nieosiągalne, myślę, że nawet tłoczenie bez mielenia wiele nie zmieni - różu nie uzyskasz, będzie czerwień i nic nie poradzisz.
Roman ma rację, nic tu dodać ani ująć.
Budzik napisał(a):
...Prasa od razu po zbiorze i będzie róż. Zależenie do odmiany blady lub ciemny róż :-).
I tu się mylisz. Jeśli je zmrozisz suchym lodem to jest mała szansa.
Tak się składa, że w tym tygodniu robiłem "technologicznie" różowe z regenta, roeslera, ronda i symbolicznych dodatków.
Całe grona z szypułkami wyciskane hydroprasą, bez suchego lodu.
Najpierw z prasy leci mocno czerwony kolor, dopiero pod koniec robi się blady czyli ekonomii nie ma.
Na chwilę obecną jest piękny "malinowy" kolor.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 20:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Jeżeli z ciemnej pdmiany, która ma biały sok wytłoczymy go I będzie nadal biały to dostaniemy wino blanc de noir np. z pinotów.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 października 2017, 11:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Pranie które mnie nurtuje myślę że mogę tu zadać. Napisze mi ktoś może dlaczego tak dużo ludzi rezygnuje w tym roku z czerwonego wina i robi ròżowe ? Czy winą są wysokie kwasy ?

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 października 2017, 18:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Wino różowe zdecydowanie bardziej "wybacza" kwasy bo różowego nie robi się wytrawnego, lub prawie wcale. Do różowego nie przechodzą taniny z pestek i mniej barwników ze skórek, a to właśnie jest pożądane w czerwonych. W czasie maceracji przy tak kiepskim roku w większości przypadków przejdzie do wina z niedojrzałych pestek posmak "trawy i zieleniny" . Skórki na owocach też pozostawiają wiele do życzenia. Robiąc różowe wino nie zamykamy sobie drogi do jego dalszej poprawy - możesz go sobie dosłodzić(rzecz gustu i smaku), zostawić do kupażu z mniej kwaśnym, alb przeznaczyć na musujące i tutaj dodając w końcowej fazie produkcji syropu znowu można ukryć kwasy . Poza tym wina różowe powinny być z reguły spożywane do dwóch lat, a skoro w tym roku czerwone dobre nie wyjdzie to po co się męczyć. Jeśli są jeszcze jakieś powody to proszę kolegów o dopisanie aby informacja była bardziej kompletna.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 października 2017, 19:49 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Bardzo dziękuję. Dzięki Tobie zmieniłem dziś plan winifikacji. Ponieważ pogoda od jutra nie ciekawa, postanowiłem dzisiaj wszystkie zerwać i przerobić. Planowałem fermentować w miazdze tydzień ale jednak mógłby być to błąd w tym roku, dlatego jutro albo pojutrze prasa. Nie będzie to różowe ale mam nadzieję że będzie ciekawsze .. smaki trawiaste miałem już przyjemność poznać i też nie tęsknię za nimi . Dziękuję.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 października 2017, 22:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Wszystko jednak zależy od parametrów surowca i Twoich umiejętności. Powodzenia. :thumbup:

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 października 2017, 09:12 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Dla amatorów jest w domowym warunkach łatwiej do zrobienia i dużo odsmaków zostanie zlikwidowane. Ja też tak robię z odmian które na wino czerwone się nie za bardzo udają. Albo jak miałbym dostać winogron na 200 litrów Dornfeldera to zrobię połowę różowe, wytrawne bo łatwiej się robi, a jak wiem że ktoś z znajomym chce półsłodkie dodam odrobinkę płynnej stewi.
Pozdrawiam serdecznie
Georg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 października 2017, 06:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zawsze różowe robiłem z MF i LM. Wychodzi super. Z Regenta i innych zrobię w tym roku, zobaczymy jak wyjdzie. Ten rok to rok win musujących, białych i różowych

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 października 2017, 09:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
WinnicaUdziejek napisał(a):
wniosek >
jesli najlatwiej robic rozowe nalezy udoskonalac to co wychodzi najlepiej a nie miec zawsze srednie czerwone.
Czy ktos ma pomysl jaka odmiana moglaby byc najlepsza na aromatyczne rozowe wino?
Wiem ze na tej liscie powinien znalezc sie Regent , moze ktos ma lepszy pomysl ?


Żeby wszystko było tak oczywiste... Problem polega na tym że najwięcej spożywanych win i o najdłuższym okresie w jakim dają się przechowywać, to wina czerwone i białe. Inną alternatywą jest wino musujące na które u nas w kraju warunki są, ale nie jest proste w produkcji. Odpowiedzią na pytanie jest profil produkcji, amator - robi co chce, winiarz komercyjny - musi robić to co się sprzedaje.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 lutego 2019, 16:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Odkopuję stary wątek.
Jaka odmiana na wino różowe w Polsce, ale takie rzeczywiście różowe a nie tylko technologicznie różowe - więc odpadają MF, Marquetty, Regenty, Ronda i większość hybryd. Musi to być odmiana o białym soku.
Z czerwonych vinifer mam tylko Dornfeldera - ale na wino czerwone (które lubię) i musiał by się udać jakiś strasznie kiepski rok żeby nie wyszło z niego czerwone i byłbym zmuszony zrobić z niego różowe.
Więc co?

Odmiana na różowe musi być charakterna, aby i w różowym pokazała pazurki. Piłem kiedyś super różowe z SYRAHa (na Węgrzech - pewnie mieli kiepski rok i zamiast czerwonego zrobili różowe)

A może by tak posadzić Syraha na wino różowe? A jakby tak raz na 5 lat zrobić z niego czerowne to też bym się nie obraził.

Próbował ktoś?

Innego różowego piłem Merlota na Morawach, może ten?

Co radzicie? Mrozoodporność na poziomie -24st wymagana :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2019, 09:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Niedawno piłem niemieckiego Lembergera, miał "różowego pazura". Niestety był czerwono przeźroczysty a nie różowy, no i kompletny brak mrozoodpornosci. Morawskie różowe Zwaigelty są pijalne.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO