Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 21:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2016, 23:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
jokaer napisał(a):
...Erikos- jeszcze jest opcja tłoczenia od razu razem z szypulkami, więc na przyszły rok możesz tak zrobić.
Tą metodą także robię od kilku lat, można znaleźć w moich postach :D

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 00:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
W tym sezonie również nastawiłem kilka win rose kierując się ideą aby wino miało cechy świeżości i subtelności zarazem. :angel:

Do tej pory zbyt mało przykładaliśmy wagi do tego typu win,ale może najwyższy czas spróbować?
Czy ten pomysł wypali? Zobaczę za kilka miesięcy i chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami z wami.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 08:40 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Ja zrobiłem raz różowe z Marszałka, coś między półwytrawnym a półsłodkim i powiem szczerze, że było rewelacyjne. Jedno z lepszych różowych, jakie w ogóle kiedykolwiek piłem. Wydaje mi się, że Marszałek jest odmianą wręcz stworzoną do robienia różowych (czerwonych nie).

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 10:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Zodiak napisał(a):
Różowe to technologia nie kolor.


To raczej cytując klasyka jest oczywista oczywistość, ale i kolor dla odbiorców tego wina też ma znaczenie. Przeciętny Kowalski nie wie że to technologia, dla niego różowe ma mieć kolor różowy i o tym pisałem, że z MF raczej takiego koloru się nie osiągnie tłocząc nawet całe grona.
Erikos napisał(a):
Tą metodą także robię od kilku lat, można znaleźć w moich postach :D
, czy po jakimś czasie nie traci on koloru i nie robi się brunatny?

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 10:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Jeśli chodzi o kolor wina Rose, to są różne odcienie, od zupełnie jasnego do ciemnego.


Obrazek

zdjęcie z wikipedii https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 12:00 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Tyko polecam a dlatego bo udało mi się dwa wina różowe pić. Jednego Francuza i jednego Burgundera. Jedno lepsze od drugiego.
Francuz był z paru odmian zrobiony i był rewelacyjny piłem go razem z niemieckimi winiarzami i też byli zaskoczeni wspaniałością tego wina. Jakie to były odmiany nie pamiętam i tak mi były nieznajome.
Natomiast Burgunder różowy to rewelacja sama w sobie. Butelkę dostałem od znajomego tylko za 28 Euro sam bym sobie takiego wina drogiego nie kupił.
To buło tak samo, rewelacja w ustach.
Obydwa były delikatne, dlatego mi tak bardzo smakowały. Jak będę miał okazję sam też takie sobie zrobię.
Pozdrawiam serdecznie
Georg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 15:32 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
A ja w tym roku zrobiłem z Ronda blush wine, tłoczyłem oczywiście całe grona i w dodatku lekko. Z niewielkim cukrem resztkowym wyszło świetne.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 15:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
przemar napisał(a):
...czy po jakimś czasie nie traci on koloru i nie robi się brunatny?
Jak dotąd mi się nie przytrafiło na szczęście.
Natomiast utleniło mi się trochę butelek Solarisa 2012. Wino miało być do szybszego spożycia, przez co nie siarkowałem rozlewając do butelek.
Jednak z nadmiaru zostały i teraz dla mnie są nie pijalne.
Wina przechowywane na leżąco, korki to syntetyki Nomacorc (widać działają jak korki naturalne)

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 23:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Potwierdza to ,że wina z Solarisa powinny być spożywane wcześnie a dłuższe leżakowanie nie sprzyja na smaku i jakość wina.
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 00:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Erikos napisał(a):
przemar napisał(a):
...czy po jakimś czasie nie traci on koloru i nie robi się brunatny?
Jak dotąd mi się nie przytrafiło na szczęście.
Natomiast utleniło mi się trochę butelek Solarisa 2012. Wino miało być do szybszego spożycia, przez co nie siarkowałem rozlewając do butelek.
Jednak z nadmiaru zostały i teraz dla mnie są nie pijalne.
Wina przechowywane na leżąco, korki to syntetyki Nomacorc (widać działają jak korki naturalne)


Jarek, a czy miałeś z tego samego wina (Solaris 2012) jakąś inną partię siarkowaną? I czy ona jest dalej pijalna?
A co z winem 2013?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 00:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Załącznik:
DSC04306.JPG
DSC04306.JPG [ 43.94 KiB | Przeglądane 956 razy ]

Bardzo delikatny kolor różu,graniczący kolorem z winem białym.
Może ktoś odgadnie,która ciemna odmiana da tak lekki odcień różu ?
Aromat wspaniały jak na ten etap winifikacji.
____________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 05:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
jano napisał(a):
Może ktoś odgadnie,która ciemna odmiana da tak lekki odcień różu ?

PN, C. Cortis

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 13:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Mietku,obrałeś dobry kierunek... :idea:
Wino pochodzi z odmiany Pinot Wrotham.
Owoce zmiażdżone i od razu poddane obróbce na prasie.
Myślę,że kilkugodzinna maceracja owoców dałaby intensywniejszy kolor.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 14:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Janek, jakie on miał parametry zbioru jeśli możesz się pochwalić, okrywasz go na zimę?

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 15:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
gbed napisał(a):
...Jarek, a czy miałeś z tego samego wina (Solaris 2012) jakąś inną partię siarkowaną? I czy ona jest dalej pijalna?
A co z winem 2013?
Wino z 2013 było siarkowane i nawet po wyglądzie wydaje się ok.
Niestety tego z 2012 nie mam nic już siarkowanego.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO