Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 03:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 22 września 2020, 23:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Piotr77 napisał(a):

W zeszłym roku pierwszy raz wytworzyłem różowe z PNP.
Wino zbiera pozytywne recenzje znajomych, ale stać go na znacznie więcej, a sam popełniłem 2 zasadnicze błędy wynikające głównie z nieznajomości tej odmiany w winifikacji. Odmiana ma duży potencjał na różowe i będę się w niej szlifował :)

Brix 22, pH 3,3, kwas 5,5 ( dokwaszałem do 7gr/l ). Maceracja 17h ( za krótko dla tej odmiany; wyszedł delikatny róż ), sedymentacja 12h. Po fermentacji pH 3,2, kwas 6,8.

Wino mocno wytrawne, rześkie, aromat stonowany ale przyjemny, przydałoby się więcej ciała. Przyjemne w konsumpcji.

Pozdrawiam
Piotr


Piotrze, na jakich drożdżach fermentowałeś?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2020, 19:36 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Powitać.
Takie pytanie do tych którzy robili wino w typie różowe z cabernet cantor. Przeorowadzaliscie macerację?

Owoce u mnie już praktycznie bez trawiastego posmaku.

Pozdro
Mateusz

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2020, 08:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Maceracja 2 godziny.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2020, 09:14 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
RobertR napisał(a):
Maceracja 2 godziny.
Dzięki

Mateusz

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2020, 17:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
jokaer napisał(a):
Piotrze, na jakich drożdżach fermentowałeś?

Jolu, nie zauważyłem pytania... To były drożdże QV10.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2022, 07:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Może by tak nastawić PNP na różowe?
Co sądzicie?
Zamierzam go jutro zebrać.
Tylko, że zamierzałam go tłoczyć z szypułkami, to nie wiem co z krótką maceracją :?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2022, 08:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
jokaer napisał(a):
Tylko, że zamierzałam go tłoczyć z szypułkami, to nie wiem co z krótką maceracją



Po co Ci trawa? :shock:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2022, 13:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
To jest dezaprobata wobec tłoczenia z szypułkami czy wobec maceracji z szypułkami?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2022, 14:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
I jedno i drugie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2022, 15:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Czyli, że wyciskanie PNP z szypułkami nie jest dobrym pomysłem ?
Macerować z szypułkami nie chciałam, dlatego pytam.
Czy będzie dobre różowe z PNP bez żadnej maceracji?
Mogę nie rozdrabniać z szypułkami.
Tylko pytam czy faktycznie będzie to miało taki wpływ na smak młynkowanie z szypułkami?

Trochę rozmawiamy jak głuchy z niemową :wink:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 09:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Różowe z Regenta? Co o tym myślicie?

Zerwałam dziś, orientacyjnie Blg 20-21, kwasy słabe / organoleptycznie/.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 09:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Jolu, w wielu poradnikach piszą że wino różowe, robi się technologicznie tak samo jak białe. Znaczy się że można mielić i wyciskać razem z szypułkami, jak i również przeprowadza się sedymentację.
Regent na Różowe?, jak najbardziej, piłem takie wina od winnic profesjonalnych, bardzo dobre. Kwas tylko jest potrzebny nieco większy.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 09:46 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
jokaer napisał(a):
Różowe z Regenta? Co o tym myślicie?

Zerwałam dziś, orientacyjnie Blg 20-21, kwasy słabe / organoleptycznie/.

Możesz spróbować tzw 'dark rose'. Robiłem różne różowe i domowemu sommelierowi (żona ) najbardziej podchodzi właśnie takie 'dark rose' minimum 24 h maceracji (nie więcej niż 48h). Tyle że robię z innych odmian: Muscat Blue i Pannon Frankos. Używam zimnych drożdży (S101) i fermentuję w niskiej temperaturze (do 16 stopni).

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 09:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
jokaer napisał(a):
Różowe z Regenta?

Ja robię z samocieku, bezpośrednio po mieleniu a i tak już jest wyraźnie różowe.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 10:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Wobec tego przesądzone :)

Co do technologii.
No właśnie dokształciłam się trochę w tym przetwórstwie, teoretycznie jak na razie
i czas na praktykę.
Jak będzie z kwasami no to sie okaże. Sama jagódka też trochę inaczej smakuje.
Po za tym nie da się spróbować wszystkich jagódek.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO