Teraz jest czwartek, 6 listopada 2025, 20:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 13:30 
mistrz
mistrz

53 dni - pieknie ! Ja sie nie odwazylem az tak dlugo. Choc teraz wiem ze powinienem.
Kolor - czesciowo przejmuje ze skorek (np z traminera byloby latwiej), trydniej z Biaca z cala pewnoscia. Za to bianca napewno zostawila fajny kwas ktory ( w moim skromnym) odczuciu lubie jednak gdy jest choc nieco wyczuwalny w pomaranczy. W Gru z pewnoscia kolor to tez dojrzalosc szypulek, co do utleniania - po czesci tez ale juz moze nie samego wina a wlasnie skorek ktore w kontakcie z tlenem robia sie... bardziej pomaranczowe. Ale to jest jeszcze zalezne od kwasowosci ich samych. Tak jak jablko przekrojona na pol - postaw na kilka godzin bedzie amber, skrop 2-ga czesc cytryna - zachowa swoj kolor.
Dlatego przy wyzszym kwasie otrzymales slomke, nie pomarancze. Pozdrowionka !

terroirPL napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
...Czy zaprezentujesz na spotkaniu mazowieckim u Roberta (pod koniec stycznia b.r.)swoje wino pomarańczowe :?:...

Jeżeli ja dojadę na spotkanie, mogę przywieźć moje Jutrzenka+Bianca fermentowane w miazdze 53dni.
Kolor ma jednak nie amber a słomkowy (?). Zastanawiam się, skąd się ten pomarańczowy kolor bierze - z utlenienia?

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 14:12 
Ekspert
Ekspert

terroirPL napisał(a):
...
Jeżeli ja dojadę na spotkanie, mogę przywieźć moje Jutrzenka+Bianca fermentowane w miazdze 53dni.
Kolor ma jednak nie amber a słomkowy (?). Zastanawiam się, skąd się ten pomarańczowy kolor bierze - z utlenienia?

Też się zastanawiam skąd się ten kolor amber bierze :?: :shock:
Hibernal odmianowe, 4 dni maceracji na skórkach (amber) - 0Blg,9,4g/l kwasy.pH 3,4,alk 11,8%
Cuve Johanniter/Sibera , 6 dni maceracji na skórkach (zaledwie leciutkko pomarańczowy) 2Blg, 5,4g/l kwasy,pH 3,6; alk.11,4%
poniżej fotka cuve johan/sibera

Załączniki:
Komentarz: kolor cuvee johanniter.sibera
07012019 002.jpg
07012019 002.jpg [ 45.55 KiB | Przeglądane 36216 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 15:46 
mistrz
mistrz

U mnie w grudniu wyglądało tak :

https://www.facebook.com/WinaMarcina/photos/a.909268575759107/2167386526613966/?type=3&theater

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 16:12 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Też się zastanawiam skąd się ten kolor amber bierze :?: :shock:
Hibernal odmianowe, 4 dni maceracji na skórkach (amber) - 0Blg,9,4g/l kwasy.pH 3,4,alk 11,8%
Cuve Johanniter/Sibera , 6 dni maceracji na skórkach (zaledwie leciutkko pomarańczowy) 2Blg, 5,4g/l kwasy,pH 3,6; alk.11,4%
poniżej fotka cuve johan/sibera
Do barwy pomarańczy troszkę tym winom jeszcze brakuje. :wink: Warto wkleić może fotkę Hibernala (jak Zbyszek pozwoli to mogę wrzucić :wink: ), bo ma fajniejszą barwę i piękniej się sklarował niż cuvee Johanniter/Sibera z fotki. Próbowałem jesienią oba te wina u Zbyszka a teraz próbuję ponownie tegoż Hibernala z podarowanej buteleczki. Ostatnio wydawał mi się za kwaśny, ale przetrzymany w chłodzie, fajnie złagodniał, ułożył się i jest teraz znakomity. W doborze odmian na pomarańczowe warto, więc spróbować z Hibernalem. Co do wspomnianego cuvee to trudno mi się wypowiadać, bo nie do końca było w moim guście. Ja akurat uwielbiam odmianowe z Johannitera a dodatek Sibery mocno go zmienia (no chyba, że z czasem się zmieniło :wink: ). Podziwiam Zbyszka, bo ma szerokie horyzonty i tworzy różne "opcje" a to jest ciekawe dla degustatorów. :thumbup:

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 17:05 
Ekspert
Ekspert

WinaMarcina napisał(a):

Marcinie, gratuluję profesjonalnie prowadzonej winnicy. Tona przerobionych owoców robi wrażenie :!:
Zgadzam się też z taką opinią:
"Zapamietajcie 2018... Za kilka lat wina z tego rocznika bedzie mozna kupowac w ciemno. Ten rocznik z cala pewnoscia przejdzie do historii polskiego winiarstwa"

Nie dowiedziałem się jednak z jakiej odmiany powstało to wino pomarańczowe :?:
"Nuty dojrzałych brzoskwiń, migdałów,orzechów włoskich. lukrecji a to wszystko muśnięte karmelowym finiszem"
"Polifenole i alkohol około 14% robi swoje"
Czy już jest w beczce , czy jeszcze czekasz ...?
PS
Na marginesie tematu, czy Saperavi już owocuje ? A może zrobiłeśjuż z niego wino :?:

-- Pn, 07.01.2019 17:03 --

sajko71 napisał(a):
Do barwy pomarańczy troszkę tym winom jeszcze brakuje. :wink: Warto wkleić może fotkę Hibernala (jak Zbyszek pozwoli to mogę wrzucić :wink: ), bo ma fajniejszą barwę i piękniej się sklarował niż cuvee Johanniter/Sibera z fotki. Próbowałem jesienią oba te wina u Zbyszka a teraz próbuję ponownie tegoż Hibernala z podarowanej buteleczki. Ostatnio wydawał mi się za kwaśny, ale przetrzymany w chłodzie, fajnie złagodniał, ułożył się i jest teraz znakomity. W doborze odmian na pomarańczowe warto, więc spróbować z Hibernalem. Co do wspomnianego cuvee to trudno mi się wypowiadać, bo nie do końca było w moim guście. Ja akurat uwielbiam odmianowe z Johannitera a dodatek Sibery mocno go zmienia (no chyba, że z czasem się zmieniło :wink: ). Podziwiam Zbyszka, bo ma szerokie horyzonty i tworzy różne "opcje" a to jest ciekawe dla degustatorów. :thumbup:

Nie mam nic przeciw wklejeniu fotki hibernala. Cuve johanniter/sibera to wino półsłodkie a hibernal to wytrawne, trudno je więc porównywać.
Ze spotkania pamiętam, że odmianowy (biały)jahanniter przypadł do gustu Twoiej Małżonce :D :!:

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 17:17 
Ekspert
Ekspert

"Pomarańczowy" Hibernal od ZbyszkaB
(jest jeszcze bardziej sklarowany niż to widać, ale nie umiem tego uchwycić aparatem z komórki)

Załączniki:
IMG_20190107_160707.jpg
IMG_20190107_160707.jpg [ 24.9 KiB | Przeglądane 36168 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 17:33 
czeladnik
czeladnik

Prawie wszystko o pomarańczowym winie :)

"Upewnij się, że siedzisz kiedy smakujesz swoje pierwsze pomarańczowe wino."
Cytat pochodzi z materiału załączonego w linku. To także taka mała zachęta do robienia win pomarańczowych :)

http://translate.google.com/translate?h ... e-wines%2F (Orange Wine Festival Izola)
http://translate.google.com/translate?h ... wine%2F%20 (wszystko o pomarańczowym winie – Wine Folly)
http://translate.google.com/translate?h ... iration%2F (wino pomarańczowe – Austraian Wine)

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 17:34 
mistrz
mistrz

Od początku - dziekuje.
W sumie nie tona a 3T ;-)

Co do odmian - Cuvee - o zgrozo ! Uwaga, bo juz czekam az gromy sie posypią :-)
Kristaly/Bianca 85/15

Na beczke czekam - jeszcze tydzien - czas na odciag po probie i jak bedzie ok - beka albo i nie. Zalezy co nos podpowie :-)

Saperavi owszem - owocuje. Ale nadal w testach a owocow bylo moze z 8 kg wiec raczej wina nie tworzylem ;-)
Ten rok byl i tak niemiarodajny. Tak czy inaczej mrozy znosi ;-)

Na wiosne jak Cie temat interesuje dosadzam saperavi budeschuri oraz umowione na odbior w lutym endemiczne odmiany Gruzinskie z regionów Imereti, Meskheti , Ajarii - pewnie tez cos z Kahketi gdzie znajduje sie tez instytut enologiczny.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 18:18 
Ekspert
Ekspert

WinaMarcina napisał(a):
...

Co do odmian - Cuvee - o zgrozo ! Uwaga, bo juz czekam az gromy sie posypią :-)
Kristaly/Bianca 85/15

Na beczke czekam - jeszcze tydzien - czas na odciag po probie i jak bedzie ok - beka albo i nie. Zalezy co nos podpowie :-)

.....

Dlaczego niby gromy miały by się posypać :shock:
Eksperymentujemy :!: :!: :!:
Może trafiłeś w dyche :?: :!: Nigdy nic nie wiadomo?
A co do kolorów typu ognisty amber; może więcej bianci zamiast kristaly :?:
Bianca szybciej się utlenia i przez to wino szybciej nabiera kolorów "amber" :wink: :!:
Wszystko jeszcze przed nami.
Moje wina pseudo-pomarańczowe 2018 były fermentowane w zamkniętych pojemnikach z rurkami fermentacyjnymi,
Raz dziennie były otwierane coby zanurzyć czapę i pomieszać.
Zbyt dużo nie miały szans się utlenić :wink:
Może nawet mniej niż w amforach gruzińskich :?:
Dotychczas jednego jestem pewień; odmiany o różowych lub szaro-różowych skórkach(PG,tramin red,palava,sieger itd) dają szybciej efekt "amber" niż odmiany o zielonych skórkach.

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 18:55 
mistrz
mistrz

Z Kristaly daje jej jeszcze jeden rok mozliwosci. W normalnej fermentacji za plaska - dlatego poszla na pomarancze - ze wczesna to zbiory moglem podzielic i ulatwic sobie zycie :-)
Co do Bianki - fakt - wrazliwszana utlenienie, ale tu jeszcze jedna rzecz - czestotliwosc mieszania - ja robilem to w otwartym zbiorniku ( jak czerwone ) , mieszane 2 nawet 3 razy dziennie - i tu chyba tez zagwozdka na przyszlosc i wlasna obserwacja... Otorz uwazam ze - za czesto mieszane. To tez mialo wplyw na barwe.
Tak czy inaczej - puki co jak mnie ktos zapyta czy sadzic Kristaly - powiem nie - sadz Sibere :-)
No chyba ze lubisz eksperymenty ;-)

PS. Johaniter bardzo fajnie sie uklada w pomaranczy, miod z woskiem.

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 19:17 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
...cuvee Johanniter/Sibera ... Co do wspomnianego cuvee to trudno mi się wypowiadać, bo nie do końca było w moim guście. Ja akurat uwielbiam odmianowe z Johannitera a dodatek Sibery mocno go zmienia (no chyba, że z czasem się zmieniło :wink: )...
WinaMarcina napisał(a):
...Johaniter bardzo fajnie sie uklada w pomaranczy, miod z woskiem.
A wiec muszę zweryfikować swoją opinię... czułem miód w cuvee Johanniter/Sibera i nie znając Sibery jej to przypisałem a nie Johanniterowi. Człowiek ciągle się uczy... :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 19:33 
Ekspert
Ekspert

Po przeczytaniu tego wątku smak mnie naszedł...

Zakupiłem dzisiaj wino pomarańczowe z Kwewri.

Tanie nie było. Ale na początek na rozpoznanie lepiej coś lepszego...

Zobaczymy, może i ja dołączę do grona "pomarańczowców" :thumbup:

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 19:39 
Ekspert
Ekspert

WinaMarcina napisał(a):
...
Saperavi owszem - owocuje. Ale nadal w testach a owocow bylo moze z 8 kg wiec raczej wina nie tworzylem ;-)...

Jakie były te grona - cukier etc. Rokują że uda się w naszych warunkach zrobić z nich wino?
Takie dobre najlepiej ;)

Ostatnio zakochałem się w Saperawi - przeszukuje wszystkie okoliczne sklepy i jestem zachwycony :)

R.S.

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 20:16 
mistrz
mistrz

RolnikSam - niestety nie do konca dobrze rokuje. W tym roku nie mierzylem parametrow nawet, tz mierzylem al pocz wrzesnia i bylo 16br, nie okrylem bo krzewy rosna testowo nie w szpalerach jeszcze i zgadnij co sie stalo ;-) (wiem blad i glupota) ale jak wspomnialem - ten rok to wyjatek. W poprzednim mialem z 6 kisci testowych i szp zjadla... czekam wiec na kolejny.
Tak czy inaczej bardziej przychylam sie przy mutancie saperavi budeshuri - 2 tyg minimum wczesniejszy.
Pijalem tez sap. severny zakupione w Moldawi, ale byly tak przykryte debem amerykanskim ze nie podnioslem do tej pory rekawicy z checi posadzenia chocby kilku krzewow. Wiem natomiast ze jest przynajmniej jedna winnica (duuuza ;-) , ktora ma ta odmiane (nie jest to czyste sapreavi) - dojrzewa, wino wychodzi - nie degustowalem, wiec sie ni wypowiem w temacie.
Kocham sapravi, wiec testy bede prowadzil dalej, ale nie zasmiecajmy - to o pomaranczy watek ;-)
Wiec jak cos to Gruzinskie Kisi ma najblizej chyba do aklimatyzacji u nas Rkaciteli - coz koniec wrzesnia u mnie osiagnelo... 14 brix w 2018 wiec raczej tylko jako pamiatka z pieknego miejsca gdzie zostal pobrany testowy material :-)

RolnikSam napisał(a):
WinaMarcina napisał(a):
...
Saperavi owszem - owocuje. Ale nadal w testach a owocow bylo moze z 8 kg wiec raczej wina nie tworzylem ;-)...

Jakie były te grona - cukier etc. Rokują że uda się w naszych warunkach zrobić z nich wino?
Takie dobre najlepiej ;)

Ostatnio zakochałem się w Saperawi - przeszukuje wszystkie okoliczne sklepy i jestem zachwycony :)

R.S.

PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2019, 14:55 
Ekspert
Ekspert

Degustowałem wczoraj pomarańczowe z Kwewri.

Wino mi w ogóle nie posmakowało. Żonie także nie.

Aromat nie-owocowy, czuć aromaty z fermentacji, estry nie wiem co, ale nie ma to nic wspólnego z owocową świeżością i aromatem z dobrego białego wina. Jest dojrzały aromat pochodzący z fermentacji.

Taniny owszem są, na wysokim i całkiem ciekawym poziomie, ale dla mnie nie komponuje się to w ogóle z kwasowością i koncepcją picia takiego wina schłodzonego do 10*C...

Taniny i kwasowość, trochę podobnie jak w winie różowym, ale różowe jest żeśkie, owocowe i się sprawdza w takiej kombinacji.

Ogólnie - wydałem 60 plnów - ale wyleczyłem się z własnych prób produkcji takiego / podobnego pomarańczowego wina...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1