Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 05:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 19:38 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 11 lutego 2013, 11:12
Posty: 57
Lokalizacja: okolice Krosna
Mam pytanie jak w temacie. Kobietom w mojej rodzinie zamarzyło się w tym roku winko półsłodkie i tu pojawia problem. Winko wytrawne wiadomo jak - klika razy robiłem, nie ma problemu. Jaki jest proces postępowania aby uzyskać wino półsłodkie? Mam drożdże Saccharomyces Cerevisiae z biowinu, nich nazwa to FERMICRU VR5.
Chcę uzyskać wino około 13-14%. Czy dosłodzić na początku tak aby drożdże przerobiły cały cukier i żeby wyszło właśnie 13-14% i potem poczekać aż drożdże umrą, zasiarkować (tylko ile ?) i dodać odpowiednią ilość cukru aby wyszło półsłodkie i liczyć, że fermentacja nie ruszy ? A może dodać od razu tyle cukru aby uzyskać wino półsłodkie i przerwać w odpowiednim momencie fermentacje poprzez silne zasiarkowanie (ile?).
Czy takie wino będzie pijalne - nie będzie czuć siarą? Czy może są jakieś inne sposoby?
Winko ma być z MF.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 19:53 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 108
Lokalizacja: kiedyś Pionki obecnie Pruszcz Gdański
wojcio napisał(a):
Mam pytanie jak w temacie. Kobietom w mojej rodzinie zamarzyło się w tym roku winko półsłodkie i tu pojawia problem. Winko wytrawne wiadomo jak - klika razy robiłem, nie ma problemu. Jaki jest proces postępowania aby uzyskać wino półsłodkie? Mam drożdże Saccharomyces Cerevisiae z biowinu, nich nazwa to FERMICRU VR5.
Chcę uzyskać wino około 13-14%. Czy dosłodzić na początku tak aby drożdże przerobiły cały cukier i żeby wyszło właśnie 13-14% i potem poczekać aż drożdże umrą, zasiarkować (tylko ile ?) i dodać odpowiednią ilość cukru aby wyszło półsłodkie i liczyć, że fermentacja nie ruszy ? A może dodać od razu tyle cukru aby uzyskać wino półsłodkie i przerwać w odpowiednim momencie fermentacje poprzez silne zasiarkowanie (ile?).
Czy takie wino będzie pijalne - nie będzie czuć siarą? Czy może są jakieś inne sposoby?
Winko ma być z MF.


Tak w skrócie :

- wykonać obliczenia zawartości cukru na wino wytrawne o mocy 14%
- zastosować odpowiednie drożdże z tolerancją do 14% ( np. Enartis Ferm SC ,Twoje Fermicru mają tolerancje 15% a mogą pracować nieco wyżej )
- po skończonej fermentacji i uzyskaniu właściwej klarowności dosłodzić do półsłodkiego z jednoczesnym siarkowaniem ( i liczyć że nie wznowi pracy )
- jeżeli wznowi to odczekać, spróbować i ponownie dosłodzić , będzie nieco mocniejsze ale w półsłodkim to bardzo nie razi.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 20:41 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 11 lutego 2013, 11:12
Posty: 57
Lokalizacja: okolice Krosna
Dzięki za odpowiedź.
Czytam o tych drożdżach i jest napisane, że one do białego i różowego wina...

-------------------------
A jaką ilość pirosiarczynu do zasiarkowania po fermentacji? 10g/100l ?
Tak dla pewności - aby otrzymać 13 % wino to stężenie cukru moszczu musi zawierać ok 26 blg (nie uwzględniając poprawki na niecukry) tak ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 września 2013, 07:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
wojcio napisał(a):
Dzięki za odpowiedź.
Czytam o tych drożdżach i jest napisane, że one do białego i różowego wina...

-------------------------
A jaką ilość pirosiarczynu do zasiarkowania po fermentacji? 10g/100l ?
Tak dla pewności - aby otrzymać 13 % wino to stężenie cukru moszczu musi zawierać ok 26 blg (nie uwzględniając poprawki na niecukry) tak ?


Użyj Enartis Ferm SC- ja używam do czerwonego również i jestem zadowolony. Daj cukru do 14% - a jak odfermentuje całkowicie - ściągnij znad osadu i dawaj małymi porcjami cukier rozpuszczany w ściagnietej części nastawu. Porcja cukru to 40-50 g cukru na każdy litr nastawu. Po prostu dokarmiaj drożdże maleńkimi porcjami. Niech fermentuje aż się samo zatrzyma, co przy Enartis Ferm SC w winie czerwonym powinno nastąpić przy ok. 13,5-14%. Po całkowitym ustaniu fermentacji albo zostanie ostatnia porcja cukru nieprzefrmentowana - czyli masz wino półsłodkie, albo zatrzyma się na poziomie półwytrawnego - wówczas dosłodzisz do smaku. Tak zrobionego wina nie trzeba mocno siarkować w celu ustabilizowania - jeśli zamierzasz dłużej je trzymać, to wystarczy 0,7 g piro na 10 l wina przed butelkowaniem.
Z moszczu wykazującego na cukromierzu 26 Blg uzyskasz wino lekko ponad 14%.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 września 2013, 07:07 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 11 lutego 2013, 11:12
Posty: 57
Lokalizacja: okolice Krosna
Dzięki za pomoc :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 września 2013, 13:02 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 15 sierpnia 2013, 18:18
Posty: 63
Lokalizacja: pionki pow.radomski
Cieślak podaje że można wino pasteryzować ,temp.72-75 st. 25-30 min.pozwala to na rezygnację z siarkowania a wino przechowuje się długo bez niekorzystnych zmian.Sposób wykonania:

http://www.alkohole-domowe.com/wino/wyt ... -wina.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 września 2013, 14:06 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Jeśli pominąć fakt, że zaczyna smakować jak kompot...

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO