wojcio napisał(a):
Mam pytanie jak w temacie. Kobietom w mojej rodzinie zamarzyło się w tym roku winko półsłodkie i tu pojawia problem. Winko wytrawne wiadomo jak - klika razy robiłem, nie ma problemu. Jaki jest proces postępowania aby uzyskać wino półsłodkie? Mam drożdże Saccharomyces Cerevisiae z biowinu, nich nazwa to FERMICRU VR5.
Chcę uzyskać wino około 13-14%. Czy dosłodzić na początku tak aby drożdże przerobiły cały cukier i żeby wyszło właśnie 13-14% i potem poczekać aż drożdże umrą, zasiarkować (tylko ile ?) i dodać odpowiednią ilość cukru aby wyszło półsłodkie i liczyć, że fermentacja nie ruszy ? A może dodać od razu tyle cukru aby uzyskać wino półsłodkie i przerwać w odpowiednim momencie fermentacje poprzez silne zasiarkowanie (ile?).
Czy takie wino będzie pijalne - nie będzie czuć siarą? Czy może są jakieś inne sposoby?
Winko ma być z MF.
Tak w skrócie :
- wykonać obliczenia zawartości cukru na wino wytrawne o mocy 14%
- zastosować odpowiednie drożdże z tolerancją do 14% ( np. Enartis Ferm SC ,Twoje Fermicru mają tolerancje 15% a mogą pracować nieco wyżej )
- po skończonej fermentacji i uzyskaniu właściwej klarowności dosłodzić do półsłodkiego z jednoczesnym siarkowaniem ( i liczyć że nie wznowi pracy )
- jeżeli wznowi to odczekać, spróbować i ponownie dosłodzić , będzie nieco mocniejsze ale w półsłodkim to bardzo nie razi.
pozdrawiam