Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 15:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2022, 22:14 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2022, 18:31
Posty: 1
Hej, poproszę o pomoc.

Rok temu robiliśmy z mężem po raz pierwszy wino z samych winogron (ciemnych), zgniecione owoce do balonu plus woda z cukrem i tak na 4-6 tygodni. Potem odcedzić, zlać sam płyn do balonu i na kolejne 4-6 tygodni. Wino wyszło nam smaczne, acz mocne. Winogrona były zrywane w wakacje.

W tym roku zrobiliśmy wino z tego samego przepisu, ale winogrona zebraliśmy w listopadzie i w balonie znalazły się ok 13,14 listopada.. I zamiast zostawić na 4-6 tygodni, stało 7.
Na początku pięknie "pykało" , ale w ostatnich ok 2 tygodniach, gdy jeszcze stało z owocami, przestało "pykać". W święta odcedziliśmy owoce i zlaliśmy sam płyn i okazało się, o zgrozo, że "wino" jest kwaśne i lekko gorzkawe. A jest go caluteńki balon 50l prawie pod szyję.

Nie chcemy tego wszystkiego zmarnować.

Po zlaniu wina dodaliśmy do tego 3kg cukru mając nadzieję, że poprawimy smak. Smak się nie zmienił, wino nie pracuje.
Dodam, że było bardzo dużo pestek.

Ma piękny kolor i zapach trochę jak David Mogen. Ale co z tego, jak kwas :-(

Proszę podpowiedzcie jak to uratować?
Coś nam się obiło o uszy o węglanie sodu albo specjalnych bakteriach, ale nie wiemy o co kaman.

Pozdrawiam :-)
Eunika


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2022, 09:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Cześć,

Generalnie jest kilka sposobów zarówno na obniżenie kwasowości, jak i obniżenie poziomu goryczy.

Ale przy czerwonym winie, słodkim, to na podstawie ogólników ciężko coś stwierdzić. Potrzebne by były dokładniejsze pomiary wina...

A skąd jesteś? Może gdzieś w pobliżu mieszka jakiś pomocny winiarz? Jakbyś np. była gdzieś z mojej okolicy i podrzuciła próbkę wina, to mogę pomierzyć i coś doradzić.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
Może gdzieś w pobliżu mieszka jakiś pomocny winiarz? Jakbyś np. była gdzieś z mojej okolicy i podrzuciła próbkę wina, to mogę pomierzyć i coś doradzić.


Wino w stylu Mogen David, konkretnie Concord.
To musiałby być jakiś bardzo tolerancyjny winiarz :wink: :lol:
A tak na poważnie to z labruchowatych odmian da się zrobić wino winogronowe (nie gronowe) w type win owocowych czyli w skrócie: woda + cukier. Radzę zajrzeć na inne forum www.wino.org.pl/forum/

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO