Teraz jest poniedziałek, 19 maja 2025, 21:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2006, 16:07 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2005, 01:00
Posty: 113
Lokalizacja: Dolny Śląsk - Pogórze Bolesławieckie
Witam wszystkich forumowiczów.
Będąc kilka lat temu w Hiszpani kupiłem sobie trochę różowego wina, w takim baniaczku do szybkiego spożycia. Jednak zbyt długo się tym winem nie nacieszyłem, bo zrobił się z niego ocet, który mam do dziś i używam w celach spożywczych. Jednak coraz bardziej traci swój octowy zapach na konto jakiejś nieznanej mi substancji - jaby rozpuszczalnik.
1.Czy ktoś wie co powstaje z octu po długim przechowywaniu?
2. Czy ten ocet jest jeszcze jadalny?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2006, 17:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4623
Lokalizacja: Rybnik
Ten zapach to pewnie octan etylu. Wylej to do kibla i nie truj się!

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 10:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Misza,

a jak się takie wino jadące rozpuszczalnikiem ( octanem etylu ?) podda procesowi ... "termokoncentracji" to produkt finalny też będzie do niczego ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 13:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4623
Lokalizacja: Rybnik
Można, ale "brendy" już z tego nie będzie. Wielokrotna destylacja/rektyfikacja ale i tam może capić. Już lepiej nastawić z cukru :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 19:18 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 15 lutego 2005, 01:00
Posty: 28
Lokalizacja: Tomaszów Lub.- Roztocze
panowie bakterie octowe przerobiły alkohol etylowy na kwas octowy więc co chcecie koncentrowac??:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2006, 06:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
No jak to co ? Ocet !

szatanek,
oczywiście zastanawiam się nad taką ewentualnością jedynie w przypadku kiedy wspomniany proces się dopiero zaczyna a nie zakończył w 100%.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO