Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 00:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 13:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 23 listopada 2017, 13:38
Posty: 5
Lokalizacja: Sosnowiec
Mam przy ścianie domu czarne winogrona (znaczy już się skończyły w tym roku). Wino kupuję ale pomyślałem sobie że w przyszłym roku spróbuję zrobić, bo nie jesteśmy w stanie ich przejeść, część wekujemy ale to świętokradztwo :wink: Ze trzy balony mógłbym zapełnić. Do rzeczy - ile procent może mieć wino zrobione na naturalnych drożdżach czyli tych w skórce winogron? Czy ryzyko niepowodzenia fermentacji jest wysokie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 14:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ryzyko jest spore. Dzikusy zazwyczaj nie dociągają więcej jak 10%. I podejrzewam jak to jakieś na ścianie to pewnie labrusca.
A wina z tych odmian mają dużą kwasowość. Zeby wino było pijalne trzeba zastosować drożdże zmniejszające kwasy. Chyba na 5 zł cię stać? :wink:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 15:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 23 listopada 2017, 13:38
Posty: 5
Lokalizacja: Sosnowiec
Po prostu chciałem sprawdzić jak smakuje takie wino jak wieki temu pijano ale może dodatek drożdży nie ma tu nic do smaku? W smaku te moje winogrona są bardzo słodkie i aromatyczne, zero kwasu. Jest jedna skromna winorośl z innej odmiany, ta owszem, jest trochę kwaskowa. Z tego co pamiętam, to same się nie wysiały tylko sadzone były ze 20-30 lat temu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 17:57 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 5 lutego 2017, 10:57
Posty: 370
Lokalizacja: Żmigród
vanKlomp napisał(a):
Ryzyko jest spore. Dzikusy zazwyczaj nie dociągają więcej jak 10%.

W takim razie mam pytanie : Czy w praktyce a nie tylko w teorii jest możliwe zrobienie wina z cukrem resztkowym bez siarkowania zaczynając fermentację np z 23°Bx . Takie domowe wino " lekkie, łatwe i przyjemne" do w miarę szybkiego spożycia. Wiem oczywiście,że istnieje możliwość zepsucia się takiego wina ale ten aspekt pomińmy.

_________________
Grzegorz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 19:51 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
W domowych warunkach to chyba jedynie przerwanie fermentacji przez obniżenie temperatury wina do 0 st.C.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2017, 07:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
paradoks napisał(a):
Po prostu chciałem sprawdzić jak smakuje takie wino jak wieki temu pijano ale może dodatek drożdży nie ma tu nic do smaku? W smaku te moje winogrona są bardzo słodkie i aromatyczne, zero kwasu.

Drożdże nie tylko wytwarzają alkohol, powodują taki lub inny posmak, niektóre zmniejszają kwasowość.
Dodanie niewłaściwych drożdży może przeszkodzić w osiągnięciu zamierzonego celu w winie mimo dobrego surowca. To samo dotyczy dzikich - to loteria. Na małą skalę można poeksperymentować.
Niestety większość szczepów laboratoryjnych fermentuje do końca i nie zostawia cukru resztkowego.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2017, 10:42 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 23 listopada 2017, 13:38
Posty: 5
Lokalizacja: Sosnowiec
Nastawię dwa balony: jeden na naturalnych drugi na kupnych drożdżach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2017, 18:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
paradoks napisał(a):
Nastawię dwa balony: jeden na naturalnych drugi na kupnych drożdżach.
Jest wiele paradoksów, np "paradoks kota", "paradoks dziadka" itd,itp
Paradoks @paradoksa polega na tym ,że zrobi wino z nieistniejących już owoców winogron :lol:
Cytuj:
...Wino kupuję ale pomyślałem sobie że w przyszłym roku spróbuję zrobić, bo nie jesteśmy w stanie ich przejeść, część wekujemy ale to świętokradztwo Ze trzy balony mógłbym zapełnić....
Zbiór pod koniec listopada możliwy :?: :!: Odmiana super :wink:
A sztobry zapewne nie będą tanie :!: :lol:
A teraz na poważnie
Zrobienie 2 ch win ,jedno na "dzikusach" a drugie na kupionych w sklepie niczego nie wyjaśni.
Aby cokolwiek wyjaśnić, trzeba by było zrobić kilka win , jedno na "dzikusach" i kilka na różnych typach drożdży tzw "szlachetnych" (do nabycia w sklepach).
Następnie panel degustacyjny . Tak to się praktykuje w instytutach zajmujących się enologią.
Ale nie chcę zniechęcać,próbuj i daj znać za rok.

Na tzw. "dzikusach" robiłem wino z odmian 'Aurora' i 'MF'
W mojej lokalizacji te niby 'dzikusy' to już "szlachetne" drożdże; przerabiają cukier do oporu , nie gorzej niż te sklepowe :D (ale już się zadomowiły u mnie przez kilkanaście lat :!: To już nie są dzikusy tylko oswojone i "szlachetne" :mrgreen: )

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO