Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 04:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 06:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Zabutelkowałem cuvee Chasselas i Madeleine Angenive. Parę butelek jest, ale wino musi się budować. Najważniejsze, że smak gruszki pozostał i jest lekka kwasowość. Czekam dalej zatem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2020, 21:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7093
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dolnoslonzok napisał(a):
Zabutelkowałem cuvee Chasselas i Madeleine Angenive. Parę butelek jest, ale wino musi się budować. Najważniejsze, że smak gruszki pozostał i jest lekka kwasowość. Czekam dalej zatem.

Szkoda ,że nie robisz żadnych pomiarów moszczu przed nastawem i wina przed zabutelkowaniem (cukier i kwasy)
Trudno ocenić wino przy braku jakichkolwiek informacji.
Podejmuję temat, bo interesują mnie wina na drożdżach własnych (spontan)
U mnie smak i aromaty gruszki ma wino odmianowe - bianca 2019
Gotów jestem na wymianę próbek gdy przeminie pandemia.
Jestem bardzo ciekawy czy da się zrobić dobre wino z Chasselas zebranej przedwcześnie ? (przełom sierpień/wrzesień)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 04:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Pomiarów większych nie robiłem, ale w tym roku trzeba będzie się rzeczywiście przyłożyć dokładniej. Co do terminu zbiorów, to trzeba iść francusko-szwajcarskim śladem, gdy zbierają oni Chasselas przy 16-17 Brix. Odmiana ta ma w ostatnich latach 19 Brix już w okolicy 22-23 sierpnia, zatem będzie trzeba zbierać ją wcześniej, bo tuż po połowie sierpnia, gdy osiąga granicę 17 Brix. Widać, że dojrzałość do 20 Brix jej nie służy. Sprawdzimy w tym roku. A co do wymiany butelkami, chętnie, ale gdy będzie czym się wymieniać, bo na razie powodów do dumy nie ma.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 08:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4750
Lokalizacja: Rybnik
Dolnoslonzok napisał(a):
Co do terminu zbiorów, to trzeba iść francusko-szwajcarskim śladem, gdy zbierają oni Chasselas przy 16-17 Brix.

Znaczy się, że alkohol planowo będziesz dociągał burakiem?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 08:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
A jakie wyjście polecasz?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 09:20 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
Robić wina lekkie, wytrawne, do szybkiego wypicia z 8.5% alkoholu

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 11:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4750
Lokalizacja: Rybnik
Dolnoslonzok napisał(a):
A jakie wyjście polecasz?

Trudno ci cokolwiek polecać skoro zafiksowałęś się na starych odmianach i skupiasz się tylko na gonieniu króliczka.
Mógłbym ci doradzić dosadzenie Solarisa, który bez problemu zbiera cukier 24-25Bx i robić cuvee, ale na to rozwiązanie jesteś chyba zbyt ortodoksyjny :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 13:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Mieciu, dokładnie jak piszesz post224250.html#p224250

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 16:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7093
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dolnoslonzok napisał(a):
Pomiarów większych nie robiłem, ale w tym roku trzeba będzie się rzeczywiście przyłożyć dokładniej. Co do terminu zbiorów, to trzeba iść francusko-szwajcarskim śladem, gdy zbierają oni Chasselas przy 16-17 Brix....

Mógłbyś podać jakiś przykład zbiorów z parametrami 16-17Brix idąc śladami francusko-szwajcarskimi ?
Cytuj:
Odmiana ta ma w ostatnich latach 19 Brix już w okolicy 22-23 sierpnia, zatem będzie trzeba zbierać ją wcześniej, bo tuż po połowie sierpnia, gdy osiąga granicę 17 Brix. Widać, że dojrzałość do 20 Brix jej nie służy. Sprawdzimy w tym roku...... .
Nie sprawdzałeś jeszcze a twierdzisz , „że dojrzałość do 20Brix jej nie służy” :shock: :?: :!:

Wg polskiej ampelografii Chasselas dojrzewa w 3 ciej dekadzie września.
Na południu Francji dojrzewa w połowie sierpnia (Magdalenka 10 dni wcześniej)
Na północy Francji dojrzewa 3 tyg. później.
Sprawdziłem kilka (8) win wytrawnych szwajcarskich, niemieckich i francuskich i wszystkie wina mają alkohol w granicach 11,5 – 12% :!: :!:
A więc moszcz był na poziomie 20,5-21,5 Brix

Masz jakieś złe doświadczenia z późniejszym zbiorem Chasselas na poziomie 21-23 Brix ?
Gorsze wino wychodzi , czy co …. :wink:

Najlepsze wina wychodzą z owoców dojrzałych.
Wskaźniki dojrzewania
Najczęściej stosowanymi wskaźnikami dojrzewania są:
• Iloczyn między stopniami Brixa a pierwiastkiem kwadratowym pH: wskaźnik ten ma wartości optymalne między 220 a 260. Wyższe wartości wskaźnika wskazują na przejrzałe winogrona, podczas gdy niższe wartości wskazują na niedojrzałe winogrona.
• Stosunek między stopniami Brix a całkowitą kwasowością: wskaźnik ma wartości optymalne między 30 a 32, ale może się różnić w zależności od klimatu i odmian.


[źródło]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2020, 05:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1937
Lokalizacja: Cieszyn
mikrodnik napisał(a):
Wydaje się, że w podlinkowanym źródle coś nie tak z tłumaczeniem googlowym bo square to nie pierwiastek tylko kwadrat pH a ten pierwiastek to chyba im się sam jakoś wkręcił i to już jest jasne ale nie kapuję dlaczego mnożysz Brixy przez 10 bo z tego artykułu to nie wynika albo widzę ciemność jakąś :(
Brix to g/100ml a kwasy to g/l. Może dlatego

Ahoj. Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2020, 07:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Misza napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
A jakie wyjście polecasz?

Trudno ci cokolwiek polecać skoro zafiksowałęś się na starych odmianach i skupiasz się tylko na gonieniu króliczka.
Mógłbym ci doradzić dosadzenie Solarisa, który bez problemu zbiera cukier 24-25Bx i robić cuvee, ale na to rozwiązanie jesteś chyba zbyt ortodoksyjny :wink:


Przyznam, że dosadzając nowe odmiany poszedłbym jednak w stronę Johannitera niż Solarisa.

dragon99 napisał(a):
Robić wina lekkie, wytrawne, do szybkiego wypicia z 8.5% alkoholu

Kubo, zgadza się, bo takie są wina z Chasselas. Od jakiegoś czasu jednak Francuzi eksperymentują trzymając je w dębowych beczkach przez 5-10 lat i ponoć wina bardzo zyskują tak postarzane.
zbyszekB napisał(a):
Mógłbyś podać jakiś przykład zbiorów z parametrami 16-17Brix idąc śladami francusko-szwajcarskimi ?
(...)Nie sprawdzałeś jeszcze a twierdzisz , „że dojrzałość do 20Brix jej nie służy” :shock: :?: :!: (...)

Postaram się odszukać materiały. W Szwajcarii Dolinie Vaud dopuszczalna minimalna zawartość cukrów to 15,9 Brix, a już w lokalizacjach lepszych jakościowo to 18,2 Brix. Są jednak i takie regiony szwajcarskie, gdzie dopuszcza się od 14,4 Brix minimalną zawartość cukrów. We Francji jest to z reguły 17 Brix.
Chasselas dojrzewa w drugiej dekadzie września, jasna rzecz, dociąga wtedy (młode krzewy do 21 Brix, jednak w ostatnich trzech latach już w sierpniu osiąga 19 Brix. Mimo ciepłego września potrafi zahamować parametry. Może jest zbyt gorąco? Mówię jedynie, że są racje, dla których nie zbiera się tej odmiany przy pełnych parametrach. Dlaczego są powody do zbiorów przy takich parametrach?
Tu mamy temat: odmiany/chrupka-zlota-t6849.html?hilit=chrupka%20z%C5%82ota&start=45
Jedno jest pewne. W najbliższych latach będę mógł sprawdzić nastawy ze zbiorów 17 Brix i 21-23 Brix. Ciekawe będzie tu również porównanie dojrzewania na glinie i na piachu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2020, 10:09 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 310
Lokalizacja: Warszawa
Różne odmiany zbiera się w różnych terminach, poza pH, które jest jednym z najważniejszych parametrów jest jeszcze kwestia ewolucji aromatycznej. Taki sauvignon blanc w Europie zbiera sie wczesniej, bo z czasem aromaty owoców egzotycznych ustępują aromatom melona, a wino z sauv.blanc pachnące melonem jest uważane u nas jako złe, choć są kraje gdzie właśnie tak.ma być. Może chrupka też ewoluuje w stronę aromatów spoza kanonu?
Natomiast w historie, że 10lat w beczce znakomicie poprawia jakość bym nie.wierzył w odniesieniu do białego ogolnie, a chrupki w szczególności.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2020, 05:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Możliwe, że sytauacja z aromatami Chasselas ewoluuje, jak opisujesz to w przypadku Sauvignon Blanc. W grudniowym wpisie w wątku o odmianie podałem za francuskimi źródłami (i znowu muszę odszukać), że stosowanie w niektórych apelacjach starzenia w beczkach wina z Chasselas powoduje uzyskanie miodowego posmaku, orzechowych aromatów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2020, 10:13 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 310
Lokalizacja: Warszawa
Ok, ale nie 10 lat :) poza tym te nuty orzechowe i miodowe to nic charakterystycznego dla chrupki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2020, 13:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Śmię powątpiewać, że trzymają nawet 5 lat w beczce.
Będąc w Porto piłem wino trzymane długo w beczce. Dla mnie nie do picia. Chyba, że ktoś lubi "parkietowy" posmak. Z gustami się nie dyskutuje.
Piłeś Michał kiedyś wino białe trzymane przez wiele lat w beczce dębowej?

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO