Dolnoslonzok napisał(a):
Pomiarów większych nie robiłem, ale w tym roku trzeba będzie się rzeczywiście przyłożyć dokładniej. Co do terminu zbiorów, to trzeba iść francusko-szwajcarskim śladem, gdy zbierają oni Chasselas przy 16-17 Brix....
Mógłbyś podać jakiś przykład zbiorów z parametrami 16-17Brix idąc śladami francusko-szwajcarskimi ?
Cytuj:
Odmiana ta ma w ostatnich latach 19 Brix już w okolicy 22-23 sierpnia, zatem będzie trzeba zbierać ją wcześniej, bo tuż po połowie sierpnia, gdy osiąga granicę 17 Brix. Widać, że dojrzałość do 20 Brix jej nie służy. Sprawdzimy w tym roku...... .
Nie sprawdzałeś jeszcze a twierdzisz , „że dojrzałość do 20Brix jej nie służy”
Wg polskiej ampelografii Chasselas dojrzewa w 3 ciej dekadzie września.
Na południu Francji dojrzewa w połowie sierpnia (Magdalenka 10 dni wcześniej)
Na północy Francji dojrzewa 3 tyg. później.
Sprawdziłem kilka (8) win wytrawnych szwajcarskich, niemieckich i francuskich i wszystkie wina mają alkohol w granicach 11,5 – 12%
A więc moszcz był na poziomie 20,5-21,5 Brix
Masz jakieś złe doświadczenia z późniejszym zbiorem Chasselas na poziomie 21-23 Brix ?
Gorsze wino wychodzi , czy co ….
Najlepsze wina wychodzą z owoców dojrzałych.
Wskaźniki dojrzewaniaNajczęściej stosowanymi wskaźnikami dojrzewania są:
• Iloczyn między stopniami Brixa a pierwiastkiem kwadratowym pH: wskaźnik ten ma wartości optymalne między 220 a 260. Wyższe wartości wskaźnika wskazują na przejrzałe winogrona, podczas gdy niższe wartości wskazują na niedojrzałe winogrona.
• Stosunek między stopniami Brix a całkowitą kwasowością: wskaźnik ma wartości optymalne między 30 a 32, ale może się różnić w zależności od klimatu i odmian.[źródło]