Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 20:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 15 września 2023, 16:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Znając swoją dociekliwość w temacie , szukałem , ale nie znalazłem nic co by potwierdzało szkodlowosć dla zdrowia konsumowanych win wytwarzanych metodą „spontan”
Wprost przeciwnie, wina wytwarzane tą metodą są bogatsze w aromaty i smaki.
Produkuje się ich mało, bo drożdże typu spontan są nie przewidywalne i rzadko powtarzalne; a więc producenci win na dużą skalę nie chcą ryzykować i stosują drożdże wyselekcjonowane.
Ale mniejsi producenci podejmują takie ryzyko i po kilku latach mają swoje powtarzalne terroir a ich wina są inne i różnią się od tych marketowych (poprawnie technologicznych)
My w PL jesteśmy na początku drogi i dobrze by było wytworzyć własne drożdże , takie dla cool climate, inne od tych z ciepłego klimatu.
Może komuś w PL uda się wyselekcjonować własne drożdże !!! i wtedy nie będzie musiał stosować rieslingów, burgundów , malagi itd.,itp.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2023, 07:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4614
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):
Może komuś w PL uda się wyselekcjonować własne drożdże !!! i wtedy nie będzie musiał stosować rieslingów, burgundów , malagi itd.,itp.

Jakbym miał używać takich to tez bym chyba fermentował na spontanach :lol:
Zbyszek, swiat poszedł w kwestii drożdży trochę do przodu. Płynnych to się używało 20 lat temu albo lepiej :wink:

Zajrzałem jeszcze raz do książki i to co pisałem o wyższym poziomie amin biogennych dotyczy tylko bakterii fjm. Niniejszym więc prostuję nieprawdziwe informacje - nic mi o szkodliwości drożdży spontan nie wiadomo, co nie zmienia faktu, że nie jestem ich zwolennikiem ;)
Z drugiej strony winiarze przy fjm jest dużo częściej polegają na naturze niż w przypadku fermentacji alkoholowej, więc warto to mieć na uwadze.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO