jawormcz11 napisał(a):
Zastanawia mnie tylko kwestia drożdży, czy na winnicy panuje jeden szczep, czy jest ich wiele. Czy podczas fermentacji, udział biorą zawsze jedne dominujące drożdże, czy to raczej dzieło przypadku.
Czy nastaw z Solarisa, a później z Regenta, fermentacja odbywać się będzie, na tych samych drożdżach.
W literaturze opisują to mniej więcej tak:
Fermentacja jest rozpoczynana przez wiele gatunków drożdży, ale wraz z początkowym wzrostem zawartości alkoholu, dominują ją szczepy Saccharomyces cerevisiae lub Saccharomyces bayanus.
Większosć fermentacji jest przeprowadzana przez jeden do trzech w.w. szczepów (w jednym winie 1-3 szczepy drożdży). Nie ważny jest kolor wina.
W danym roku, na większym obszarze (apelacji) obserwuje się te same szczepy dominujące we wszystkich winiarniach.
W ciągu kolejnych lat, dominujące szczepy się zmieniają.
Pewnie coś jak opisał ZbyszekB ciekawą obserwację - zależy na przykład od przebiegu pogody.
No i dla większego obszaru dominujące są te same szczepy - pewnie to działa coś jak np. plaga komarów - jak występuje, to nie lokalnie, w jednej wsi, tylko na znacznym terenie. I co roku inna plaga jest...
Aby zminimalizować wpływ dzikich drożdży na początek fermentacji, dobrze jest kilka dni (tydzień?) wcześniej przeprowadzić fermentację małej porcji winogron, aby już wyodrębnić dominujący szczep i go/je namnożyć. I tego przefermentowanego małego nastawu użyć jako matki drożdżowej.
Jest też tak, że pierwsze fermentacje w danym roku są bardziej problematyczne, gdyż populacja drożdży pochodzi jedynie z owoców. A kolejne fermentacje już bardzo szybko są przejmowane przez dominujące szczepy, gdyż drożdży jest bardzo dużo już w winiarni, na zbiornikach, pompach, wężach, w powietrzu. To jest opisywane w kontekście krajów winiarskich, gdzie zapewne winiarnie są wielkie, zbiorniki są używane wiele razy pod rząd np. do fermentacji w miazdze.
Tyle z teorii, bo jeszcze nie próbowałem