Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 19:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2020, 19:28 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Produkcja wina metodą hobbystyczną tania nie jest. Malowanie ścian i sprzątanie po "ręcznych grantach" tania na pewno nie jest:) Nie wspomnę o możliwej wizycie w szpitalu...

A tak na poważnie. Bez przesady z tymi kosztami. Ksylitol 1 kg - ok 30 zł a erytrytolu ok 15 zł.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2020, 19:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
krzysztof1970 napisał(a):
Produkcja wina metodą hobbystyczną tania nie jest. Malowanie ścian i sprzątanie po "ręcznych grantach" tania na pewno nie jest:) Nie wspomnę o możliwej wizycie w szpitalu...

A tak na poważnie. Bez przesady z tymi kosztami. Ksylitol 1 kg - ok 30 zł a erytrytolu ok 15 zł.

Fakt. Hobbystycznie koszty do przełknięcia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2020, 15:32 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 8 maja 2019, 20:34
Posty: 119
Lokalizacja: Gliwice
Erytrol kosztuje 15zł/1kg więc koszt jest niewielki przy zużyciu kilkanaście g na butelkę.
Można od razu dać odpowiednią ilość cukru do odfermentowania i erytrol żeby pozostała słodycz.
Drożdże niestety zostaną bo kłopotliwe jest pozbywanie się ich z musiaka.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2020, 19:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Jeśli nie będzie się usuwać osadu drożdżowego z butelki to daje się cukrol i cukier razem.
Jeśli się chce usunąć osad to dajemy cukrol po tym. Jak się ma chęci to kłopotu z usunięciem osadu nie ma. Robiłem to i nie uważam by to był problem. Do wymrożenia szyjek używałem mieszaniny oziębiającej.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 09:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 września 2019, 18:45
Posty: 26
Lokalizacja: Długołęka
Na FB Stowarzyszenia Winnice Dolnośląskie jest informacja o szkoleniu on-line prowadzonym przez dr Matthiasa Schmitta z Geisenheim:

WTOREK, 24 LISTOPADA 2020 O 09:30 UTC+01 – 13:30 UTC+01
Optymalne przygotowanie wina bazowego i rozpoczęcie refermentacji przy produkcji win musujących
https://www.facebook.com/events/1885596744922211

Pozostałe też zapowiadają się interesująco:

PONIEDZIAŁEK, 23 LISTOPADA 2020 O 09:30 UTC+01 – 13:30 UTC+01
Wpływ zmian warunków klimatycznych na proces winifikacji
https://www.facebook.com/events/709199749701335

25 LIS O 17:00 UTC+01 – 27 LIS O 22:00 UTC+01
„Innowacyjne rozwiązanie w dolnośląskiej enoturystyce - Marketing i enoturystyka w winnicy”
https://www.facebook.com/events/404823593994082

_________________
Pozdrawiam,
Tomek
www.JestemWinny.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 17:44 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
krzysztof1970 napisał(a):
Jeśli nie będzie się usuwać osadu drożdżowego z butelki to daje się cukrol i cukier razem.
Jeśli się chce usunąć osad to dajemy cukrol po tym. Jak się ma chęci to kłopotu z usunięciem osadu nie ma. Robiłem to i nie uważam by to był problem. Do wymrożenia szyjek używałem mieszaniny oziębiającej.


Krzysztof ,z jakich składników robiłeś tą mieszanine,możesz coś więcej napisać


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 21:37 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Używałem takich mieszanek. Stosunek masowy.
- lód + chlorek magnezu 10:3 oziębia do - 33 st C
- lód + chlorek wapnia sześciowodny 100:143 oziębia do - 55 st C

Pokruszone kostki lodu mieszałem z w/w solami. W mieszaninie zanurzałem szyjki butelek. Trzeba pilnować by zbyt mocno się nie wymroziło. Zwłaszcza druga mieszanina działa błyskawicznie. Sześciowodny chlorek wapnia obecnie jest trudno dostępny. Ale ta pierwsza mieszanina w zupełności wystarcza do amatorskiego usunięcia osadu.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 23:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 30 sierpnia 2017, 15:42
Posty: 711
Lokalizacja: Pd.Wrocławia
Chlorek wapnia z roztworu wodnego wytrąca się w postaci CaCl2 *6H2O, jest go 2x więcej. Wystarczy rozpuścić np: bezwodny i odparować (byle nie w metalowym naczyniu bo wywołuje korozję). Ze 110g bezwodnego, otrzymamy 110g+6*18g=218g sześciowodnego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2021, 13:40 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 8 maja 2019, 20:34
Posty: 119
Lokalizacja: Gliwice
szaman napisał(a):
Próbował ktoś z Was refermentacji w plastikowych kegach typu petainer? Z tego co czytałem to wytrzymują do 3,5bar czyli teoretycznie można dać max 14-15g cukru na litr. Planuję trochę poeksperymentować w tym roku. Rozważam dwie opcje. Jedna do odwrócenie takiego kega i próba spuszczenia osadu przez zawór ale nie wiem czy kąt w kegu będzie wystarczający, żeby osad po refermentacji zebrał się w szyjce. A drugi sposób to "wyszynk" musiaka z osadem zebranym na dnie, przy użyciu zaworu piwnego i butli z CO2, ale nie wiem jak w tym wypadku będzie zachowywał się osad i czy wszystko się nie spieni. Czy ma ktoś doświadczenia w tej kwestii, może nawet z refermentacją piwa, które mogłyby rozwiać różne wątpliwości? Wolałbym jednak nie zepsuć wina :) Na pewno w pierwszej kolejności muszę zakupić zawór do kegów typu flach A i nieco go poprzerabiać.


Też się zastanawiam nad wykorzystaniem petainera po piwie tylko jak później wydostać musiaka żeby osad został. Ściąganie wężykiem z nad osadu nie uda się kiedy w winie jest CO2. Może za pomocą pompki?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2021, 16:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Bardziej zastanawiałem się nad stopniowym odwracaniem petainera szyjką do góry i 'wystrzeleniem' osadu przez zawór gazowy, ale ostatecznie jeszcze tego nie zrobiłem, bo to jednak trzeba zaryzykować 30L wina i nie jestem pewien czy kąt w szyjce nie jest jednak za mały, żeby cały osad zsunął się do tej szyjki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2021, 19:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Witam popełniłem błąd w obliczeniach i wydaje mi się........ że dodałem zbyt dużo cukru do refermentacji w butelkach. Wino już fermentuje drugą dobę zastanawiam się czy nie otworzyć korka i zakorkować od nowa by zmniejszyć ciśnienie .
Parametry wina przed refermentacją -2blg i do takiego wina dodałem 18,5g cukru na jedną butelkę 0.75 .Po korekcie obliczeń teoretycznie ciśnienie przy takiej ilości cukru powinno wynieść około 6 barów jak się nie mylę a to już trochę sporo. Trochę się boję by nie zrobić bomby. Robił ktoś z was szampana z taką ilością cukru ? ewentualnie co radzicie ?

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2021, 20:39 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Trochę dałeś za dużo ale nie powinno być problemów. Butelki wzmocnione do win musujących wytrzymują nasycenie CO2 13 g/l. Sprawdź tylko jakie masz butelki bo są takie co wytrzymują niższe ciśnienie.

18,5 g cukru po przefermentowaniu daje 9,25 g CO2
1,5 g CO2 daje w butelce 0,75 litra ciśnienie 1 bar
ciśnienie powinno być ok 6,2 bar

Jeśli masz dobre butelki to ja bym z tym nic nie robił.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO