Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 10:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 10 listopada 2017, 09:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Georg kupiłem dedykowany zbiornik Speidela, ale da się zrobić samemu. Ten Speidelowski jest zrobiony z Kega i ma nominalnie 10bar. Niestety nie widzę już tego produktu na ich stronie. Zrobię fotki i dodam. Działa super można nalewać bezpośrednio z kega tylko trzeba jakoś wino mocno schłodzić np. poprzez schaładzarkę do piwa. W temperaturze pokojowej gaz ulatuje przed napełnieniem kieliszka.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 listopada 2017, 17:22 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Nawet jak zawór jest u dołu zbiornika?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 17:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Pewna kwestia w wyrobie wina musującego nie jest dla mnie jasna, poproszę o wyjaśnienie :)

Co sprawia, że w metodzie tradycyjnej po usunięciu osadu drożdżowego i uzupełnieniu winem i syropem cukrowym nie wznawia się fermentacja? Czy zawartość alkoholu jest już zabójcza dla drożdży, a może ciśnienie, siarkowanie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 21:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Warunki, Plus jeszcze to, że wszystkie drożdże powinny być usunięte w osadzie. A tradycyjnie chyba jeszcze dodawano destylatu troszkę, więc jeszcze więcej alko.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 kwietnia 2019, 14:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 3 listopada 2016, 17:47
Posty: 34
Lokalizacja: Górny Śląsk
Ahoj! Poradźcie proszę jakie najlepsze odmiany na musiaka? :D
Solaris?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 kwietnia 2019, 15:01 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
Podobno świetne wina musujące robią z Seyval Blanc.

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 kwietnia 2019, 17:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Winnica w Wiślicy- Kępa Wiślicka robi z Hibernala i SB http://www.kepawislicka.pl/#Wina_m

Ahoj. Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 kwietnia 2019, 17:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
A w tym roku właściciel zwierzył się,że pinot noir na musujące chce spróbować.

Ahoj. Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2019, 03:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Guilamme Dubois wytwarza nad Odrą w typowo szampańskim stylu: http://gostchorze.pl/ . Piotrze, jest jeszcze parę winnic, które w rejonie zielonogórskim wytwarzają wina musujące, a jedna z Pinot Meunier. Muszę poszukać dokładnych informacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2019, 11:58 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 3 listopada 2016, 17:47
Posty: 34
Lokalizacja: Górny Śląsk
Dzięki, poczytałam, to czekam na sadzonki Hibernal + Seyval Blanc. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2019, 22:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Moje prosecco 2018
Cuvee Johanniter/Sibera - półsłodkie 2Blg
Przy butelkowaniu kilka butelek nie zasiarkowałem (drożdże "spontan").
Dzisiaj otworzyłem butelkę tego wina i nie wybuchła :lol: :!:
Jeszcze za mało nagazowane - wg degustatorów :wink: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2019, 18:26 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Próbował ktoś z Was refermentacji w plastikowych kegach typu petainer? Z tego co czytałem to wytrzymują do 3,5bar czyli teoretycznie można dać max 14-15g cukru na litr. Planuję trochę poeksperymentować w tym roku. Rozważam dwie opcje. Jedna do odwrócenie takiego kega i próba spuszczenia osadu przez zawór ale nie wiem czy kąt w kegu będzie wystarczający, żeby osad po refermentacji zebrał się w szyjce. A drugi sposób to "wyszynk" musiaka z osadem zebranym na dnie, przy użyciu zaworu piwnego i butli z CO2, ale nie wiem jak w tym wypadku będzie zachowywał się osad i czy wszystko się nie spieni. Czy ma ktoś doświadczenia w tej kwestii, może nawet z refermentacją piwa, które mogłyby rozwiać różne wątpliwości? Wolałbym jednak nie zepsuć wina :) Na pewno w pierwszej kolejności muszę zakupić zawór do kegów typu flach A i nieco go poprzerabiać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 listopada 2020, 11:44 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 8 maja 2019, 20:34
Posty: 119
Lokalizacja: Gliwice
Jak zrobić musujące extra dry/dry?
Czy można dodać więcej cukru i liczyć na to, że przy pewnym poziomie alkoholu drożdże padną a pozostały cukier zostanie czy za duże ryzyko że wszystko przefermentuje i rozwali butelki?
Może rozwiązaniem jest dodać tylko tyle cukru ile potrzeba do nagazowania, po przefermentowaniu w butelce schłodzić mocno, zlać znad osadu( trochę straty CO2 oczywiście będzie), zasiarkować i uzupełnić dosłodzonym winem w takim stopniu żeby uzyskać ok 20g/l cukru w musiaku?

Jakie drożdże polecacie do musiaka?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2020, 00:56 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Cukier resztkowy w winie musującym to zabawa dla zaawansowanych. Przy braku wprawy zabawa bardzo niebezpieczna. Proponuję dodać do wina bazowego ksylitol lub erytrytol. Są to cukrole, które mają słodki smak i nie fermentują. Zaletą jest też, że nie wnoszą obcego smaku. Ile? To kwestia gustu. Proponuję dosładzać partiami. Erytrytol daje ok 75% słodyczy klasycznego cukru.
Drożdże do wina bazowego CK S102; do refermenutacji VR44

PS 20g/l dla mnie to ulepek:) ale to dla mnie...

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2020, 10:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
krzysztof1970 napisał(a):
Cukier resztkowy w winie musującym to zabawa dla zaawansowanych. Przy braku wprawy zabawa bardzo niebezpieczna. Proponuję dodać do wina bazowego ksylitol lub erytrytol. Są to cukrole, które mają słodki smak i nie fermentują. Zaletą jest też, że nie wnoszą obcego smaku. Ile? To kwestia gustu. Proponuję dosładzać partiami. Erytrytol daje ok 75% słodyczy klasycznego cukru.
Drożdże do wina bazowego CK S102; do refermenutacji VR44

PS 20g/l dla mnie to ulepek:) ale to dla mnie...

Ksylitol ma także działanie przeciwgrzybicze. Nie jest to jednak troga zabawa? :lol: Ksylitol do najtańszych nie należy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO