Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 04:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 23:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7093
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jak w tytule

3.10.11
LM ? 23Bx ? kwasy 7,8g/l
Wiśniowy ? 20,5Bx ? kwasy 9,1g/l
MF ? 22,5Bx ? kwasy 8,2g/l
Łącznie 22,5Blg ? kwasy 8g/l i maceracja (temperatura ok.20-21st.C)
11.10.11 ? prasa ? 0Blg ? dosłodzone miodem do 2Blg
19.10.11 ? 1Blg ? kwasy 7g/l - zlane z nad osadu i do chłodu (ok.10st.C)
5.11.11 ? (-1Blg) ? 6,1g/l kwasy ? prawie wyklarowane
Zastanawiam się z jakiego powodu tak szybko spadają kwasy ?

Porównywałen np. z Kernlingiem i tam spadek tylko z 8,4 do 8,2g/l , a tu z 8g/l do 6,1g/l
FJM raczej nie wchodzi w rachubę ???
Drożdże te same Bordeaux - Biowin

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 08:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4749
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):
FJM raczej nie wchodzi w rachubę ???

Bo?
A co z pH?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 11:14 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
Jesli nie zasiarkowaleś wina po zlaniu znad osadu to nadal przebiegała FJM samoistnie, a 10 st C tylko ją spowolniło co tłumaczy taki spadek kwasowości. Moje wino z LM i dodatku innych odmian po fermentacji alkoholowej wytłoczone i pozostawione w temp. 17 st C na 3 tygodnie miało parametry, alkohol - 12% (nie szaptalizowane); PH - 3,4 ; kwasowość 7,3 ; cukier resztkowy 0 Blg. po miesiącu od zbioru slane znad osadu, zasiarkowane i przeniesione do piwnicy ok 12 st C o tej porze roku.
Wino szczepione drożdżami LALVIN V1116
P.S. po co dosladzałeś miodem? mialeś wystarczajaco dużo cukru z winogron.
- Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 18:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 lutego 2009, 01:00
Posty: 491
Lokalizacja: Stryszawa- małopolska
Ja swojego FM zebrałem 08.10 po tygodniowej fermentacji w miazdze wytłoczyłem i do dzisiaj nie zrobiłem pierwszego obciągu.
Kwasowość przy zbiorze miałem na poziomie 11g/ a na dzisiaj jest 9g/l. Alkohol po pomiarze kapilarą 14%. Temperatura utrzymywana jest stała na poziomie 20 oC. Za kilka dni planuje pierwsze zlanie i siarkowanie do 40mg/
Wydaje mi się Zbyszku, że nie masz na co czekać z siarkowaniem! 6,1g/l to już strasznie mało jak na czerwone.

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona".
Pozdrawiam - Marcin
www.winnica-szawapier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 18:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7093
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
szawapier napisał(a):
...
Wydaje mi się Zbyszku, że nie masz na co czekać z siarkowaniem! 6,1g/l to już strasznie mało jak na czerwone.


Też uważam,że 6,1g/l to mało jak na czerwone i dlatego wogóle ten temat.
FJM nie planowałem. Nie sądziłem, że rozpocznie się przy 21st.C , a tymbardziej ,że nie ustanie przy 10st.C :shock: :?:
W takim tempie spadek kwasów, to za tydzień będzie 5,9g/l
Wystawię na zewnąrz ,gdzie jest w pobliżu zera i może bakterie padną :?: - bez siarkowania :!: :?: :lol:
A wino do szybkiego spożycia. :!: :?: z tym nie powinno być problemów. :mrgreen:
W identyczny sposób robione wino z odmian:Regent i Rondo nie zainicjował FJM :?: :?: :!:
darucha napisał(a):

P.S. po co dosladzałeś miodem? mialeś wystarczajaco dużo cukru z winogron.

Bo lubię czerwone nieco powyżej 11%, a najlepiej tak 12,5-13 :mrgreen:
Pozdrawiam i dzięuję wszystkim za odpowiedzi - Zbyszek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2011, 22:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
A sprawdź jeszcze Zbyszku - przy okazji zlewania - czy nie masz w osadzie kryształów winianu potasowego. Mnie się zdarzało przy drugim zlaniu w MF mieć takie kryształy - a jak daję chipsy dębowe to już reguła.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 listopada 2011, 18:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7093
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DarekRz napisał(a):
A sprawdź jeszcze Zbyszku - przy okazji zlewania - czy nie masz w osadzie kryształów winianu potasowego. Mnie się zdarzało przy drugim zlaniu w MF mieć takie kryształy - a jak daję chipsy dębowe to już reguła.

Darku.
najbardziej mi to trafia. ! (choć nie wykluczam FJM)
Sprawdzę i napiszę. :mrgreen:

Wczoraj zakupiłem w BIEDRONCE do testów
1. Furmint 2010 - półsłodkie -17PLN - 11%Vol-produkt of Hungaria
moje testy : 3Blg i kwasy 7g/l
2. Rejadorada 2009 - Tinto Roble - TORO - 19PLN - 14,5%Vol -produkt of Spain
moje testy : 0Blg i 5,4g/l kwasy

Moje czerwone z MF&LM&Wiśniowy jeszcze ma trochę zapasu kwasowości do w/w wina , więc się jeszcze nie spieszę :mrgreen:
Darku,
wiem, że masz b.duże doświadczenie we winifikacji MF
Ja też robiłem już wina z tej odmiany , ale do tej pory nie robiłem pomiarów kwasów po fermentacji !
Dzięki za odezwę :!: :D
Edit:
Najwyższy pewnie czas aby zafundować sobie pH-metr ???!!!
Podpowiedzcie jaki ?
z góry dzięki :D

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 07:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4749
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):
Też uważam,że 6,1g/l to mało jak na czerwone


Mój Regent po fjm samorzutnej ma już nieco poniżej 6. Na języku kwasowość ok.
Wyniosłem do zimnego i ustało bąbelkowanie, trzeba będzie zasiarkować.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 00:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7093
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dzisiaj zlałem z nad osadu.
Kryształków winianu potasowego nie zauważyłem.
Wygląda więc na fjm.
Na dziś: kwasy 6g/l ( pomiary w temperaturze ok.8st.C - wino i odczynniki)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO