Teraz jest wtorek, 18 listopada 2025, 17:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 8 stycznia 2025, 21:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
sajko71 napisał(a):
jokaer napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Trochę dziwne, że taki wysoki cukier został. Ja używam zazwyczaj drożdże S. cerevisiae, konkretnie Excellence FW albo Excellence FTH albo Lalvin R-HST i zawsze przerabiają mi cukier do poziomu wina wytrawnego lub ewentualnie zostaje bardzo minimalny cukier resztkowy (uwadniam z OenoStim).

... tym razem przede wszystkim zależało mi na drożdżach pracujących w niskich temperaturach
i dlatego wybrałam takie , a nie inne...
Te też nadają się do niskich temperatur. Robię wina białe na nich w lodówkach nastawionych na stałą temperaturę 12-13°C. Jestem z nich zadowolony i wygląda na to, że obiektywnie się udają ( dość wysoko ocenione na ostatnim zlocie). Fermentacja przebiega bardzo sprawnie, wady nie wyłażą, więc niskie temperatury sprzyjają.
Może zamiast kombinować z samym kwasem askorbinowym zabezpiecz środkiem Assotan
(zawiera dwusiarczyn dipotasowy 50%, kwas askorbinowy 30%, garbnik galusowy 20%). 15-30 g/hl i się nie przesadzi.
Natleniania wina białego wystrzegam się i nie praktykuję. Utlenione wina mi nie smakują.


Sławku, myślę, że zdecydowanie lepiej uczyć się na cudzych błędach,
ale własnego doświadczenia nic nie zastąpi.
Nie mam lodówki, do której zmieści się 30 sto litro pojemnik.
Nie mam ganku z termoregulacją.
Dałam takie drożdże, które wydały mi sie najlepsze i mamy świetne doświadczenie w postaci takiego,
a nie innego wina.
Nie wiem czy będę dodawać sorbinian potasu. Mam ochotę, ale czy dodam na 100% to nie wiem.
Przed kupnem nalewarki enomaltic rozlewałam wino do butelek wężykiem i było okey.
To jak dwie butelki potraktuję sorbinianem potasu, to myślę, że nawet jak mi nie będą smakować to przeboleję.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 stycznia 2025, 21:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3372
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Jak nie daje się zainwestować w specjalistyczne wychładzanie czy piwnicę to warto zbierać (odkupować) stare lodówki i do tego dokupić tanie termoregulatory, które odłączą całą lodówkę w ustawionej temperaturze. Odpalić nawet kilka na miesiąc to niewielki wkład finansowy a wino w niskiej, stabilnej temperaturze wychodzi o wiele lepsze. Butla 30l czy 30l plastikowy fermentator wchodzi bez problemu do każdej (po wyjęciu półek). Do większej wchodzi nawet zbiornik z nierdzewki 50l i 75l.
Sorbinian potasu w produkcji hobbystycznej na razie uważam za zbędny. Zabezpieczenie piro wystarcza.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2025, 10:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2426
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
jokaer napisał(a):
Dlaczego natlenić wino?
Żeby dodać sorbinian potasu, należy wino napowietrzyć, czyli wystarczy go przelać wężykiem,
a nie przelewarką.
Dlaczego? Nie wiem. Tak mam w notatkach. Może jakiś chemik organiczny coś wykombinuje?
Może chodzi o ten tlen w winie? No , nie wiem.


Odnośnie sorbinianu, to nie trzeba nic natleniać ani przelewać.
Z tego co ja zapamiętałem, to nie należy sorbinianem zatrzymywać fermentacji (czyli należy go dodać do już zatrzymanego innymi metodami wina). Oraz że sorbinian działa lepiej w poprawnie zasiarkowanym winie (w obecności siarki).


jokaer napisał(a):
Słodki Hibernal mi wyszedł.
Tak po prawdzie to bardzo smaczny, no ale jeszcze musi się ułożyć.


jokaer napisał(a):
Nie mam lodówki, do której zmieści się 30 sto litro pojemnik.
Nie mam ganku z termoregulacją.
Dałam takie drożdże, które wydały mi sie najlepsze i mamy świetne doświadczenie w postaci takiego,
a nie innego wina.
Nie wiem czy będę dodawać sorbinian potasu. Mam ochotę, ale czy dodam na 100% to nie wiem.
Przed kupnem nalewarki enomaltic rozlewałam wino do butelek wężykiem i było okey.
To jak dwie butelki potraktuję sorbinianem potasu, to myślę, że nawet jak mi nie będą smakować to przeboleję.



Jakbym miał obstawiać, to bym dedukował, że drożdże zatrzymały się na skutek temperatury - nagłego jej spadku bądź dużych wachań. To spowodowało słodkie wino.
Jest do dość niebezpieczne, bo takie wino lubi ruszyć po pół roku.

PS. Uważam, że lodówka do fermentacji to konieczność przy próbie zrobienia dobrego białego wina... Warto zainwestować... Nawet nowa chłodziarka, w której się mieszczą 2 zbiorniki 30/50 litrów kosztuje +/- 1000 pln. Jak się to porówna do inwestycji w winnicę, krzewy, rusztowania, maszyny itd to dosć niewielka kwota...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2025, 18:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4732
Lokalizacja: Rybnik
Jola, nie wiem czy ty w ogóle siarkowałaś to wino, ale sorbinian potasu stasuje tylko się przy minimalnym poziomie SO2 30-40 mg/l inaczej istnieje ryzyko, że bakterie FJM przerobią go na aldehyd krotonowy czyli zapach geranium.

Odnośnie stabilizacji sorbinianem potasu to M. Michlovsky pisze, że po zabutelkowaniu ochronne działanie w temp. 15 st.C trwa kilka miesięcy a w temp. 25 st.C tylko kilka tygodni przy czym nie tłumaczy dlaczego inhibitujący wpływ na drożdże miałby się wyczerpać. W każdym razie warto wziąć to pod uwagę.

Ja się będę upierał, że pozbycie sie drożdży i wszelkiego innego życia przez odpowiednią filtrację i zachowanie sterylności na późniejszych etapach pozwala utrzymać wino z cukrem resztkowym w postaci niewzruszonej bez zbędnych dodatków.

Rozumiem jednocześnie tych, którzy wino stawiają na półki sklepowe, że chcą mieć 200% pewności, że nie pojawi się wizualna zmiana i nadmierne ciśnienie w butelce. Widziałem przed świętami w oszołomie wino z Charbielina z osadem i nie wyglądało to dobrze, szczególnie przy cenie butelki nieco powyżej 50 zł

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2025, 12:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Misza... czy Ty w ogóle czytałeś moje posty :?: :wink:


W necie obczytałam kilkanaście artykułów na temat sorbinianu potasu.
Nie ma jednoznacznej , 100 % odpowiedzi- bierz i utrwalaj, jednak w wielu przypadkach jest to opcja na tak.

Jest za mało badań, a za dużo zmiennych wpływających na ewentualne negatywne czy też i pozytywne wyniki.
Wyraźnie piszę, że chcę góra dwie butelki tak potraktować, żeby zobaczyć co się stanie.
Czy ja piszę po chińsku :?: :evil:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2025, 17:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4732
Lokalizacja: Rybnik
:shock:
Ok. W takim razie życzę szczęścia

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO