Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 14:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 17:54 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: Szczecin/Warzymice
Witam, po dwóch tygodniach ładnej pracy, winko (czerwone) bardzo zwolniło, bulgocze raz na 2 min., a z tego co czytałem, raz na minutę oznacza, praktyczny koniec fermentacji. Co zrobić? Bo dwa tygodnie to oczywiście stanowczo za mało! Może dodać cukru?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 18:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="marco06"] Bo dwa tygodnie to oczywiście stanowczo za mało!

A skąd to wziąłeś?! A jakby odfermentowało w trzy dni, to co?

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 18:35 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: Szczecin/Warzymice
Znalazłem gdzieś na forum. Czyli rozumiem, że ma teraz po prostu stac dalej ok 6 tyg. w baniaku i wtedy zacząc spuszczanie, ew. dosładzanie(dla dodania mocy), chociaż uznaję tylko wina wytrawne.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 18:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Marco, dosładzanie dla dodania "mocy" musisz robić, kiedy drożdże są jeszcze żywe, czyli teraz. Później dosładzanie spowoduje, że wino będzie słodkie.
Chcesz wytrawne? To po ustaniu fermentacji zlej znad osadu. Odstaw w chłodne miejsce, po pojawieniu się nowego osadu (a nie po 6 tygodniach, ani 2, ani 2 miesiącach) zlej znów, znów odstaw, po pojawieniu się osadu zlej itd. Zabutelkujesz, jak przestanie pojawiać się osad.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 19:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
A ty wiesz w ogóle ile cukru było?
Jaką moc miało mieć wino? Jak tak będziesz na oko dosypywał, to raczej nie wyjdzie ci to, co zaplanowałeś :roll: Wino wytrawne nie może być mocne, jest mało przyjemne do picia, delikatnie mówiąc :roll:

_________________
Rodzaj żeński jestem - tak dla pewności ;-P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 23:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
Nie napisałeś nic o odmianie z której robisz wino, jakich drożdży użyłeś, o ile w ogóle zastosowałeś jakichkolwiek, bo wiele osób liczy na dzikie drożdże nie słusznie uznając, że po dodaniu tych szlachetnych wino czuć czymś tam... nagłe obniżenie temperatury też może spowolnić fermentację..a mało danych.
pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 19:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: Szczecin/Warzymice
Co do odmiany to nie mam pojęcia, jakieś stare "dziki" z rodziców działki, jestem na etapie identyfikacji :) Drożdże dodałem Bordeaux i 4 kg cukru na 10l nastawu+ troche wody :roll: . Co do temp. to rzeczywiście kilka ostanich dni baniak stał w chłodniejszym miejscu (18-20C), teraz przestawiłem go w cieplejsze, ale to już chyba nie ma sensu. Jutro zaczne zlewać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 22:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
[quote="marco06"]Jutro zaczne zlewać.

A po co? Przecież jeszcze fermantuje. Masz areometr (cukromierz)? Jak nie to kup i zmierz poziom cukru, zobaczymy co to...

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 23:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="marco06"] 4 kg cukru na 10l nastawu+ troche wody :roll: .



Marco, litości, Ty zacier robisz, nie wino. Ten dział jest o winach gronowych. Zacznij od podstawowej lektury, np. Cieślaka, poczytaj TUTAJ i TUTAJ
Temat zamykam.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO