Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 11:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Winifikacji 2016
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Solaris 2016 się klaruje. Wyszedł w smaku lekko różowy grejfur. Nie planowałem tego, ale jest OK. Nie przeszkadza. To nie ta typowa goryczka z polifenoli. Wyłazi w końcówce przy drugim łyku. Jutro będę mierzył kwasy w tym co wisi na krzewach to i zmierzę wino z Solarisa.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 10:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Dojrzały różowy grejpfrut to typowy aromat Solarisa. Jest to odmiana niezwykle aromatyczna. W smaku niekoniecznie, nie ciśnij go zbyt mocno na prasie.
Ja z reguły przegapiam czas zbioru Solarisa. W tym roku miałem 26,5 Blg i kwasów 5,8g/l (21 września). Dbam o to aby było sporo CO2 (nieco dłużej na osadzie) to podnosi ogólne wrażenie kwasowości i wino wychodzi bardzo dobre. No i oczywiście zero FJM. Robię go stosunkowo niewiele więc można go spijać szybko póki młode i świeże.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 września 2016, 22:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Mój pierwszy nastaw na wino z Solarisa spowolnił fermentację, w smaku jeszcze wyraźnie słodki, gęstość 52 Oe czyli 12Bx refraktometrem. Czy aby utrafić z siarkowaniem na wino półsłodkie, mogę posługiwać się refraktometrem, czy tylko wyłapać smakiem?

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 września 2016, 23:28 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 491
Lokalizacja: Biłgoraj
poszukiwacz napisał(a):
Mój pierwszy nastaw na wino z Solarisa spowolnił fermentację, w smaku jeszcze wyraźnie słodki, gęstość 52 Oe czyli 12Bx refraktometrem. Czy aby utrafić z siarkowaniem na wino półsłodkie, mogę posługiwać się refraktometrem, czy tylko wyłapać smakiem?


Nie mierzy się fermentującego już nastawu refraktometrem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 września 2016, 10:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Jeśli nie refraktometrem to pozostają metody:
1. spławikiem
2. odparowanie próbki
W takim razie jaka powinna być gęstość na półsłodkie, mierzona spławikiem?
Swoją drogą mierzyłem refraktometrem gotowe wino półsłodkie 40 Oe i wytrawne 20 Oe

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 września 2016, 12:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
poszukiwacz napisał(a):
Swoją drogą mierzyłem refraktometrem gotowe wino półsłodkie 40 Oe i wytrawne 20 Oe

Jak widać pomiar bez sensu, ale prawidłowy. Trzeba by mieć tabelę do przeliczeń i znać ekstrakt początkowy i alkohol.
Da się to obliczyć, ale po co.
Refraktometr w czasie fermentacji i po może służyć tylko obserwacji jej postępów i końca jak ktoś lubi się bawić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 21:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Próbowałem przerwać fermentację siarkowaniem, trochę spadła aktywność drożdży, ale nie na długo. Spróbuję przelać do plastikowych butli i do lodówki. Może klarowanie pomoże.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 20:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Zostały mi jeszcze na winnicy odmiany których nie zdążyłem przerobić; Leon Millot- 25Bx, Medina 24Bx, Zweigelt 23Bx i Market 25Bx.
Cały ten tydzień ma padać, cukier trochę spadnie, owoce namokną, naciągną wodą. Mam wiec pytanie, po jakim czasie można byłoby dokonać zbioru, gdy nastąpi poprawa pogody. Chodzi o poprawę parametrów i zdrowotność owoców, tak aby nie pogorszyć warunków winifikacji.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 16:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
W najbliższą sobotę czeka mnie pierwszy obciąg czerwonego i białego wina. Nie wiem czy zdołam zutylizować 260 butelek w duecie :P

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 16:46 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 28 marca 2015, 07:31
Posty: 205
Lokalizacja: Wyżyna kielecka 354 m.n.p.m
W celu przećwiczenia procesu winifikcji próbuje zrobić symboliczną ilość wina z Ontario. Chcę zatrzymać fermentację gdy pozostanie ok. 20 g/l cukru. W związku z tym pytanie, siarkować gdy Cukromierz pokaże 5 (poprawka na niecukry) czy 2 BLG?

Drugie pytanie: Po sedymentacji objętość nastawu to 3,8 l, w związku z tym będzie dobrze jeśli dodam 0,25g pirosiarczynu w celu ubicia drożdży aktywnych Fermivin?

_________________
Pozdrawiam Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 17:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Przy początkowym ekstrakcie np. 22 Brix, to przy BLG końcowym = 1 zostanie właśnie około 20 g/l cukru.

Co do drożdży "Fermivin" - tych takich "zwykłych" to dość ciężko je ubić.

Ogólnie do zatrzymania fermentacji, ja najpierw zlewam znad osadu i siarkuję, ja stosuję dawkę 1,5 g/10l.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 18:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
@sklawin1986 drożdże które użyłeś raz próbowałem ukatrupic przed koncem fermentacji - bez skutku. Siarką i chłodem da się je czasowo wyłączyć ale jak wino dostaje temperatury to ponownie ruszają. Pewnie trzeba by zastosować filtrowanie filtrem do drożdży.

Druga sprawa pamiętaj że cukromierz pokazuje prawidłową wartość bez obecności alkoholu - patrz post ZbyszekTW


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 12:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 28 marca 2015, 07:31
Posty: 205
Lokalizacja: Wyżyna kielecka 354 m.n.p.m
ZbyszekTW napisał(a):
Przy początkowym ekstrakcie np. 22 Brix, to przy BLG końcowym = 1 zostanie właśnie około 20 g/l cukru.

Co do drożdży "Fermivin" - tych takich "zwykłych" to dość ciężko je ubić.

Ogólnie do zatrzymania fermentacji, ja najpierw zlewam znad osadu i siarkuję, ja stosuję dawkę 1,5 g/10l.


Przed zadaniem drożdży a po dosłodzeniu moszczu cukrem miałem 23 Blg, Brix-ów nie mierzyłem bo na razie nie mam czym. Co do reszty to dziękuję tak właśnie zrobię, przy produkcji "winka" jakoś udawało się ubić te drożdże więc może nie będzie tak źle.

-- czwartek, 27 października 2016, 13:16 --



Edit. Zdaje się, że drożdże są ubite, wino jest klarowne właśnie zlałem je drugi raz z nad osadu. Teraz rodzi się pytanie, czy mogę je zostawić w baniaczku 5l, wina jest ok. 3,3l. Nie utleni się?

_________________
Pozdrawiam Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 13:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Utlenieni się.
Jeżeli mam taki problem jak Ty, stosuję patent gruziński. Zgnieciony 5 litrowy PET.


Załączniki:
Komentarz: Patent gruziński
2016-10-27 13.52.27.jpg
2016-10-27 13.52.27.jpg [ 77.41 KiB | Przeglądane 1253 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 14:16 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 28 marca 2015, 07:31
Posty: 205
Lokalizacja: Wyżyna kielecka 354 m.n.p.m
Ci Gruzini są bardzo pomysłowi... tylko ten plastik, nic się nie stanie jeśli przetrzymam tak wino do wiosny?

_________________
Pozdrawiam Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO