Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 01:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 23:08 
Ekspert
Ekspert

Pomierzyłem wczoraj wytłoczone z miazgi, która fermentowała 3 tygodnie trzy odmiany: Cayugę Withe, Allegro i Rondo z Regentem. Wyniki w tabeli. Właściwie komentarz zbyteczny. Organoleptycznie RR od wczoraj zdecydowanie złagodniały kwasy. Chyba Kilis miał rację, że ten wzrost to kwasowość lotna od "dzikusów".
1.RR w smaku dzikie i szorstkie. Takie jak lubię. Kwasy coraz mniej mi przeszkadzają chyba ulatują. Sam nie wiem czy robić FJM, a na pewno muszę chronić wino przed zrzuceniem kwasu winowego. Nigdy bym nie pomyślał że coś takiego napiszę w stosunku do wina czerwonego z dalekiej polskiej północy. Jak ochronić wino przed zrzuceniem kwasu winowego?
2.Allegro łagodniejsze mniejsze taniny. Kwasy wyższe niż w RR ale w sumie organoleptycznie mniej wyczuwalne. Nie wiem co z tym dalej zrobić.
3.CW po tak długiej maceracji fajne łagodne wino. Tu po wstępnym sklarowaniu pójdzie siarka.

Może z czerwonymi zrobię tak, że po 1/3 nastawu poddam FJM, a reszta siarka?

Generalnie jestem w lekkim szoku po dotychczasowych wynikach

MarvinyB i 71B czynią cuda

Załączniki:
dane fermentacja 2016.png
dane fermentacja 2016.png [ 5.91 KiB | Przeglądane 776 razy ]

PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2016, 11:20 
Ekspert
Ekspert

FJM teraz to kwestia smaku i gustu. Nie musisz jej robić bo kwasy są w porządku. Jeśli wolisz ostrzejsze wino to zostaw jak jest.
pH masz bardzo wysokie, musisz uważać na jakieś bakterie. Siarkowanie wskazane w górnej granicy.

Jest coś takiego jak stabilizacja winianowa. Czyli zapobieganie wytrącaniu się kamienia winnego.
Muszę spojrzeć w notatki ze szkolenia, bo nie pamiętam dokładnie.
Z kamieniem winnym jest problem, bo używamy pirosiarczynu potasu. Wydaje mi się że jego nadmiar powoduje wytrącanie się kamienia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1