Pomierzyłem wczoraj wytłoczone z miazgi, która fermentowała 3 tygodnie trzy odmiany: Cayugę Withe, Allegro i Rondo z Regentem. Wyniki w tabeli. Właściwie komentarz zbyteczny. Organoleptycznie RR od wczoraj zdecydowanie złagodniały kwasy. Chyba Kilis miał rację, że ten wzrost to kwasowość lotna od "dzikusów". 1.RR w smaku dzikie i szorstkie. Takie jak lubię. Kwasy coraz mniej mi przeszkadzają chyba ulatują. Sam nie wiem czy robić FJM, a na pewno muszę chronić wino przed zrzuceniem kwasu winowego. Nigdy bym nie pomyślał że coś takiego napiszę w stosunku do wina czerwonego z dalekiej polskiej północy. Jak ochronić wino przed zrzuceniem kwasu winowego? 2.Allegro łagodniejsze mniejsze taniny. Kwasy wyższe niż w RR ale w sumie organoleptycznie mniej wyczuwalne. Nie wiem co z tym dalej zrobić. 3.CW po tak długiej maceracji fajne łagodne wino. Tu po wstępnym sklarowaniu pójdzie siarka.
Może z czerwonymi zrobię tak, że po 1/3 nastawu poddam FJM, a reszta siarka?
Generalnie jestem w lekkim szoku po dotychczasowych wynikach
MarvinyB i 71B czynią cuda
Załączniki: |

dane fermentacja 2016.png [ 5.91 KiB | Przeglądane 776 razy ]
|
_________________ _____________________ pozdrawiam Mirek
|