Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 06:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 14:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Nic się nie dzieje. W Tokaju kupowałem wino w takich PET-ach jak na wodę.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 16:15 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Czy takie wino w PET trzymacie w piwnicach czy w lodówce? (kojarzę patent na trzymanie nadmiaru wina w słoiku w lodówce, stąd pytanie)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 17:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Gotowe wino w trakcie powolnej degustacji, przez kilka dni, trzymałem czasem w zgniecionym "pecie" w lodówce aby się nie utleniało. W piwnicy też da radę, ale problem będzie z młodym winem, bo każdy osad, który się na pewno jeszcze wytraci po otwarciu pojemnika zamąci cała zawartość.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 17:23 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Ze zgniecionymi petami właśnie jest taki problem, że jeśli cokolwiek się jeszcze wytrąca to osiada na załamaniach plastiku i nie opada na dno. Przerabiałem to. Suma sumarum i tak ostatecznie trzeba przelać do naczynia, w którym osad swobodnie opadnie na dno.

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 17:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Z osadem to oczywiście nie jest dobry pomysł z PET-em.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 18:05 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 28 marca 2015, 07:31
Posty: 205
Lokalizacja: Wyżyna kielecka 354 m.n.p.m
Zodiak napisał(a):
Nic się nie dzieje. W Tokaju kupowałem wino w takich PET-ach jak na wodę.


W Chorwacji również kupowałem tak wino, jednak sprzedawcy mówili żeby trzymać do 30 dni. Jeśli nic się nie dzieje powyżej tego okresu to zrobię to po polsku i kupię 3l PET-a, a nadmiar wypiję. Nic nie będę musiał giąć i z nad osadu da radę zlać. :D

_________________
Pozdrawiam Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 20:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Do pewności załóż korek i rurkę fermentacyjną - czasem na prawdę warto.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 20:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Materiał czyli polietylen, jest zróżnicowany, zauważyłem że butle z droższą wodą są mocniejsze, jednak generalnie "Podstawową zaletą PE jest duża odporność na działanie kwasów, zasad, soli i większości związków organicznych"
Odporność ta jest związana też z temperaturą, poniżej 60C nie rozpuszcza się w związkach organicznych.
cytat ze strony Plastserwice

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 22:09 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
poszukiwacz napisał(a):
Materiał czyli polietylen
A czy PET to nie jest przypadkiem poli(tereftalan etylenu)?

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2016, 08:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Byłem w błędzie. PET to skrót poli(tereftalan etylenu).
Niemniej mam wrażenie że jedna butla nie musi równać się drugiej. Grubość i jakość plastiku już na dotyk różne.
Co do odporności PET - są w tym sprzedawane tanie nalewki.
Sam zrezygnowałem z kupowania małych baniaków i klaruję swoje Solaris + jeżyny w 5l butlach po wodzie z Pilska.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2016, 12:19 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Kiedyś szukałem informacji, niestety nie mam teraz czasu odszukać. Tu coś jest:
http://alkohole-domowe.com/forum/plasti ... 00f#p42270

Ogółem konkluzja była taka, że najbezpieczniejsze są HDPE i PP (symbole 5 i 2 bodajże), PET trochę gorszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2016, 17:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 28 marca 2015, 07:31
Posty: 205
Lokalizacja: Wyżyna kielecka 354 m.n.p.m
Ostatecznie udało mi się dziś kupić za 12 zł szklaną 3 litrową damkę, założę rurkę z korkiem i po problemie.

_________________
Pozdrawiam Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2016, 00:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Miałem problem (jak wielu) z mętnością wina z solarisa. Dodałem odrobinę spirytusu i wyniosłem na strych. Pomogło.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2016, 13:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
poszukiwacz napisał(a):
Dodałem odrobinę spirytusu i wyniosłem na strych. Pomogło.

Tak informacja jest zupełnie nieprzydatna. Podniosłeś woltaż z ilu na ile? Strych to znaczy zimniej? Ile stopni?
Litości, więcej konkretów!

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2016, 21:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
poszukiwacz napisał(a):
Miałem problem (jak wielu) z mętnością wina z solarisa. Dodałem odrobinę spirytusu i wyniosłem na strych. Pomogło.
Odrobina to konkretnie 30g na ponad 10l wina. Można przyjąć że podniosłem alkohol o 0,25%. Pomyślałem że mętność wina wynika ze śladowej aktywności drożdży. Spirytus pozostał mi po rozpuszczaniu kitu pszczelego, więc spróbowałem. Na strychu jest temperatura podwórkowa. Jednak wyklarowanie nie wynika z temperatury, bo słoik z niewzmocnionym winem zostawiłem w lodówce i trochę jest mętny, a baniaki z tym minimalnym wzmocnieniem czyste.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO