Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 01:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2017, 10:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Jak pojawił się zapach acetonu- octan etylu Pawłowi w winie, to tego z wina nie usunie się niczym.
Miałam coś takiego i tylko kanał :(

Nawet niestety kondensat tego nie uzdrowi.
Co z beczką to nie wiem. Wiem tylko, że wszelkie zapachy organiczne doskonale usuwa boraks.
Kwas octowy generalnie można zneutralizować kredą naturalną.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2017, 13:56 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Właściwie Jolu, to jest najlepsze rozwiązanie. Podsumowując podpowiedzi udzieliłbym następującej rady. Beczkę należy uszczelnić, potem umyć w ciepłej wodzie, następnie wyparzyć gorącą wodą (chyba nie wrzątkiem ani parą bo klepki by nadmiernie zmiękły) a następnie odkazić pirosiarczynem potasu. Następnie usunąć przykre dolegliwości traktując to np. sodą oczyszczoną, boraksem lub innym doradzanym środkiem. Potem jeszcze raz odkazić kredą lub wapnem, umyć i zalać np. 1/2 L wina, poczekać tydzień jaki będzie jego smak. Jak nie będzie capić octem beczka jest gotowa do użytku. Pozdrawiam: Staszek

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2017, 18:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Ocet jest lotny wystarczy beczkę porządnie przesuszyć, następnie przed zalaniem nowym winem ze 2-3 razy zalać letnią wodą z porządną dawką pirosiarczanu (za każdym razem podtrzymać tą wodę parę dni) i tyle.

-- piątek, 28 kwietnia 2017, 18:58 --

Nie wolno trzymać w beczce pół litra wina przez tydzień bo się zepsuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2017, 19:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Nie zgodzę się z tym, mogą bytować bakterie octowe. Samo mycie nie wystarczy.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 kwietnia 2017, 09:14 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
suszi napisał:
Ocet jest lotny wystarczy beczkę porządnie przesuszyć, następnie przed zalaniem nowym winem ze 2-3 razy zalać letnią wodą z porządną dawką pirosiarczanu (za każdym razem podtrzymać tą wodę parę dni) i tyle.
Nie wolno trzymać w beczce pół litra wina przez tydzień bo się zepsuje.

Jak zwykle piszesz bzdury, czegoś nie doczytasz, czegoś nie zrozumiesz.... itd. Gość wyraźnie na początku napisał, że wino w beczce zagazowyje dwutlenkiem węgla. Czy to potrzeba powtarzać za każdym razem specjalnie dla ciebie abyś w końcu coś zrozumiał?

Jola ma rację w szczelinach między klepkami zawsze coś tam zostanie. Ja dodałbym jeszcze, że dobrym sposobem byłoby zalanie beczki zwykłą wódką i nią umyć na koniec beczkę. Alkohol reaguje z octem i w wyniku powstają bardzo ładne w zapachu ekstry, które nie przypominają w żadnym przypadku octu.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 kwietnia 2017, 10:15 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
trestan48 napisał(a):
Alkohol reaguje z octem i w wyniku powstają bardzo ładne w zapachu ekstry, które nie przypominają w żadnym przypadku octu.
Masz na myśli taki ester: https://pl.wikipedia.org/wiki/Octan_etylu ?

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 kwietnia 2017, 20:57 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Tak, taki -każdy sposób pozbycia się octu z beczki jest dobry, bo mamy alternatywę zastosować to albo wyrzucić beczkę. W ten sposób sprawdzimy, czy jeszcze jest ocet w mikroszczelinach czy go już nie ma. Otrzymany ester jak powstanie (a raczej jest to mało prawdopodobne) to będzie dobrym specyfikiem do odkażania sekatora i innych zastosowań -na pewno się nie zmarnuje. Jeżeli tego nie zrobimy i zalejemy beczkę winem to też powstaną ekstry i zepsujemy sobie całą beczkę wina. Wybór należy do nas.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 kwietnia 2017, 12:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Trestan48 znowu piszesz nieprawdę, albo trzymając się twojej semantyki - bzdury. To już zaczyna być groźne.
Piszesz jakby reakcja miedzy kwasem octowym a etanolem była reakcją typu kwas-zasada. To tak nie działa! Jeśli nie wierzysz to weź po pięćdziesiątce wódki i octu zmieszaj, możesz nawet zostawić na parę dni lub lat. Nic się nie stanie.

A co do beczki ta ja bym zalał 2-3% roztworem sody oczyszczonej zostawił na parę dni. Potem dobrze wypłukać, spalić knota siarkowego. Po paru dniach porządnie wypłukać i sprawdzić nosem.
Inny sposób to przeparować beczkę. Zrobienie prostej wytwornicy pary to nie jest duży problem - ja wykorzystałem do tego stary szybkowar, kawałek rurki miedzianej i wąż gumowy. Po 2-3 godzinnym parowaniu otworem w dół, tak by kondensat swobodnie wypływał, beczka powinna powrócić do stanu używalności. No i na koniec oczywiście trzeba spalić w środku knota i zatkać.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 20:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Dzięki @Misza,korzystam z beczek dębowych i Twoja wypowiedz będzie bardzo dla mnie przydatna.
___________________
Pozdrawiam - Janek :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2017, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
trestan48 napisał(a):
suszi napisał:
Ocet jest lotny wystarczy beczkę porządnie przesuszyć, następnie przed zalaniem nowym winem ze 2-3 razy zalać letnią wodą z porządną dawką pirosiarczanu (za każdym razem podtrzymać tą wodę parę dni) i tyle.
Nie wolno trzymać w beczce pół litra wina przez tydzień bo się zepsuje.

Jak zwykle piszesz bzdury, czegoś nie doczytasz, czegoś nie zrozumiesz.... itd. Gość wyraźnie na początku napisał, że wino w beczce zagazowyje dwutlenkiem węgla. Czy to potrzeba powtarzać za każdym razem specjalnie dla ciebie abyś w końcu coś zrozumiał?
...
trestan48 - mam pytania: 1. Dlaczego i na jakiej podstawie moją praktyke (podkreślam skuteczną praktykę) nazywasz bzdurną? 2. Napisz konkretnie czego nie doczytałem w tym wątku lub nie zrozumiałem? Dodam, że Autor wątku nigdzie nie pisał, że zagazowuje wino w beczce CO2!!! 4. Dlaczego zadajesz na publicznym forum personalnie do mnie pytanie retoryczno-obraźliwe bez żadnego uzasadnienia?

Moja praktyka nie jest długa beczkę używam 3ci sezon, ale ługowanie z końską dawką pirosiarczynu przed zalaniem winem jak narazie się sprawdza - polecam tę metodę pozbycia się drobnoustrojów, zdecydowanie też z między klepek.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO