Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 20:52

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2013, 08:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 25 września 2004, 01:00
Posty: 26
Cukromierz był w użyciu...
Trzeba więc będzie zasiarkować, chyba 1g piro /10 l wystarczy?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2013, 09:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
zeppelin napisał(a):
Cukromierz był w użyciu...

I co pokazał, czy też pokazuje - spada zawartość cukru, czy juz go nie ma albo nie spada?

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2013, 10:49 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 25 września 2004, 01:00
Posty: 26
Cukru nie ma.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2013, 21:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
zeppelin napisał(a):
Cukromierz był w użyciu...
Trzeba więc będzie zasiarkować, chyba 1g piro /10 l wystarczy?
zeppelin napisał(a):
Cukru nie ma.
Podaj proszę następujące dane:
1. W jakich temperaturach przechowywałeś wino w poszczególnych czasookresach.
2. Jak długo masz to "bąblowanie".
3. Czy jest nadciśnienie, (piszesz że w rurce nie bulka) tzn, czy poziom w rurce jet wyrównany?

Jeśli temperatura otoczenia w ostatnim czasie wzrosła, tak jak pisze @Veteran5--> może to jest FJM.

Generalnie na tym etapie dawka 0,6g/10l powinna wystarczyć, 1g/10l wg. mojej oceny za duzo ( zależy od obecnego poziomu wolnego SO2--> w naszych warunkach trudne do zmierzenia).

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2013, 21:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
zeppelin napisał(a):
Cukromierz był w użyciu...
Trzeba więc będzie zasiarkować, chyba 1g piro /10 l wystarczy?
zeppelin napisał(a):
Cukru nie ma.


I co z tego, że cukromierz był w użyciu, skoro nie podałeś odczytu nam do wiadomości?
Czy Twoje stwierdzenie "cukru nie ma" możesz jakoś uzasadnić - robiłeś może badania na zawartość cukrów?
Jeśli chcesz uzyskać sensowną odpowiedź musisz podać jak najwięcej danych, bo nie wróżymy tu z fusów - stwierdzenia zacytowane powyżej o niczym sensownym nie świadczą - równie dobrze lekarzowi na pytanie "jaką miał Pan dziś temperaturę?" mógłbyś odpowiedzieć tylko "mierzyłem".
Przypominam, że 0 blg nie oznacza tego, że cały cukier odfermentował...

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 marca 2013, 09:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 25 września 2004, 01:00
Posty: 26
Cukru nie ma w sensie wyniku 0 Blg dla pomiaru cukromierzem, innej metody nie stosowałem.
Poziom w rurce wyrównany, bulkania nie ma od grudnia chyba.
Balony przechowuję w piwnicy, bez dostępu światła, temperatura się zmienia o tyle o ile zmienia się temp. na zewnątrz, ściany izolowane.
Bąble są większe niz podczas fermentacji, na oko 1 cm, rozproszone po powierzchni, nie tworzą skupiska .
Od lat robię wino i o tej porze nigdy nie było fermentacji, wino spokojnie dojrzewało, zreszta drugi balon tak ma.
Aha, zawartość alkoholu szacuje na 13-14 %.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 marca 2013, 09:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
zeppelin napisał(a):
Cukru nie ma w sensie wyniku 0 Blg dla pomiaru cukromierzem, innej metody nie stosowałem.
(...)
Aha, zawartość alkoholu szacuje na 13-14 %.

Czyli o ile cukromierz daje w miarę wiarygodne odczyty, to w winie masz jakieś 2 blg cukru...
Piszesz o zmiennej temperaturze, ale czy jesteś w stanie to doprecyzować? Znam przypadki(w rodzinie), że w piwnicy mają ~14-20 stopni(zimą i latem odpowiednio), oraz ~4-16 stopni, a to już jakaś różnica. Jeśli masz obecnie temperaturę bliższą 10 niż 20 stopni, to raczej odrzucił bym FJM.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 marca 2013, 11:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
zeppelin napisał(a):
Bąble są większe niz podczas fermentacji, na oko 1 cm, rozproszone po powierzchni, nie tworzą skupiska .


Takie duże bąble mogą świadczyć o infekcji bakteryjnej. Jeżeli nie siarkowałeś miazgi i dodatkowo pH wina jest zbyt wysokie, to pomimo wysokiego alkoholu jest to prawdopodobne. Zasiarkuj większą dawką 1-1,2 g/10l.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 marca 2013, 12:54 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 25 września 2004, 01:00
Posty: 26
Temperatura raczej w zakresie 7-12 st C .
Dzięki koledzy za pomoc, zatem siarkowanie!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 19:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Przez swoją głupotę utleniło mi się 10 litrów wina. W swoje książce pan Roman Myśliwiec pisze,
że można takie wino próbować ratować przez dodanie 10-15g węgla aktywnego/100l.

Ktoś stosował? Próbować czy dać sobie spokój?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ale węgiel aktywny może chyba odbarwić? Ja bym poddał obróbce termicznej. :wink:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 15:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Jak kompletnie utlenione, brązowe to raczej nic się nie da. Jak mało to spróbuj zasiarkować.

Niektóre Chardonnnay robi się tak, że kompletnie utlenia sok a potem daje drożdże aromatyzujące.
Może ew zmieszasz to wino z czymś mocno aromatycznym.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 17:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Zasiarkowałem przed napisaniem pierwszego posta, ale to jakieś trzy miesiące za późno. To czerwone wino z marszałka, myślałem, że w tak młodym winie będzie wystarczająco dwutlenku węgla do ochrony
- może gdybym chociaż dolał do pełna, ale zapomniałem. Pośpiech nie popłaca, za dużo zajęć, za mało czasu.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 18:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Romek,
możesz jeszcze dodać miodu, restart na bajobongusach i zrób z tego miód pitny.
Tyle że siarkowałeś, więc nie wiadomo, czy ruszą...
Trzeba by wcześniej mały test zrobić.

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 21:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
kilis napisał(a):
Jak kompletnie utlenione, brązowe to raczej nic się nie da. Jak mało to spróbuj zasiarkować.

Niektóre Chardonnnay robi się tak, że kompletnie utlenia sok a potem daje drożdże aromatyzujące.
Może ew zmieszasz to wino z czymś mocno aromatycznym.


Jest to ciekawy temat dotyczący win utlenionych i wręcz z premedytacją ich utlenianie?
Jaki jest sens i cel takich procedur winifikacji ?
_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO