Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 10:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Utlenianie
PostNapisane: sobota, 10 września 2022, 20:47 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 167
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Cześć, kilka dni temu przerabiałem Solarisa. Niestety utlenił mi się i już nic na to nie poradzę, ale chciałbym poradzić się jak kolejnym razem tego uniknąć?

Zbiór, 5 rano temperatura 8 st.C, prosto na mlynkoodszypulkowywarke. W połowie mielenia (70kg) zadałem polowe dawki siarki (08g/10l), następnie kolejne 70kg i kolejna dawka siarki. Wszystko wymieszane i wstawione ok godziny 7 do chłodni, temperatura 5 st.C.
Maceracja 2h, godzina 9 zaczynam tłoczenie w prasie koszowej 50l. W butli waz z CO2 + kwas askorbinowy 250mg/l.
Widać ze już w tym momencie moszcz płynie utleniony, 50l mocno utlenionego moszczu i 20l moszczu czystego :(.

Gdzie popełniłem błąd?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Utlenianie
PostNapisane: sobota, 10 września 2022, 21:12 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4683
Lokalizacja: Rybnik
Nie powinno się utlenić. Jagody zdrowe?
Jesteś pewny, że piro nie było zwietrzałe?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Utlenianie
PostNapisane: sobota, 10 września 2022, 21:19 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Po czym kolego poznajesz, ze moszcz plynie utleniony?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Utlenianie
PostNapisane: sobota, 10 września 2022, 21:23 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 167
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Poznaje po tym ze jest ciemniejszy (bursztynowy), Tak piro świeże, nowa paczka od Pana Janka Lubery. Jagody w 100% zdrowe. Przede mną jeszcze seyval i hibernal i nie chce materiału zmarnować.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Utlenianie
PostNapisane: niedziela, 11 września 2022, 07:31 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
Może przyczyną było zbyt krótkie trzymanie w chłodni.Przez te 2 godz. moszcz nie zdążył się schłodzić bo przecież był w pojemnikach a po tych 2-uch godz.zacząłeś prasować.
Ja też zrywałem o 5 godz.,od razu na młynkoodszypółkowarkę,moszcz w pojemniki i do ladówek (4st).Macerecja ok 30 godz,pojemniki 80l i 50l i jak wyciągnąłem do prasowania to temp.moszczu była 7 st. po tylu godzinach. Ale po hydroprasie sok idelny,pachnący i może tu musisz szukać przyczyny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Utlenianie
PostNapisane: niedziela, 11 września 2022, 08:41 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 167
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Smak i zapach bez zastrzeżeń. Jedynie zmiana barwyz

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Utlenianie
PostNapisane: niedziela, 11 września 2022, 10:10 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4683
Lokalizacja: Rybnik
kotmira napisał(a):
Smak i zapach bez zastrzeżeń. Jedynie zmiana barwyz

Na tym etapie może się tylko wydawać ok.
Ale może też podczas fermentacji prawidłowa barwa wrócić.
Teraz, poza użyciem PVPP, już raczej nic nie zrobisz. Trzeba przefermentować. In vino veritas :wink:

Ja bym się temperatur nie czepiał. Sam zbierałem w wyższej temperaturze, owoce do stanu idealnego miały daleko, chłodzenie było do 10st, z maceracją 12h. Dawka piro była nieco wyższa bo ok. 1,2g/10l miazgi. Cisnąłem też w prasie koszowej i tylko ostatni litr moszczu był bursztynowy.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Utlenianie
PostNapisane: niedziela, 11 września 2022, 14:34 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Jak poprzednik tłoczylem i macerowalem w wyższej temp i brak utlenienia. Więc to nie temp. Ale nie podałeś w jakim naczyniu trzymałeś po maceracji, w jakim stopniu napełniony i czy przykryty?

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Utlenianie
PostNapisane: niedziela, 11 września 2022, 20:40 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 167
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Maceracje robiłem w kadzi 110l wypełnionej po brzegi, bez przykrycia. Ale tak jak pisałem utleniła sie pierwsza część, ostatnie 20l moszczu lałem do innej banki i moszcz był czyściutki. Na razie winko fermentuje, zobaczymy co z tego wyjdzie.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO