Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 22:19

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 25 października 2005, 12:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
OK dzięki DarekRz.
Myślę, że nie będę musiał w przyszłości odkwaszać, ale wiedzieć powinienem :? .
Na wino.org wyczytałem, że optymalna kwasowość wina to jakieś 6 do 9g/l więc jest to do zrobienia w naszych warunkach, a ten nastawik z Concorda rozcięńczę, ale stopniowo by zobaczyć jakie są doznania organoleptyczne :lol:

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2005, 13:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Janusz
PS
Tak sobie włąśnie myślałem, ze producenci wina jakieś tajne garbnikomierze muszą mieć.
J.

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2005, 14:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Leszek, koniecznie zmień literaturę. Nie wnikając w szczegóły do poniższego tekstu:
[quote="Leszek_B"] ...książki pt. Wyrób wina i piwa domowego - moim hobby gdzi na stronie 57 pisze "Główne parametry decydujące o przebiegu fermentacji to:
* początkowa zawartość cukru - poniżej 20%,
* temperatura 20 - 26 stopni C,
* zawartość garbników poniżej 2 g w litrze,
* kwasowość poniżej 1,2%." ...


mam kilka pytań i gotowych odpowiedzi:
* a jak robi się wina póżnego zbioru, wina naturalnie półwytrawne czy półsłodkie? Ano fermentuje się nastawy zawierające i powyżej 30% cukru.
O miodach nawet nie wspomnę.
* 20-26 stopni - niech będzie. Dla czerwonych. A białe świeżutkie, owocowe winka? Ano 15-18 stopni.
* nie wiem, jak smakuje wino z zawartością garbników 5g/l (ciekawe swoją drogą, ile ma taka aronia, ale aronię przefermentować się da na pewno).
* Dlaczego akurat 12g/l ? Drożdże nie znoszą zbyt mało kwaśnego środowiska. 18 g/l przeżyją na pewno. Inna rzecz, że smaczne to wino nie będzie.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 08:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Maciej"]Leszek, koniecznie zmień literaturę. Nie wnikając w szczegóły do poniższego tekstu:.

Rozumiem, a co proponujesz :?: :? Bo dziś po zdobyciu minimum widzy tzn. wydaje mi się, że wiem co bym chcial wiedzieć.... - mogę czytać literaturę bardziej fachową i szczegółową. Jednak ograniczył bym się do polskojęzycznej :?

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 09:03 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Leszek_B"] Jednak ograniczył bym się do polskojęzycznej :?


Ja bym Ci jednak polecił to: http://home.att.net/~lumeisenman/
Mim zdaniem bardzo wartościowa pozycja i w dodatku za darmo :D

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 15:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Leszek_B"]Rozumiem, a co proponujesz :?: :?

Jakieś polskie książeczki są, np. RM - głównie o uprawie, ale o wyrobie win (niestety nie bez dość poważnych błędów) również.
Jest też żywe źródło informacji - zajrzyj na zaprzyjaźnione forum http://www.wino.org.pl

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 20:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Maciej"][quote="Leszek_B"]Rozumiem, a co proponujesz :?: :?

Jakieś polskie książeczki są, np. RM - głównie o uprawie, ale o wyrobie win (niestety nie bez dość poważnych błędów) również.
Jest też żywe źródło informacji - zajrzyj na zaprzyjaźnione forum http://www.wino.org.pl
Dzięki ale te od RM już czytałem po kilka razy - mam wszystkie :lol: , a wino org przerabiam w miarę czasu wolnego, jednak tam 90% rozrywki i 10% konkretów. Wydaje mi się, że jest to temat (winiarstwo winogronowe) na tyle mało popularny, że trzeba jeszcze poczekać na literaturę lub podszkolić się w angielskim co właśnie czynię. No i po co mnie tyle lat uczono rosyjskiego.... :lol:

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 20:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Misza"][quote="Leszek_B"] Jednak ograniczył bym się do polskojęzycznej :?


Ja bym Ci jednak polecił to: http://home.att.net/~lumeisenman/
Mim zdaniem bardzo wartościowa pozycja i w dodatku za darmo :D
Misza wielkie dzięki za "dwa w jednym" dobra książka i nauka języka z przyjemnością :lol: . Teraz żona nie zarzuci mi, że tracę czas - ja przecież uczę się angielskiego.... :D

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 22:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 6 lipca 2004, 01:00
Posty: 1498
Lokalizacja: winniczka - Bogoniowice
[quote="Leszek_B"]
No i po co mnie tyle lat uczono rosyjskiego.... :lol:


Sorry Leszku, ale według mnie niezłą gafę palnąłeś.
http://vinum.narod.ru/index.htm
a na tym forum również możesz trochę popytać:
http://club.wcb.ru/viewtopic.php?t=1459 ... 63a362e1b3
Ewentualnie załatwić Ci jakieś książki po rosyjsku?

Pozdrawiam
Zdzich

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 października 2005, 09:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="zdzicholo"][quote="Leszek_B"]
No i po co mnie tyle lat uczono rosyjskiego.... :lol:


Sorry Leszku, ale według mnie niezłą gafę palnąłeś.
http://vinum.narod.ru/index.htm
a na tym forum również możesz trochę popytać:
http://club.wcb.ru/viewtopic.php?t=1459 ... 63a362e1b3
Ewentualnie załatwić Ci jakieś książki po rosyjsku?

Pozdrawiam
Zdzich
Za stronki dziękuję :D , też poczytam. Natomiast książki rosyjsko języczne dopiero jak będę miał taką konieczność i tak czytam na wyrost :)

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 listopada 2005, 12:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Czy przy pomiarach kwasowości w winach i moszczach czerwonych nie przeszkadza ich ciemny kolor?
Czy mierząc kwasowość w młodym winie wynik będzie zbliżony do tego z moszczu?
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 listopada 2005, 16:43 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Pawel"]Czy przy pomiarach kwasowości w winach i moszczach czerwonych nie przeszkadza ich ciemny kolor?

Generalnie nie przeszkadza. Antocyjaniany zawarte w moszczu też są wskaźnikami pH i zmieniają barwę podczas miareczkowania. W zależności od surowca może to być kolor brudnobłękitny do zielonego. Nakłada on się na kolor BBT w rezultacie i tak otrzymuje się kolor zblizony do niebieskiego. Jak zawsze w takich przypadkach trening czyni mistrza :D


[quote="Pawel"]Czy mierząc kwasowość w młodym winie wynik będzie zbliżony do tego z moszczu?
Wynik będzie zbliżony bardziej lub mniej w zależności od tego czy zaszła fermentacja jabłkowo-mlekowa. :)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2005, 07:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="Misza"]...
Wynik będzie zbliżony bardziej lub mniej w zależności od tego czy zaszła fermentacja jabłkowo-mlekowa. :)

Mam nadzieję, że zajdzie. Przedmuchiwałem wino i z lekka mieszałem z osadem, balonik trzymam w ciepełku i cierpliwie czekam. Winko jest już klarowne, całkiem smaczne choć jeszcze bardzo kanciaste.
W zasadzie jak to jest? FJM to zmiana jednego kwasu w inny. Mlekowy jest łagodniejszy w smaku, ale czy łagodność smaku przekłada się bezpośrednio na stopień dysocjacji tych kwasów?
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2005, 09:51 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Pawel"]
W zasadzie jak to jest? FJM to zmiana jednego kwasu w inny.

Podczas fermentacji jabłkowo-mlekowej 1 gram kwasu jabłkowego ulega przemianie dając 0,67 g kwasu mlekowego i 0,33 g CO2

Cytuj:
Mlekowy jest łagodniejszy w smaku, ale czy łagodność smaku przekłada się bezpośrednio na stopień dysocjacji tych kwasów?
Pozdrawiam,
Paweł


Była już kiedyś dyskusja na podobny temat: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... 4#pid32438

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2005, 10:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Dzięki. Jakoś przywiązałem się do tego forum i na "wino" niezbyt często zaglądam. Tu przynajmniej wiem o czym czytam. Wino to wino, a nie zacier z ryżu, wody i drożdży (pewnie się komuś zaraz narażę :D ). Niemniej dyskusja ciekawa, a konkluzja jasna "... jak to dokładnie jest, po prostu nie wiadomo. - Maciej (Konsultant)" :D
Generalnie to forum też ewoluuje i niedługo zaczniemy poruszać takie skomplikowane tematy jak dysocjacja kwasów. Pierwsze przymiarki mamy już za sobą.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO