Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 01:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 18 października 2018, 06:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
Można by powiedzieć że po sezonie . Regent i Rondo po fermentacji w miazdze , wyciśnięte i w balonach szklanych.
Teraz czekam na pierwsze zlewanie wina .Żeby czegoś nie spieprzyć chciałem Was zapytać -
w jakiej temperaturze powinny stać butle z winem?

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 października 2018, 10:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
darek666 napisał(a):
Można by powiedzieć że po sezonie . Regent i Rondo po fermentacji w miazdze , wyciśnięte i w balonach szklanych.
Teraz czekam na pierwsze zlewanie wina .Żeby czegoś nie spieprzyć chciałem Was zapytać -
w jakiej temperaturze powinny stać butle z winem?

Trudno w tym wypadku mówić o temperaturze przechowywania, kiedy wino jeszcze fermentuje, tzw cicha fermentacja (prawdopodobnie :?: )
Nie podałeś ile dni trwała fermentacja burzliwa, po ilu dniach odcisnąłeś, ile zostało jeszcze cukru (wytrawne,półwytrawne itd) i czy zamierzasz fermentację fjm ?
Od tego zależy dalsze postępowanie i wymagane temperatury :!: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 października 2018, 13:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Jedno jest pewne. Temperatury pokojowe nie służą winu, a długotrwałe temperatury powyżej 25 st.C sprzyjają jego maderyzacji - zmiana smaku i koloru. Jak spróbujesz choć raz takiego wina, to już nie zapomnisz - kolor w kierunku brązu, smak i aromat specyficzne, trochę jakby rodzynki, ale intensywniejsze.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 października 2018, 21:05 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
Pomieszczenie w którym teraz trzymam butle ma ok.19-20 stopni .
Mogę przenieś wina do piwnicy gdzie będą miały 15-16 , lub do garażu 8-10 stopni.
To gdzie będzie lepiej dla win?

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 października 2018, 21:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
darek666 napisał(a):
......
To gdzie będzie lepiej dla win?

Jakich win :?:
Dla gotowych już, archiwizowanych win to 12st :!: :wink: ; (+/- 0,01 :lol: )

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 października 2018, 22:08 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
zbyszekB napisał(a):
darek666 napisał(a):
......
To gdzie będzie lepiej dla win?

Jakich win :?:

,,tych co zrobiłem z buraków, i przechowuję w skrzynkach do owoców,,

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 19 października 2018, 09:06 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
Widzę ze tu sami erudyci i nie spodobało wam się słowo WIN, chyba myślicie że tak się nie odmienia ,ani nie pisze słowa wino w liczbie mnogiej.
No cóż zamiast kpić wystarczy trochę powtórzyć gramatykę , jak się w szkole bumelowało ?

https://pl.wiktionary.org/wiki/wino

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 19 października 2018, 09:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
darek666 napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
darek666 napisał(a):
......
To gdzie będzie lepiej dla win?

Jakich win :?:

,,tych co zrobiłem z buraków, i przechowuję w skrzynkach do owoców,,

Darek, zamiast się wkręcać w niby kpiny i odmianę, to lepiej zastanów się nad pytaniem ZbyszkaB.
Zapytał "jakich win?". Nie bez powodu. Opacznie zrozumiałeś Jego intencje.

Rozwinę zatem to pytanie:
Jakie chcesz wino mieć na gotowo - słodkie, czy wytrawne; jaki masz kwas; czy planujesz fermentację jabłkowo-mlekową; ile % alkoholu chcesz na gotowo; ile było cukru w moszczu na początku, i.t.d.?

Ze mnie tam żaden winmaker i robię wina "jak mi wyjdzie", ale lubię czerwone, wytrawne, mało taniczne, z alkoholem 12-13%, z kwiatowym bukietem Muscata Bleu. W takie wina właśnie celuję.
Białych robię niewiele, bo nie mam chłodnej piwnicy, żeby zachować aromaty w trakcie fermentacji.

Może Tobie zależy na jakimś konkretnym stylu? Nie dowiemy się tego, nie zadając pytań. Nie jesteśmy tu jasnowidzami, więc nie wiemy, co planujesz dla tego wina.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 19 października 2018, 09:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
zbyszekB napisał(a):
Trudno w tym wypadku mówić o temperaturze przechowywania, kiedy wino jeszcze fermentuje, tzw cicha fermentacja (prawdopodobnie :?: )
Nie podałeś ile dni trwała fermentacja burzliwa, po ilu dniach odcisnąłeś, ile zostało jeszcze cukru (wytrawne,półwytrawne itd) i czy zamierzasz fermentację fjm ?
Od tego zależy dalsze postępowanie i wymagane temperatury :!: :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 listopada 2021, 21:31 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 11:11
Posty: 87
Lokalizacja: Mazowsze, 6A
Czy wino w baniaku można przechowywać w temperaturze pokojowej? Czy po paru miesiącach albo rok od fermentacji burzliwej nadal na balonie musi być rurka z wodą czy wystarczy plastikowy kapsel czy korek gumowy ale bez dziurki?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2021, 08:58 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Wino po zlaniu i pierwszym siarkowaniu można zamknąć normalnym korkiem lub silikonowym (bez dziurki) :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2021, 09:06 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 11:11
Posty: 87
Lokalizacja: Mazowsze, 6A
Również jak się nie siarkuje?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2021, 17:50 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Siarkować się powinno, ale można o tym sporo tu poczytać. Mamy też tę pewność, że drożdże będą ubite i nie będzie wzrastać w baniaku ciśnienie...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2021, 18:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 11:11
Posty: 87
Lokalizacja: Mazowsze, 6A
A nie da się bez siarkowania konserwować tylko za pomoca uzyskanego alkoholu i tanin? Czy 11% alkoholu wystarczy, nie powinno unieszkodliwić dzikich drożdży? Bo chyba tylko o to chodzi by korki nie wystrzeliły ale jak już nie będzie cukru tylko alkohol i taniny to może nic sie nie stanie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2021, 19:12 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 10 kwietnia 2013, 09:51
Posty: 620
Lokalizacja: Okolice Skały 440m npm
Może Ci np zrzucić barwnik i wino masz rude. Może się smak popsuć (nie mówię o octowaniu).
Nie to żebym się znał, ale popsuć umiem ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO