Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 08:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 20:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3286
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
"Czerwone" z tych samych odmian już zrobiłem w zeszłym roku. Troszkę za dużo miało "wszystkiego" :wink: , więc teraz próbuję inaczej. Na "czerwone" zbieram pojutrze :wink:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 20:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
W takim roku jak ten robić różowe? :shock:

Właśnie w takim roku jak ten robię moje pierwsze różowe :!: :!: :!:
Bo, w takim roku jak ten nie robiłem redukcji plonu po zawiązaniu jagód (zielone zbiory) licząc ,że wszystko dojrzeje po 5-6kg/krzew.
Niestety cukry niskie, kwasy różnie, pestki dojrzałe.
Teraz dopiero redukuję obciążenie krzewów o połowę i robię z tego różowe.
Liczę na to ,że po redukcji plonu na pozostawionych na krzewach owocach parametry cukrowe się jeszcze poprawią.
Próbuję naprawić popełniony błąd :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
vanKlomp napisał(a):
W takim roku jak ten robić różowe? :shock:


No chyba lepiej zrobić dobre różowe niż byle jakie czerwone.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 07:25 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 3 listopada 2016, 17:47
Posty: 34
Lokalizacja: Górny Śląsk
Jak mierzycie temp. miazgi? Jak jets prawidłowo?
U mnie temp otoczenia jest jakieś 22-23 stopnie, na zewnątrz pojemnika umieściłam termometr do terrarium.
Ponieważ fermentacja ruszyła temp. jest wyższa - 25 ale czy pomiar na pojemniku z tworzywa oddaje temp. która panuje w środku?

Mam jeszcze termometr używany przy parzeniu wędlin ale nie chciałabym go używać do wina... czy wystarczy taka na pojemniku?

I jeszcze jedna sprawa - jak wytłoczę miazgę, dosładzam odrobinę moszcz, rozumiem, że balon powinien być z zapasem miejsca, a nie pod korek?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 10:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
Jak mierzycie temp. miazgi? Jak jets prawidłowo?

Akurat ja nie zmierzyłam temp. miazgi, bo zbił mi się termometr, a sklepu za rogiem nie mam.
Każdy termometr może być jaki się ma.
Temp.otoczenia jak pisałam była u mnie 22-24 st.C.
Temp. na balonie równa się praktycznie tej w środku.

Cytuj:
jeszcze jedna sprawa - jak wytłoczę miazgę, dosładzam odrobinę moszcz


To zależy.
Musisz znać początkowe Blg= Brx miazgi, które pokaże Ci jaki możesz mieć potencjalny alkohol.
Od tego zależy dosładzanie.

Cytuj:
balon powinien być z zapasem miejsca, a nie pod korek


Jak jest spokojna fermentacja może być więcej niż do załamania,
a przy cichej to kilka cm poniżej korka nawet może być.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 08:00 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 17 maja 2018, 13:55
Posty: 1
Lokalizacja: Iwanowice
Dziękuję za odpowiedzi. Reszta była jasna co i jak, tylko ta fermentacja/maceracja miazgi (z drożdżami czy bez?). Wczoraj pogniotłem winogrona, dodałem pektoenzym oraz uwodnione drożdże do miazgi.
Informacja skrótowa, ale pełna, za co dziękuję.

A moderatora proszę o przeniesienie postów do odpowiedniego tematu, bo, przyznaję rację, nie związane z tematem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO