Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 12:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 10:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
W wątku o Solarisie mój sposób tłoczenia Solarisa z całych gron wzbudził u niektórych kolegów trochę kontrowersji. Teraz emocje opadły więc chciałbym wrócić do tematu.

Taki sposób tłoczenia (całe grona) jest stosowany np. w Szampanii, choćby z tego powodu, ze nie da się inaczej otrzymać niezabarwionego moszczu z ciemnych odmian, a jak wiecie ok 70% upraw w Szampanii to ciemne odmiany, z których produkuje się białe wino. Jasne chardonnay także tłoczą z całych gron. Fotka poniżej.
Oni robią jeszcze jedną rzecz, a mianowicie dzielą sok na frakcje.
Do klasycznej prasy wchodzi 4000kg gron z czego wyciskają:

1. 2050 litrów soku (51%) z którego robią szampana
2. 500 litrów soku (13%) z którego robią wino
3. Reszta idzie na destylat.

Niektórzy producenci zaczynają używać także pras pneumatycznych, ale nadal dzielą sok na frakcje.
Pierwszy odciek ma mniej cukru i więcej kwasów. Sprawdzałem to u mnie i różnica była 1brix i 0,5g/dm3 na korzyść drugiego odcieku.

Pytanie czy ktoś z Was dzieli sok na frakcje?
Chcę w przypadku Seyvala tak zrobić w tym roku. Pierwszy odciek pójdzie na musujące.


Załączniki:
pressoir-traditionnel.jpg
pressoir-traditionnel.jpg [ 23.41 KiB | Przeglądane 1857 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 10:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1694
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Francuzi mają szczególnego "bzika" z dzieleniem moszczu na frakcje. Typowo po mieleniu ciemnych odmian dzielą moszcz na samociek i tłoczony. Wino z tego 1go potrawi być kilkukrotnie droższe, a niekoniecznie lepsze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 11:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
W Tokaju też tak robią i wino z samocieku aszu eszencia jest bardzo drogie, ale też bardzo dobre.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 12:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Co do brix'ów to zaobserwowałem to samo, przy tłoczeniu, zmielonych jagód z 40 litrów ostatnia 10 miała wyższy cukier, o około 1 - 1,2 brix. Kwasów nie mierzyłem. Przy takich mizernych ilościach jak u mnie, nie widzę za bardzo sensu robienia 10l samocieku osobno.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 16:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
My też tak robimy ale po fermentacji w miazdze :D
Warto rozdzielać frakcje.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 16:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Warto rozdzielać frakcje.


A w jakich proporcjach?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 16:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Zobacz co pisałem LM frakcje do pobrania plik excel

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 17:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
No właśnie wiele informacji jest rozrzucone po różnych wątkach .
Ciekawe, że w Twoich frakcjach zależność nie jest liniowa.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 października 2015, 04:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Ciekawe , "wyrzuca" to wujek G..frakcje. , jednocześnie też coś pokrewnego :lol:
To było na dzikusach - dlatego w temacie o drożdżach.

Pewnie nie tylko w moich , gdyby ktoś przy okazji fermentacji w miazdze zechciał się w to pobawić (przydało by się też Ph) i zaprezentować nam rezultat.


W tym roku spróbuję na selekcjonowanych.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 października 2015, 06:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Czytałem kiedyś, że przy robieniu różowego i chyba białego z ciemnych odmian, też się stosuje czasem tłoczenie całych gron - chodziło chyba o mniejsze przenikanie barwnika do moszczu.

W mojej prasce gwint z tworzywa nie wytrzymał takiego tłoczenia, dorobiłem nową śrubę i metalową nakrętkę, ale już tłoczę tylko po mieleniu.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 października 2015, 07:56 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
O tłoczeniu całych gron pisał przecież Bosak (str. 21):
www.winologia.pl/poradnik_produkcja1.pdf

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 października 2015, 08:54 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 lutego 2008, 01:00
Posty: 204
Lokalizacja: Rybnik/Kamieñ
Nie wiem jak was, ale mnie odszypułkowywanie zabija i jak by nie to że wewnątrz gron znajduję różne stworzenia to bym wszystko prasował jak leci.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO