Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 01:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 10:55 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, takie pytanie mam. W zeszły poniedziałek ruszyłem z fermentacją wina na drożdżach Lalvin 71b + pożywka. Drożdże ruszyły już następnego dnia, a dziś czyli praktycznie niecały tydzień po, mam koniec fermentacji burzliwej. Czy to normalne? Celowałem w 12-13%, bo nastaw miał wyjściowo 21blg już po odjęciu niecukrów. Tak sobie myślę, że może dałem zbyt dużą dawkę drożdży, stąd tak szybko się uwinęły :ROFL: Ile u Was trwa burzliwa?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 11:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1756
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Też tyle.
Ale to zależy głównie od temperatury w jakiej fermentowałeś. Zmierz sobie blg (nie refraktometrem tylko tzw. pływakiem). Jeśli odfermentowało całkowicie to ma -2/-4blg.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 12:40 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
No faktycznie..., jest już -1 blg, stąd widoczne spowolnienie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2020, 18:14 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 16:28
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Witajcie,
U mnie jeszcze szybciej się skończyło i zastanawiam się dlaczego... Nastaw 17 litrów Regenta w sobotę, 3 października po południu dodane drożdże Lalvin RA 17 + GoFerm przy uwadnianiu i Proferm Plus do moszczu jako pożywka. Bużliwa fermentacja zaczęła się w niedzielę po południu, czyli po 24 godzinach i dziś, czyli po 3 dobach od rozpoczącia bużliwej fermentaci a 4 dobach od zaaplikowania drożdży wygląda na to, że się skończyło. Blg na pływaku w okolicach zera.

Czy ktoś ma pogląd czy taka szybka fermentacja przy tych drożdżach jest normalna, czy powstał jakiś problem? Spodziewałem się że zajmie to 7 dni.

Pozdrawiam,
Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2020, 19:52 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 15 października 2016, 22:10
Posty: 86
Lokalizacja: Gdańsk
Przez dwa lata do fermentacji czerwonych Regent/Cortis stosowałem drożdże NDA 21 (+pożywki) i po 4 dniach (w temp ok. 22-24 C) zazwyczaj było już po fermentacji.

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO