terroirPL napisał(a):
Stawia wymagania na poziomie Prädikatswein-Spätlese plus dodatkowe (dotyczące terroir, odmian, wydajności, ekologii, tradycyjnych technologii (np. ręcznego zbioru) ?
Ależ Spaetlese za 20zł w markecie bywa na poziomie kompotu jabłkowego za 2,50zł z tego samego marketu. I jaki to ma związek z czymkolwiek, o czym dyskutujemy?
terroirPL napisał(a):
Nadal twierdzę, że szaptalizacja to jest co najwyżej zło konieczne ? i zawsze będzie u mnie budziła podejrzenia co do dojrzałości fizjologicznej owoców.
A to, że:
1. owoce mogą być w pełni dojrzałe fizjologicznie, a zawierać mało cukru (choćby po deszczu) oraz
2. do wielu rodzajów win (np. musujących) owoce nie powinny być dojrzałe fizjologicznie
zwyczajnie Cię nie interesuje?
DW napisał(a):
Tadeusz, w istocie chodzi o te, że spora część roczników w strefie A nie osiąga wystarczającej dojrzałości oraz związanej z tym zawartości cukru.
Ile można powtarzać to samo: owoce mogą być w pełni dojrzałe fizjologicznie, a zawierać mało cukru i odwrotnie, to po prostu fakt. Poza tym z niedojrzałych fizjologicznie owoców da się zrobić przyzwoite wino, do tego bez szaptalizacji (jak słusznie pisze Piotr - białe niemieckie z 8% alkoholu). A np PN na szampana MUSI być niedojrzały, nie może zawierać więcej, niż 195 cukru (tak naprawdę, to już za dużo), a kwasów powinien mieć jakieś 11g/l. A w procesie winifikacji DODAJE SIĘ CUKIER. Dużo cukru - jakieś 24g/l. Nawet do najprawdziwszych i najlepszych Szampanów z Szampanii. No chyba, Panowie, że w to nie wierzycie?
DW napisał(a):
Zatem szaptalizacja to nic innego jak zabieg i praktyka nieuczciwej konkurencji (...) A to że nie są etyczne ?
Nieetyczne?! Nieuczciwa konkurencja?!! Daniel, wyjaśnij w takim razie, jak rozumiesz możliwość DOKWASZANIA w strefie C. Jak możesz tak nazywać zgodne z prawem korekty, o możliwości których każdy zainteresowany klient wie jeśli tylko chce?
Ja zdecydowanie wolę doszaptalizowane do 12,5-13% czerwone zharmonizowane wino, niż "naturalne" niepijalne z 11% alkoholu. Albo niemiecki kompot z PN, zawierający 8% alkoholu i do tego z 10-15g/l naturalnego cukru. Buuueee, obrzydlistwo!!!