Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 19:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 07:41 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 maja 2010, 22:06
Posty: 222
Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Nie jestem pewien czy dobrze dokonałem pomiarów (miareczkowanie) ale wyszło mi jakieś 15g/L

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 09:13 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Skoro odbierasz to wino jako zdecydowanie zbyt kwaśne, to 15 g/l jest prawdopodobne (robisz takie kwasiory jak ja w 2010 :D ). Możesz trochę zrzucić węglanem wapnia (jednak więcej niż 2-3 g/l bym nie strącał) albo wymrozić. Jednak i tak kwasy - wiem to z własnego doświadczenia - nie osiągną poziomu akceptowalnego. Najlepiej zrobić kupaż z jakimś zupełnie niekwaśnym winem albo solidnie dosłodzić, żeby było chociaż trochę pijalne.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 12:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 29 września 2011, 15:32
Posty: 318
Lokalizacja: WinnicaNastazin, zachodniopomorskie
PiotrSz napisał(a):
Skoro odbierasz to wino jako zdecydowanie zbyt kwaśne, to 15 g/l jest prawdopodobne (robisz takie kwasiory jak ja w 2010 :D ). Możesz trochę zrzucić węglanem wapnia (jednak więcej niż 2-3 g/l bym nie strącał) albo wymrozić. Jednak i tak kwasy - wiem to z własnego doświadczenia - nie osiągną poziomu akceptowalnego. Najlepiej zrobić kupaż z jakimś zupełnie niekwaśnym winem albo solidnie dosłodzić, żeby było chociaż trochę pijalne.


Można jeszcze spróbować FJM.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 21:24 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 maja 2010, 22:06
Posty: 222
Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Wino nastawione 15.10.2011 jest obecnie po drugim odciągu znad osadu (23.12.2011). Zostało już zasiarkowane (czyżby za wcześnie??). Po szaptalizacji cukier był na poziomie 3,5 Blg. Dodałem też węglanu wapnia (2g/L). Czekam teraz na efekty...
Niestety nie mam z czym go kupażować. To znaczy mam jeszcze jeden nastaw, który ma zdecydowanie mniej kwasów (8g/L przy pierwszym odciągu) ale za to moim zdaniem ma gorszy smak - zostaje lisi posmak. Dodatkowo jest to nastaw z winogron kupionych na targu (jakaś labrucha), które z uwagi na słabsze parametry Brix wymagały dodania dość dużej ilości cukru do "wyprodukowania" planowanej mocy wina.
Dlatego nie chciałbym takim kupażem zepsuć wina z mojej własnoręcznie wyhodowanej Bety ;)

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 21:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
zuzek napisał(a):
Po szaptalizacji cukier był na poziomie 3,5 Blg.
Te Blg nie mówią już o zawartości cukru - to jest już wypadkowa zawartości cukru i alkoholu.
zuzek napisał(a):
Dodałem też węglanu wapnia (2g/L).
Czyli strąciłeś jakieś 3 g/l kwasu. Zostaje 12 g/l. Zrób słodkie (możesz dosładzać w kieliszku po troszku).

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 10:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
zuzek napisał(a):
Wino nastawione 15.10.2011 jest obecnie po drugim odciągu znad osadu (23.12.2011). Zostało już zasiarkowane

Ja bym na Twoim miejscu dosłodził bym małą próbkę i przez kilka dni obserwował czy nie nastąpi restart? To się zdarza pomimo siarkowania.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 21:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Nie odkwaszam nigdy węglanem wapnia. Proponuję stosować wodorowęglan potasu, który jest znacznie lepszy. Co do labruski, to moja Beta w 2011 r. miała, jak nigdy, 21,5 Brix., a zebrana z południowej ściany 24,5 Brix. Byłoby fajnie gdyby nie te kwasy i stąd odczucie, że mało cukru. Nie powiem - dosładzałem, ale tylko dla mocy%.

pozdrawiam

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 11:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 maja 2010, 22:06
Posty: 222
Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
JanuszJ49 napisał(a):
Co do labruski, to moja Beta w 2011 r. miała, jak nigdy, 21,5 Brix., a zebrana z południowej ściany 24,5 Brix. (...) Nie powiem - dosładzałem, ale tylko dla mocy%.

To ile % chciałeś zrobić jeśli musiałeś dosładzać 24,5Brix??

PiotrSz napisał(a):
Te Blg nie mówią już o zawartości cukru - to jest już wypadkowa zawartości cukru i alkoholu.

Hmm, to jak mogę określić ile mam cukru resztkowego?

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 20:11 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
zuzek napisał(a):
PiotrSz napisał(a):
Te Blg nie mówią już o zawartości cukru - to jest już wypadkowa zawartości cukru i alkoholu.

Hmm, to jak mogę określić ile mam cukru resztkowego?
Zajrzyj tu:
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=20143
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=3740
Ale to będzie raczej baardzo przybliżona wartość.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 21:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
W celu ustalenia wartości poprawki dla wodnego roztworu alkoholu robiłem kiedyś doświadczenie, wyniki są tutaj post98717.html?hilit=poprawka%20na%20alkohol#p98717 Trzeba by jeszcze uwzględnić niecukry ale dla wyklarowanego wina pewnie nie jest to jakiś znaczący rząd. Chyba że się mylę?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO