Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 21:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2024, 16:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Widać na filmie że tego osadu ma nawet sporo w tej beczce. Ja zastanawiam się czy ma tu znaczenie temperatura w trakcie dojrzewania.
Moje wino trzymam nad osadem, ale warunki mam takie że jest + - ok, 5*C, raczej zimno. Podejrzewam że tam niewiele się dzieje.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2024, 20:20 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 20 października 2021, 18:21
Posty: 55
Lokalizacja: Poznań
Winnica Jadwiga, duży szacun dla właściciela ..https://www.facebook.com/reel/420584203626903 , zastanawiam sie tylko, czy takie mieszanie 2 razy w tygodniu nie natlenia wina.., po to stosuje zbiornik z pływającą pokrywą i przelewam w środowisku azotu, żeby to otwierać i troche pomieszać..? hmmm..


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2024, 21:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 października 2009, 01:00
Posty: 451
Lokalizacja: okolice Tucholi
Ja też trzymam wina nad osadem. Pierwszy raz zlewam w styczniu a drugie zlewanie do butelek latem. Po pierwszym zlewaniu wino czasami jest mętne na skutek wzburzenia osadów przy końcowce zlewania. Wino po zlaniu do butelek jest klarowne. Ostatnie 2-3 butelki zawsze idzie na bierzace degustacje bo przy zlewaniu na koncowce coś się trąci osadu. Odmiany to M.O, solaris, muscaris, bianca. Z czerwonych Rondo Marquette i M.F. W winach czuć czasami lekką goryczkę, ale wiem ze za mocno wyciskam szczegolnie jasne odmiany.

Czy ktoś robił już wina musujace metodą podwójnej fermentacji? Chciałbym sprobować. 2 odmiany odlałem częściowo do 5l karafki, doslodziłem i ruszyly jeszcze więc chcialbym zabutelkować część w butelki Sekt i poczekać aż drożdze zrobią swoje, nie wiem czy nie jest za późno. W piwnicy jest 9'C.

_________________
Pozdrawiam wszystkich zapaleńców


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2024, 10:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Co bym dodał do tematu, to kwestia siarkowania.
Ja trzymałem wina 3 mce nad grubym osadem bez siarkowania.
Aromatycznie, smakowo super, utlenienia brak.
Ale teraz zrobiłem badania i wychodzi mi, że Rose w tych warunkach przeszło spontaniczną FJM.
Mimo leżakowania w dość niskiej temperaturze (15-16*C) oraz siarkowania miazgi przed tłoczeniem.

Parametry po leżakowaniu: pH 3,7. TA 4,1, kwas jabłkowy 0,2 g/l, kwas mlekowy 1,9 g/l.
W winach bez FJM, kwas jabłkowy jest około 2, a mlekowy około 0.

Także, albo siarkowanie, albo FJM.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2024, 07:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
Ale teraz zrobiłem badania i wychodzi mi, że Rose w tych warunkach przeszło spontaniczną FJM.
Mimo leżakowania w dość niskiej temperaturze (15-16*C) oraz siarkowania miazgi przed tłoczeniem.

Parametry po leżakowaniu: pH 3,7. TA 4,1, kwas jabłkowy 0,2 g/l, kwas mlekowy 1,9 g/l.

To chyba to rose straciło na świeżości? Jak je odbierasz?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2024, 10:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Jako wino komercyjne - okazuje się, że wina z niską kwasowością i do tego najlepiej z cukrem resztkowym są łatwiejsze w odbiorze i mają szeroką grupę fanów…

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2024, 19:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Jak tam Wasze "Bâtonnage"?
Mi się udało w tym roku 2 zrobić.
Co prawda tak dużego osadu nie było, ale mieszanie było :D

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 lipca 2024, 06:41 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 9 lutego 2023, 06:44
Posty: 183
Lokalizacja: WLKP
Radekk napisał(a):
Ja też trzymam wina nad osadem. Pierwszy raz zlewam w styczniu a drugie zlewanie do butelek latem. Po pierwszym zlewaniu wino czasami jest mętne na skutek wzburzenia osadów przy końcowce zlewania. Wino po zlaniu do butelek jest klarowne. Ostatnie 2-3 butelki zawsze idzie na bierzace degustacje bo przy zlewaniu na koncowce coś się trąci osadu. Odmiany to M.O, solaris, muscaris, bianca. Z czerwonych Rondo Marquette i M.F. W winach czuć czasami lekką goryczkę, ale wiem ze za mocno wyciskam szczegolnie jasne odmiany.

Czy ktoś robił już wina musujace metodą podwójnej fermentacji? Chciałbym sprobować. 2 odmiany odlałem częściowo do 5l karafki, doslodziłem i ruszyly jeszcze więc chcialbym zabutelkować część w butelki Sekt i poczekać aż drożdze zrobią swoje, nie wiem czy nie jest za późno. W piwnicy jest 9'C.


Radekk, może coś podpowiem odnośnie podwójnej fermentacji w związku z moimi doświadczeniami z cydrem. refermentacja naturalne to świetna rzecz, aczkolwiek kolejna zmienna do opanowania przez doświadczenie i nastawy próbne. Niemniej proponuję pomyśleć, o refermentacji w większych kegach ciśnieniowych, a później zlewać to do butelek w bardzo niskich temperaturach (bliskich 0stC tak wino musujące jak i butelki). to nie jest do końca proste, ale w ten sposób w butelce będziesz miał opo refermentacji w większym zbiorniku tylko nagazowany trunek bez pozostałości drożdży.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 listopada 2024, 18:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
To mój Seyval Blanc po pierwszym zlaniu znad osadu drożdżowego i po kolejnych 4 tygodniach…
Obrazek
Jeszcze bez dodatku siarki…
Zabawić się w mieszanie z tym osadem?
Czy tradycyjnie zlać znad osadu i pilnować, by nic złego się nie zdarzyło…
Obrazek


Koledzy, którzy bawiliście się w sur lie zdecydowanie polecacie ten zabieg, czy raczej szkoda zachodu?
Czy warto? Czy takie wino jest naprawdę w jakimś stopniu wyjątkowe?

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 listopada 2024, 22:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
Zdecydowanie warto. Wino nabiera ciała. Staje się też odporniejsze na utlenienie. Trzeba jednak pilnować by nie pojawiły się jakieś nuty redukcyjne. Twoje wino wygląda dobrze. Ja bym próbował.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2024, 21:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Czyli mieszadło i do dzieła?
I nie dodawać na razie siarki?
Mam parę cm "wolnego" pod korkiem więc chyba powinienem uzupełnić jakimś innym winkiem, by tę przestrzeń zminimalizować?

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2024, 22:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
Dolej, ale tyle by poczas mieszania zawartość ci nie uciekła ;)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 listopada 2024, 10:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
W winach białych i szampanach ta metoda jest często stosowana i ponoć z dobrym efektem. Jak ''Sur lie'' wygląda przy winach czerwonych, czy ten zabieg jest oczywisty i czy jest stosowany.
Zawsze jak zlewam wino czerwone to osad występuje.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 listopada 2024, 11:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
Ale to już nie jest osad drożdżowy, więc to już tak nie działa.
Dodawałem do moich win czerwonych z 2023r Prolie, ale mam wrażenie, że efekt nie jest taki wyraźny jak w przypadku białych. Zobaczymy jak jeszcze trochę podejrzewają.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO