Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 00:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 23 września 2016, 10:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 22 sierpnia 2013, 15:59
Posty: 71
Lokalizacja: Mazowsze/P-no<->Konst.
Witam,
wiem że ten temat już kilka razy się przewijał ale jakoś nie mogę uzyskać klarownej wiedzy na temat stabilizacji wina i proszę o pomoc i konkretną odpowiedz (jeśli to możliwe)

Wino czerwone 7 dni macerowane, przed macerowaniem nie było siarkowane, owoce zdrowe, zachowana czystość obróbki.
po 7 dniach wyprasowane i nadal nie siarkowane poszło do balona gdzie jeszcze chwilkę popracowało. Teraz po 7 kolejnych dniach gdzie wino już całkowicie zaprzestało działalności, chciał bym je zlać z nad osadu do czystego balona pod korek. Ile dać siarki na 30l wina abym mógł bezpiecznie odstawić do wiosny do czasu zabutelkowania. :) ......1g na 10l ?

Kolejne pytanie wino białe z Phenixa, oskubane, rozdrobnione, lekko zasiarkowane 0,5g na 10l, pekto-enzym. Następnie wyprasowane i do piwnicy na 30 godzin. Po klarowaniu dodane drożdże. Zimna piwnica 2 tygodnie wino przerobiło cukry.
Chcę je teraz zlać z nad osadu za siarkować i do balona do wiosny. ta sama sytuacja ile Piro w przypadku białego? 1g na 10L

:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 września 2016, 21:47 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 czerwca 2010, 21:39
Posty: 559
Lokalizacja: Żarki (Jura) 325m npm
Aby doradzić coś trzeba by znać parametry moszczu tj ile było cukru, jaki kwas, i na jakich drożdzach fermentowałeś.
1g/10L to raczej dodaje się w trakcie mielenia lub przed maceracją.
Teraz co najwyżej 0,5g/10L

_________________
Pozdrawiam z Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jerzy
Szkółka Winorośli "ŻarWin" nr 24/09/6149


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 05:28 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
To wino z Phenixa to jest tegoroczne ,bo u mnie wczoraj mierzone na krzakach ma 16 bx.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 16:53 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 22 sierpnia 2013, 15:59
Posty: 71
Lokalizacja: Mazowsze/P-no<->Konst.
krystex15 napisał(a):
To wino z Phenixa to jest tegoroczne ,bo u mnie wczoraj mierzone na krzakach ma 16 bx.


Po tłoczeniu moszcz miał 18,5 brix, musiałem zrywać bo jakaś zgnilizna zaczynała brać jagody.

jerzy53 napisał(a):
Aby doradzić coś trzeba by znać parametry moszczu tj ile było cukru, jaki kwas, i na jakich drożdzach fermentowałeś.
1g/10L to raczej dodaje się w trakcie mielenia lub przed maceracją.
Teraz co najwyżej 0,5g/10L

niestaty nie mam odczynników do pomiaru kwasów choć wiem że to ważny punkt. Cukier 24,5brix


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 18:27 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 czerwca 2010, 21:39
Posty: 559
Lokalizacja: Żarki (Jura) 325m npm
A jakich drożdzy użyłeś?

_________________
Pozdrawiam z Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jerzy
Szkółka Winorośli "ŻarWin" nr 24/09/6149


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO