Witam,
wiem że ten temat już kilka razy się przewijał ale jakoś nie mogę uzyskać klarownej wiedzy na temat stabilizacji wina i proszę o pomoc i konkretną odpowiedz (jeśli to możliwe)
Wino czerwone 7 dni macerowane, przed macerowaniem nie było siarkowane, owoce zdrowe, zachowana czystość obróbki.
po 7 dniach wyprasowane i nadal nie siarkowane poszło do balona gdzie jeszcze chwilkę popracowało. Teraz po 7 kolejnych dniach gdzie wino już całkowicie zaprzestało działalności, chciał bym je zlać z nad osadu do czystego balona pod korek. Ile dać siarki na 30l wina abym mógł bezpiecznie odstawić do wiosny do czasu zabutelkowania.

......1g na 10l ?
Kolejne pytanie wino białe z Phenixa, oskubane, rozdrobnione, lekko zasiarkowane 0,5g na 10l, pekto-enzym. Następnie wyprasowane i do piwnicy na 30 godzin. Po klarowaniu dodane drożdże. Zimna piwnica 2 tygodnie wino przerobiło cukry.
Chcę je teraz zlać z nad osadu za siarkować i do balona do wiosny. ta sama sytuacja ile Piro w przypadku białego? 1g na 10L
