Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 21:46

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2017, 10:02 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 19 marca 2017, 09:54
Posty: 4
Lokalizacja: lublin
Nastaw 34l winogronowego wina ma już ponad pięć miesięcy. Po upływie trzech miesięcy od nastawienia wino przestało "bombelkować" i tak było do teraz.Wino znów zaczęło pracować i pojawiła się delikatne piana. Czy to normalne? Celem stabilizacji postanowiłem dodać 5 g piro ale nie pomogło więc dodałem 0,5 l spirytusu i dalej pracuje. Jak zachamować fermentację? POMOCY


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2017, 11:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Jeżeli dałeś taka dawkę piro i poprawiłeś spirytusem to najpewniej wzrosła temperatura i wino odgazowuje. Spirytus był niepotrzebny.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2017, 11:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1180
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Oczywiście że nie jest to normalna sytuacja. Nie pytam się co i jak robiłeś, bo w tej chwili mało ważne. Dla ratowania wina koniecznie zlej go z nad osadu, pozostaw tylko czyste i klarowne wino. Pozostałość wylej. Dodaj 1g/10l wina piro.
Oczywiście koniecznie rozpuść je w niewielkiej ilości letniej wody. Całość wymieszaj. To tak na prędko. Jakby co, to dopytaj.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2017, 15:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Stop, powoli. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł a nie w winiarstwie.
Pierwsze kluczowe pytanie to czy wino jest wytrawne czy ma jakiś cukier resztkowy.
a) Jeśli wytrawne to co niby ma fermentować? Albo to odgazowywanie wina (ale wtedy nie robi się piana) jedynie "bulka" w rurce. A jak w smaku? Nie zachodzą jakieś procesy niepożądane?
b) wino było z cukrem resztkowym, to przynajmniej ma co fermentować. Prawdopodobnie stało w zimnie i dlatego fermentacja bardzo spowolniła/zatrzymała się - teraz zrobiło się cieplej więc się wznowiła - proste. No i musisz sobie odpowiedzieć co chcesz z nim zrobić - dofermentować do wytrawnego, zachować cukier (czyli zabić drożdże), Jakie dałeś drożdże? Jeśli popularne Bayanusy to szans na ich zabicie nie ma. Możesz dociągnąć fermentację do 16-18% alkoholi gdzie Bayanusy już wyżej nie pociągną.

A generalnie - poczytać o co chodzi w fermentacji, bo to nie jest żadna magia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 13:20 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
komor82 napisał(a):
Wino znów zaczęło pracować i pojawiła się delikatne piana.
Czy ta piana to może być CO2 wydzielany w trakcie FJM?

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 16:00 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 19 marca 2017, 09:54
Posty: 4
Lokalizacja: lublin
A więc pomalutku Canin:
wydaje sie że wino w smaku jest przyjemne bez żadnych oznak nie pożądanych. Gdy nalałem do lampki na ściankach pojawiły się bąbelki i wyczuwalne jest jakabym pił szampana.Smak na granicy wina wytrawnego i półwytrawnego.
Z tym co opisujesz że stało w zimnie i później... to dokładnie moja sytuacja.
Drożdże których użyłem to bayanusy a chciałbym uzyskać wytrawne ale jak będzie półsłodkie to też będzie ok.
Co poradzicie ????


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 18:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
komor82 napisał(a):
.......Smak na granicy wina wytrawnego i półwytrawnego.
....
Co poradzicie ????

Nie spiesz się, jeżeli stoi w baniaku z rurką fermentacyjną to nic strasznego mu się nie powinno przydarzyć :?: :!:
Nie zgaduj, tylko kup spławik do pomiaru cukru (kilkanaście zł - przyda się też na przyszłość) i będziesz wiedział czy wytrawne ,albo czy ma jeszcze cukier resztkowy.
Od tego (ilość cukru we winie) zależy dalsze postępowanie.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 19:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
komor82 napisał(a):
Co poradzicie ????

Nic... :) po prostu poczekać, fermentacja dojdzie sobie do końca, drożdże zjedzą cały cukier i zdechną z głodu. Potem się odgazuje i sklaruje. Siarkowaniem zatłukłeś wszelkie inne odmiany drożdży i bakterii - zostały same Bayanusy. Fermentacja może zwolnić na jakiś czas przez siarkowanie, ale potem wróci. Spirytus spowoduje że może być za mocne - to zależy ile dodałeś cukru (jeśli dodawałeś - to się powinno wyliczać jako łączna ilość zmierzonego cukru w owocach i dodanego wagowo)

A w ogóle to z czego to wino? Zakładam że z winogron - bo to winogronowe forum :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 marca 2017, 05:25 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 19 marca 2017, 09:54
Posty: 4
Lokalizacja: lublin
Tak wino z winogrona. Trochę mnie pocieszyliście bo już chciałem wino na straty spisać a tak jest jeszcze jakaś szansa. Czekam jak będzie sie sytuacja rozwijać, a o postępach będę informował. A w przybliżeniu ile muszę poczekać żeby móc zabutlkować(m-c 2,3)
Z góry dzięki za pomoc


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 marca 2017, 07:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Co Wy tak się spieszycie z tym butelkowaniem? W dużych winiarniach wina stoją latami z w zbiornikach a butelkuje się przed sprzedażą (plus krótki czas w butelce aby wino doszło do siebie po butelkowaniu). Wina szlachetne butelkuje się po kilku latach, a potem kolejne lata leżą w butelce.

Zabutelkujesz za szybki to potem w butelce zrzuci osad który wygląda jak muł - wygląda to bardzo źle.
Butelkować dopiero po ustabilizowaniu i całkowitym sklarowaniu wina plus jeszcze kilka miesięcy. U Ciebie to zajmie sporo czasu bo fermentacja dalej trwa.

Ja butelkuję białe i różowe w okolicach grudnia/stycznia, czerwone marzec/kwiecień (wymagają więcej zabiegów) - z tym że ja puszczam je przy butelkowaniu na filtr 0,5um. Pomimo że wino jest przed butelkowaniem idealnie klarowne to po butelkowaniu z filtra schodzi masa takiego drobnego osadu - mułu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 16:22 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 19 marca 2017, 09:54
Posty: 4
Lokalizacja: lublin
Witam po przerwie. Sprawdziłem ile jest cukru w winie i wyszło 0 Blg, także cukru w nim już raczej nie ma. Tak więc czekamy cierpliwie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 22:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Przy 0 Blg cukier jeszcze jest. Można przyjąć, że cukru praktycznie już nie ma przy -2 Blg.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO