Teraz jest środa, 7 maja 2025, 14:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 10:47 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, jak w temacie posiadam do sprzedaży owoce odmian Marechal Foch i Bianca, okolice Częstochowy, cena do ustalenia.

PostNapisane: wtorek, 15 września 2015, 08:44 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
mam do sprzedania Solaris, Regent, Cabernet Cortis, Hibernal. Cena do uzgodnienia. Okolice Puław.
Proszę o kontakt silesian11@poczta.onet.pl.

PostNapisane: wtorek, 15 września 2015, 15:48 
Ekspert
Ekspert

Alexy napisał(a):
Witam,
mam do sprzedania Solaris, Regent, Cabernet Cortis, Hibernal

No, w końcu widać, że rynek się rozwija :-)

PostNapisane: wtorek, 15 września 2015, 21:25 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
No, w końcu widać, że rynek się rozwija :-)

Ale rynek czego? dojrzałych przerobówek, z odpowiednimi parametrami?
Czy winogron na wino owocowe, kto pierwszy ten lepszy. Hibernala i Cortisa już można kupić?

PostNapisane: środa, 16 września 2015, 00:08 
Ekspert
Ekspert

@kilis,rozumie ironię,ale nie przesadzajmy! Cabernety i winogrona z Hibernala na naszym rynku raczej nie można kupić bo te odmiany nie bardzo chcą dojrzeć w naszych warunkach klimatycznych. :mrgreen:
Ten rok jest inny więc pewno na drugi rok będzie z nich wino.Miałeś być na "Dniach Wina " w Jaśle więc jeśli byłeś to zauważyłeś mierność trunków które zaprezentowali "śmiali" winiarze po bardzo niesprzyjającym roku.Inni woleli uniknąć konfrontacji i nie przybyli. :?
Był wątek w innym dziale na temat polskiego wina gdzie koledzy przedstawili całość problemu polskiego winiarstwa.Pewno jeśli zejdziemy na ziemię i zaczniemy się bawić tym co mamy to owoce Leon M.,M.F.,i wiele innych "średniaków" będzie na rynku i w ofercie sprzedaży jako owoce i wino.. Jeśli kto ma opanowaną technologię winifikacji to przy dobrym roku jakim jest obecny można i z tych "średniaków" zrobić niezłe pijalne wino. :D

PostNapisane: środa, 16 września 2015, 07:16 
przedszkolak
przedszkolak

@jano. Hibernal dojrzewa w Polsce tylko że w październiku a nie wrześniu.

PostNapisane: środa, 16 września 2015, 10:48 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Cabernety i winogrona z Hibernala na naszym rynku raczej nie można kupić bo te odmiany nie bardzo chcą dojrzeć w naszych warunkach klimatycznych. :mrgreen:

hehe, jak ktoś się postara to pewnie, że nie dojrzeją. Nawet w lubelskim dojrzewa. Tylko trzeba chcieć.
Bez chwastów, bez zagęszczenia, bez chorób, ale dla niektórych to za dużo roboty.
Niestety widziałem zabagnione winnice parę dni temu, aż żal patrzeć. Tam Solaris nawet nie dojrzewa.
W Jaśle byłem na rynku krótko, win nie próbowałem. Za to na konwencie były dobre i bardzo dobre (VV).

Chodzi mi tylko o to, że jak ktoś sprzedaje owoce dobrych odmian to sądzę, że nie nadają one się na wino gronowe.
Kto o zdrowych zmysłach dba o winnicę cały rok, a potem sprzeda super jakości owoce po 3zł.

PostNapisane: środa, 16 września 2015, 11:26 
mistrz
mistrz

Po 3zł to sprzedają "płotowce" na rynkach...Jak uzyska akceptowalne parametry na wino to i 5-6 zł lekko może brąć..tylko jak tu zbyt znaleźć lokalny, bo kurier chyba odpada nawet przy małej ilości :)

PostNapisane: środa, 16 września 2015, 14:22 
Ekspert
Ekspert

Zdrzewa napisał(a):
@jano. Hibernal dojrzewa w Polsce tylko że w październiku a nie wrześniu.

A czy ktoś stwierdził ,że we wrześniu ? :crazy:
Sprzedający dał ogłoszenie w połowie września , no bo kiedy miał dać twoim zdaniem ?
Tam są przecież odmiany wczesne i późne!!!!
I żadne podśmiechujki są nie na miejscu.

Kilka lat temu p.Angelika dała ogłoszenie ,że sprzeda winogrona m.in. sangiovese, rieslinga i jeszcze kilka innych odmian włoskich , u nas w Polsce słabo dojrzewających lub w ogóle nie .
Obecni kpiarze jechali wtedy pół Polski na Dolny Śląsk aby kupić rieslinga z parametrami kwasów 11g/l i nie ważne czy dojrzały, byle coś kupić , gdy swojego jeszcze brak było ! :lol:
A cena 4-6 PLN za kylo ?? :lol: o ile pamięć mnie nie zawodzi po tylu latach ?

PS
Hibernal dojrzewa u mnie na północnym Mazowszu w pierwszej dekadzie października, gdy powisi do 15-go to ma jeszcze lepsze parametry. Ale i tak jest wcześniejszy od Rieslinga o około 2 tygodnie.

PostNapisane: środa, 16 września 2015, 14:29 
Ekspert
Ekspert

Skleroza nie boli tylko nachodzić się czasami trzeba. Ja nie pamiętam ogłoszenia żadnej Andżeliki.
Aneta sprzedawała w winogrona. Po 2,5pln i uprawiała je tylko w tym celu.
21.10.2008 roku Riesling pięknie dojrzał i miał bardzo zacne parametry, kto pojechał we wrześniu jego strata.
Nie słyszałem by ktoś po nie specjalnie pół Polski jeździł, ale może się i taki znalazł.

PostNapisane: środa, 16 września 2015, 15:42 
Ekspert
Ekspert

Ja też nie pamiętam już ogłoszenia żadnej Andrżeliki.
Pamiętam jednak ogłoszenie Anety Król ? Winnica Angelica ( obecnie winnica Maika)
Skleroza nie boli ! I kupował tam rieslinga kilis ? kwasy bardzo duże (ok. 11g/l)
Proponuję mniej sklerozy i więcej wglądu moderatorom do obrażających postów.
Zanim znowu zaczniemy się nawzajem obrażać.

PostNapisane: środa, 16 września 2015, 16:52 
nowicjusz
nowicjusz

Widzę, że bez zamiaru wzbudziłem troche kontrowersji :-)
Panowie, jak piszę, że mam do sprzedania, to nie znaczy, że owoce są do odbioru tu i teraz. Wszystkie wymienione owoce Solaris, Regent, Hibernal, CC jeszcze dojrzewają na krzakach i to ewentualny kupujacy może zdecydować o terminie zbiorów i parametrach owoców.
Hibernal wisi u mnie zwykle do przymrozków, w zeszłym roku dał doskonałe wino, a Solaris jeszcze lepsze ;-)
Widzę, że malkontentów tutaj dużo. Owoców nie sprzedają źle, sprzedają to pewnie złej jakości... Nie dogodzisz ;-)
Dla jasności, cena 3-4 zł zupełnie mnie nie interesuje...Ocenę moich władz umysłowych też proszę sobie darować.
Sprzedaję, bo mam taki kaprys i tyle. Nikogo do zakupu nie zmuszam. Pozdrawiam wszystkich.

PS. Cabernet Cortis dojrzewa razem z Regentem, w żadnym roku nie miałem problemów z dojrzałością CC.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 17:09 
Ekspert
Ekspert

Byłem dzisiaj na rynku przy placu wielkopolskim w Poznaniu. Na jednym ze straganów mieli polskie winogrona 4 gatunki 2 jasne i 2 ciemne. Jasne i jedna ciemna to były typowe deserowki. Natomiast jedna ciemna wyglądała na odmianę ogólnoużytkową. Niestety Pani nie znała nazw odmian. Tylko tyle, że z Zielonej Góry. Ta co mi wyglądała na ogólną charakterystyczne miała zaschniete szypułki. Cena to 8zł za kg.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 17:12 
przedszkolak
przedszkolak

Przyjechał z Zielonej Góry do Poznania sprzedać ,bo na miejscu pewnie mu proponowali 3 zł :lolno:

PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 20:34 
przedszkolak
przedszkolak

Znając Poznańską hojność pewnie winogrona trafiły w większości z powrotem do Zielonej Góry .Troszkę dużo jak za nie wiadomo co .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1