Teraz jest niedziela, 9 listopada 2025, 16:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 22:53 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, w tym roku postanowiłem wypróbować inną metodę na zrobienie wina. Chciałbym pokrótce to opisać i doradzić się w kilku kwestiach.

1. Wino czerwone, celowałem w około 13-14%. Zmierzenie brix soku, odjęcie 4blg na niecukry i ewentualnie niewielkie dosłodzenie w razie potrzeby.
2. Fermentacja na UCLM'ach
3. Po zakończeniu fermentacji i wstępnym wyklarowaniu wina zlanie znad osadu z drożdży i zasiarkowanie 2g/10l. Drożdże zdechły z braku cukru, a piro powinno wykończyć ewentualne niedobitki.
4. Wino obecnie dojrzewa...

No właśnie i co dalej? Jeżeli miałoby pozostać wytrawne, to wiadomo, dojrzewanie - zlewanie znad osadu, a po roku, dwóch, trzech... butelkowanie i powinno być wszystko OK stabilnie. Chciałbym jednak z części tego wina zrobić półsłodkie - czyli dodać troszkę cukru. I właśnie... Czy drożdże na pewno w 100% padły i dodanie cukru nie spowoduje wznowienia fermentacji? Teoretycznie tak powinno być. Czy po dosłodzeniu ponownie powinienem dla pewności zasiarkować (w jakiej dawce)? Chciałbym ograniczać chemię, ale mieć jednocześnie stabilne wina.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2019, 08:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
uprawa/lato-2019-t12755-225.html?hilit=filtr#p220177

uprawa/winobranie-ad-2019-t12874-15.html?hilit=filtr#p222570

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2019, 16:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7058
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
mihuu napisał(a):
Witajcie, w tym roku postanowiłem wypróbować inną metodę na zrobienie wina. Chciałbym pokrótce to opisać i doradzić się w kilku kwestiach.

1. Wino czerwone, celowałem w około 13-14%. Zmierzenie brix soku, odjęcie 4blg na niecukry i ewentualnie niewielkie dosłodzenie w razie potrzeby.
2. Fermentacja na UCLM'ach
3. Po zakończeniu fermentacji i wstępnym wyklarowaniu wina zlanie znad osadu z drożdży i zasiarkowanie 2g/10l. Drożdże zdechły z braku cukru, a piro powinno wykończyć ewentualne niedobitki.
4. Wino obecnie dojrzewa...

No właśnie i co dalej? Jeżeli miałoby pozostać wytrawne, to wiadomo, dojrzewanie - zlewanie znad osadu, a po roku, dwóch, trzech... butelkowanie i powinno być wszystko OK stabilnie. Chciałbym jednak z części tego wina zrobić półsłodkie - czyli dodać troszkę cukru. I właśnie... Czy drożdże na pewno w 100% padły i dodanie cukru nie spowoduje wznowienia fermentacji? Teoretycznie tak powinno być. Czy po dosłodzeniu ponownie powinienem dla pewności zasiarkować (w jakiej dawce)? Chciałbym ograniczać chemię, ale mieć jednocześnie stabilne wina.

Pozdrawiam

Zasiarkowałeś mocno :!: - 2g/10L
Tylko jedynie drożdże bayanusy mogą czasami to przeżyć :wink: :?: :idea:
Zrób próbę , czy drożdże jeszcze żyją.
Do małego pojemnika (0,5-1L) nalej wina i dosłódź do akceptowalnej (zamierzonej) słodkości.
Zmierz Blg, zakorkuj niezbyt szczelnie (na wszelki wypadek) :wink: Najlepszy byłby korek z rurką fermentacyjną (ale może być i bez rurki)
Postaw w ciepłym pomieszczeniu i obserwuj przez kilka dni.
Dalej już będziesz sam wiedział co zrobić, albo pytaj.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2019, 21:00 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Tak chyba zrobię. Na tydzień lub dwa przed planowanym zlewaniem znad osadu zrobię dosłodzenie testowej próbki i przez te 2 tyg. będę obserwował. Jeżeli będzie OK, dosłodzę resztę i zostawię do dalszego leżakowania. Jeżeli coś się zacznie paprać, to po dosłodzeniu pójdzie kolejna dawka piro 2g/10L i niech dalej leżakuje :-) Ale mam cichą nadzieję, że obędzie się już bez dodatkowych dawek chemii :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO