Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 11:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 07:31 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
Dzisiaj zbieram mojego Solarisa, późno ale jak pół lata padało to trzeba było poczekać ze zbiorem.
Chciałem zapytać czy Solarisa fermentujecie w miazdze i jak długo?
Owoce są średniej jakości ,troche dostały przez pogodę ,trochę przez osy, i zastanawiam sie czy 1g piro /10l moszczu starczy do ,,zabicia,,dzikich drożdży i bakterii, przed dodaniem szlachetnych drożdży.

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 09:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Białych nie fermentuje się w miazdze. Chociaż niektórzy robią takie eksperymenty. Taka dawka piro powinna wystarczyć. Tylko pamiętaj drożdże min po 24h od piro.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 12:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 20:28
Posty: 228
Lokalizacja: Szczecin/Goleniów
Akurat Solarisa za długo bym nie macerował, o fermentacji miazgi nie mówiąc, prawdopodobnie w skórkach tej odmiany jest zbyt dużo polifenoli które powodują gorzkie posmaki w winie, sporo osób miało z tym problem. Ja w tym roku planuję 24h zimną macerację przed tłoczeniem mieszanki odmian muszkatowych (Osceola, Muscaris, Goecseji, Muscat Odesskij). Zastanawiam się jeszcze nad Jutrzenką, pasje mi w winach nawet z 50% jej udziałem, odmianowego jeszcze nie piłem.

_________________
Szkółka winorośli Jutrzenka nr 32/04/4182
https://szkolkajutrzenka.wordpress.com/
https://www.facebook.com/Szkółka-Jutrzenka-340179123371843/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 13:29 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Sam jeszcze nie robiłem(może za rok), ale z tego co utrwaliłem:
Solaris na wino białe,siarkujesz owoce przed wyciśnięciem soku, wyciskasz, sok poddajesz sedymentacji w lodówce ok 12 godz.,zlewasz znad osadu sok powstały po sedymentacj, wyrównujesz temparaturę do pokojowej i zadajesz drożdże(najlepiej UCLM s325) i po dobie pożywka fosforan dwuamonowy. Fermentacja win białych w niskiej temperaturze ok. 12-15 stopni Celsjusza.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 13:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
No Włodek niedługo przegonisz mistrza. :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 13:37 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Hej Vanklomp! Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem? Gdyby coś poprawiaj proszę! :)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 21:27 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
No i ,,wykręciłem,, mam ,, aż,, 30l moszczu zasiarkowałem i jutro drożdże. Muszę tylko znaleźć pomieszczenie w domu z temperaturą o jakiej piszecie 12-15. ,

http://www.pomniejszacz.pl/zdjecie/7832 ... 41-pro.jpg

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2017, 12:03 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Jak się spisuje taki ręczny młynek i ile kosztuje?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2017, 19:08 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
Ręcznie winogrona obierałem tylko raz , na drugi rok kupiłem już młynkoodszypułkowarkę. W zeszłym roku miałem do przerobienia 300 kilogramów owoców, przerobiłem to w pół godziny. Oczywiście trzeba po użyciu wszystko dokładnie umyć i wysuszyć ale szybkość odszypułkowania jest imponująca Nie pamietam dokładnie ceny ,ale coś w granicach 1000zł kupiłem w winiarz.pl

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2017, 19:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
narc81 napisał(a):
Jak się spisuje taki ręczny młynek i ile kosztuje?

Jak byś był kiedyś na Morawach to w Cejkowicach kupiłbyś coś takiego

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2017, 20:29 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Dzięki chłopaki.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 października 2017, 22:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
A jakie drożdże idealne dla Solarisa????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 października 2017, 08:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Waldek najlepsze są UCLM S325. Kupisz w LeMagu na Allegro. A Ty jakie do tej pory stosowałeś?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 października 2017, 20:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ostatnio: AROMA WHITE ENARTIS

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO