Teraz jest sobota, 12 lipca 2025, 07:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 22:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Solaris to podstawowy szczep na wina białe!
Jakie drożdże wg was oddają jego charakter w 100%!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 22:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Drożdże "solaris", tzw dzikusy :mrgreen: najlepiej oddają charakter Solarisa.
Jednym słowem - spontan :!: :!: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 09:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5507
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zbyszek co Waldkowi takie rzeczy opowiadasz? Solaris na dzikusach? :shock:
Waldek wg mnie najlepsze są UCLM S325. Możesz zrobić Solarisa z cukrem resztkowym a taki jest najlepszy.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 11:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Krzysztofie, Solaris dla Waldka to jak chleb powszedni, a do chleba to i piekarnicze się nadają :wink: :wink:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 12:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Apropos, Ktoś próbował Solarisa spontanicznie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 13:02 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Nie mam tyle brixów...!;)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 14:47 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 września 2014, 23:51
Posty: 43
Lokalizacja: Niegosław (Lubuskie)/Siekierki Wielkie (Wlkp.)
Też szukałem długo drożdży, póki co w firmie Jan Lubera polecono mi Enoferm M1. Oczekuje cukru resztkowego. Czy są dobre zapytajcie mnie w przyszłym roku :).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 21:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Pytam was bo ten szczep ma spore możliwości tylko trzeba mu "pomóc"!!!
A w tym roku owoc jest rewelacyjny i chcę wyciągnąć z niego maksa!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 22:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Aż poczułem potrzebę sprawdzenia Solarisa cukromierzem, a właściwie gęstościomierzem. Wydaje mi się że jeszcze może wisieć.
W zeszłym roku dałem byle jakie drożdże, alkohol wysoki i brak cukru resztkowego, aromat też wyszedł kiepski. Doprawiam goździkami i na grzańca. W tym roku mam już profesjonalne drożdże.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 22:44 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Z tego co piszą to UCLM S325...
Możliwość fermentacji w niskiej temparaturze,tolerancja do 14%,łatwe zastopowanie siarką...Ja tych użyłem.Pierwszy nastaw,czas pokaże.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2018, 07:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2368
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Sprawdzałem UCLM - dają dobre wino, łatwo je zastopować przy końcu fermentacji.
Próbowałem też Enartis Aroma White - wydaje mi się, że te dają lepszy aromat, chociaż mają trochę wyższą odporność na alkohol. Ale też zatrzymać się udało.
W tym roku będę miał porównanie - bo używam obu rodzajów i będą 2 nastawy Solarisa.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2018, 08:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Mogę potwierdzić, że UCLMy dają dużo gliceryny, przez co dodają ciała. Aromatów od siebie nie dodają wcale, ani nie podbijają zastanych.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2018, 10:56 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
http://www.browin.pl/biowin/wino-piwo-d ... -stolowych
Czy używał ktoś tych drożdży do Solariss ? Mam je i zastanawiam się nad ich użyciem.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 20:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
ZbyszekTW napisał(a):
Sprawdzałem UCLM - dają dobre wino, łatwo je zastopować przy końcu fermentacji.
Próbowałem też Enartis Aroma White - wydaje mi się, że te dają lepszy aromat, chociaż mają trochę wyższą odporność na alkohol. Ale też zatrzymać się udało.
W tym roku będę miał porównanie - bo używam obu rodzajów i będą 2 nastawy Solarisa.


Enartis Aroma White też ich użyłem w zeszłym roku i potwierdzam to co napisałeś. Zależy mi na tych owocowych aromatach!!

-- Wt, 04.09.2018 20:32 --

A Laffort????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 09:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5507
Lokalizacja: Łódź i okolice
Waldek tych drożdży pewnie nikt nie używał. To są drożdże niszowe. Tym bardziej, że nie sprzedają w opakowaniach detalicznych. A który z winiarzy forumowych kupuje 1kg drożdży jednego rodzaju?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO