Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 00:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 4 października 2018, 10:21 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
Nic nie chcę wywazac. Pytam tylko. Jesli jest jakas tabelka to chetnie ja obejrze.

Pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 czerwca 2019, 08:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 29 maja 2019, 09:20
Posty: 23
Lokalizacja: Smolnica
Witam, chciałam zapytać o efekty zastosowania różnych szczepów drożdży w zeszłorocznych winach z solarisa. Jak koleżanki i koledzy oceniają efekty, z których drożdży jesteście bardziej zadowoleni, jakie aromaty/cechy wina obserwujecie po zastosowaniu konkretnych drożdży.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 czerwca 2019, 11:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Z uporem maniaka rok w rok używam UCLMów.

Ich jedyna wada (?) jest taka, że nie wprowadzają własnych aromatów i nie podbijają zastanych, a Solaris to nie Gewürztraminer. Dla odmian aromatycznych była by to zaleta. Tu co roku zadaję sobie pytanie czy nie dać coś "aroma", ale ciekawy jestem tych delikatnych aromatów odmianowych. Już nawet trochę się nauczyłem tej odmiany. U mnie (surowe siedlisko, zawsze spory kwas): zebrana odpowiednio wcześnie zawsze daje aromat cytrusowy (ważne żeby lekko tłoczyć, coby nie poszło w skórę grejfruta) przetrzymana idzie w muszkat. Pod Tarnowem na południowym stoku gubi kwas (trzeba dokwaszać), ale daje bardzo silny aromat brzoskwini - te same drożdże.

Zalety UCLM S 325: 1. bardzo łatwe zatrzymanie, 2. super delikatna praca, zwłaszcza w niskich temperaturach (w 12deg to i 2 miesiące pyka), 3. bardzo ważne (karmione azotem) dają dużo gliceryny (dodają ciała) 4. Na początku lubią tlen i azot - spokojnie można nie klarować moszczu - zjadają wszystko


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2019, 10:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 września 2014, 23:51
Posty: 43
Lokalizacja: Niegosław (Lubuskie)/Siekierki Wielkie (Wlkp.)
Monika1 napisał(a):
Witam, chciałam zapytać o efekty zastosowania różnych szczepów drożdży w zeszłorocznych winach z solarisa. Jak koleżanki i koledzy oceniają efekty, z których drożdży jesteście bardziej zadowoleni, jakie aromaty/cechy wina obserwujecie po zastosowaniu konkretnych drożdży.


W zeszłym roku robiłem na enoferm m1 - fajnie bo zostawiły cukier resztkowy, który łagodzi trochę nadmiar alkoholu ok. 14%.
wino klarowne, stabilne, smakowo ok, niestety fermentowałem okresowo pow 20 stopni C, więc mogło to wpłynąć na ilość aromatów.
w tym roku przymierzam się do d47, bo enoferm m1 nie mogę nigdzie znaleźć - ktoś ma jakieś z nimi doświadczenia?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 20:40 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 1 kwietnia 2016, 23:01
Posty: 122
Lokalizacja: Pcim
A robil ktos z was Solarisa na GV S107?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO