Frank1 napisał(a):
Mój Solaris na starcie miał 25 Blg minus (-) niecukry 3,75 (3:20x25)=21,25 Blg to jest 212,5 g cukru w 1000 g roztworu
1000 g roztworu składa się wiec ze 212,5 g cukru i 787,5 g wody
787,5 g wody to 787,5 ml
212,5 g cukru x 0,62 = 132 ml (w zaokrągleniu)
Wiec 1000 g roztworu zajmuje 132 + 787,5 = 919 ml objętości,
Zatem 212,5 g cukru znajduje się w 919 ml,
To ile g cukru znajduje się w 1000 ml (litrze)?
212,5 g ---- 919 ml
X g ---- 1000 ml
X= 212,5 x 1000 / 919
X= 231 g/l ( tyle mam cukru w soku)
Obliczam ile mam alkoholu po fermentacji albo jeszcze w trakcie:
Blg końcowy minus (-) poprawki na niecukry plus ( +) poprawka na alkohol
W moim Solarisie:
1Blg – 3,75 (3:20x25) +4,7=1,95 Blg czyli w zaokrągleniu 20 g/l cukru
20 g/l to mój cukier resztkowy
Cukier przefermentowany: 211 g/l
231-20=211 g/l : 16,83 = 12,53 % alkoholu i 20 g/l cukru resztkowego
Na 1% alkoholu w litrze drożdże potrzebują 16,83 g cukru
Poprawki na alkohol
dla 10% - 4,0 Blg
dla 12% - 4,7 Blg
dla 14% - 5,0 Blg
dla 16% - 5,8 Blg
dla 18% - 6,4 Blg.
Jakby komuś nie chciało się przeliczać z Blg na g/l to można skorzystać z tego:
Zawartość cukru w Blg - Ilość cukru g/l
1 - 10,04
2 - 20,15
3 - 30,35
4 - 40,62
5 - 50,97
6 - 61,40
7 - 71,91
8 - 82,51
9 - 93,19
10 - 103,95
11 - 114,80
12 - 125,73
13 - 136,76
14 - 147,87
15 - 159,07
16 - 170,36
17 - 181,74
18 - 193,22
19 - 204,79
20 - 216,45
21 - 228,21
22 - 240,07
23 - 252,03
24 - 264,08
25 - 276,24
26 - 288,50
27 - 300,87
28 - 313,34
29 - 325,92
30 - 338,60
Nie są uwzględnione poprawki na niecukry!
Mam pytanie. Czy identyczna jest poprawka dla brixow na niecukry?