Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 07:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
I zatrzymałeś na tym etapie?? (jak)

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 21:47 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 488
Lokalizacja: Biłgoraj
Nie mogę :mrgreen: Zlałem i zasiarkowałem dawką 1g/10 litrów ale dalej pracuje, może drożdże chcą dociągnąć do tych swoich 13 % :)
Nie wiem co dalej robić, chyba poczekam na rozwój wypadków, bo więcej siary sypać to też bez sensu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 23:33 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 marca 2008, 01:00
Posty: 99
Lokalizacja: Chobie Opolskie
Witam,
nie chciałbym zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj a mianowicie czy ktoś używał drożdży:
- Enoferm M1w moim przypadku Johaniter i Hibernal
- Mycoferm CRU 05 dla Regent i Cabernet Cantor.
Pytam ponieważ do tej pory używałem Enartis Aroma White oraz Red Fruit z bardzo jak dla mnie dobrymi wynikami jednak w tym roku chciałem spróbować czegoś innego.
Zbiory planuję może w ten weekend może następny (pogoda super) więc jest jeszcze czas na odpowiedni zakup.
Z góry dziękuję Jarek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 05:38 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
Frank1 napisał(a):
Mój sposób na określenie aktualnego alkoholu jest taki:
Obliczam ile mam w moszczu cukru w g/litr po odjęciu poprawki na niecukry, następnie po przefermentowaniu odczytuję blg i obliczam ilość alkoholu stosując wzór:
Blg końcowy minus poprawka na niecukry plus poprawka na alkohol.
Wynik (po zamianie na g/l) odejmuję od ilości cukru jaką obliczyłem na początku w moszczu i przeliczam.
Na 1% alkoholu w litrze przyjmuję 16,83 g cukru

Poprawki na alkohol
dla 10% - 4,0 Blg
dla 12% - 4,7 Blg
dla 14% - 5,0 Blg
dla 16% - 5,8 Blg
dla 18% - 6,4 Blg.

Nie jest to pewnie super dokładny sposób na obliczanie alkoholu w winie, ale na moje potrzeby wystarcza :)
Według tej metody mój Solaris w tej chwili ma 1Blg i 12,56 % alkoholu, cukier resztkowy 20 g/l.
Blg na starcie 25
Jak coś to poprawiajcie mnie :mrgreen:



Witam,czy możesz te wszystkie obliczenia napisać ,aby móc się wzorować na twoim przykładzie.
Będę bardzo wdzięczny i dzięki z góry.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 08:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 488
Lokalizacja: Biłgoraj
Mój Solaris na starcie miał 25 Blg minus (-) niecukry 3,75 (3:20x25)=21,25 Blg to jest 212,5 g cukru w 1000 g roztworu
1000 g roztworu składa się wiec ze 212,5 g cukru i 787,5 g wody
787,5 g wody to 787,5 ml
212,5 g cukru x 0,62 = 132 ml (w zaokrągleniu)
Wiec 1000 g roztworu zajmuje 132 + 787,5 = 919 ml objętości,
Zatem 212,5 g cukru znajduje się w 919 ml,
To ile g cukru znajduje się w 1000 ml (litrze)?
212,5 g ---- 919 ml
X g ---- 1000 ml
X= 212,5 x 1000 / 919
X= 231 g/l ( tyle mam cukru w soku)
Obliczam ile mam alkoholu po fermentacji albo jeszcze w trakcie:
Blg końcowy minus (-) poprawki na niecukry plus ( +) poprawka na alkohol
W moim Solarisie:
1Blg – 3,75 (3:20x25) +4,7=1,95 Blg czyli w zaokrągleniu 20 g/l cukru
20 g/l to mój cukier resztkowy
Cukier przefermentowany: 211 g/l
231-20=211 g/l : 16,83 = 12,53 % alkoholu i 20 g/l cukru resztkowego
Na 1% alkoholu w litrze drożdże potrzebują 16,83 g cukru
Poprawki na alkohol
dla 10% - 4,0 Blg
dla 12% - 4,7 Blg
dla 14% - 5,0 Blg
dla 16% - 5,8 Blg
dla 18% - 6,4 Blg.

Jakby komuś nie chciało się przeliczać z Blg na g/l to można skorzystać z tego:
Zawartość cukru w Blg - Ilość cukru g/l
1 - 10,04
2 - 20,15
3 - 30,35
4 - 40,62
5 - 50,97
6 - 61,40
7 - 71,91
8 - 82,51
9 - 93,19
10 - 103,95
11 - 114,80
12 - 125,73
13 - 136,76
14 - 147,87
15 - 159,07
16 - 170,36
17 - 181,74
18 - 193,22
19 - 204,79
20 - 216,45
21 - 228,21
22 - 240,07
23 - 252,03
24 - 264,08
25 - 276,24
26 - 288,50
27 - 300,87
28 - 313,34
29 - 325,92
30 - 338,60

Nie są uwzględnione poprawki na niecukry!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 13:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
dziadek2 napisał(a):
Paweł, a niedożywione tylko szybciej padną, czy narobią jakiegoś syfu?

Trudne pytanie. Zależy pewnie jakie to drożdże. Producent na pewno robił jakieś badania, stąd wie jakie dać ogranicznie na %.

Jedne naprodukują siarkowodoru, ale z tym można sobie poradzić, inne aldehyd octowy, a to już nie będzie przyjemne.
Na końcu fermentacji drożdże go utylizują, ale jak będą słabe to go zostawią.

Trzeba testowąć, ja bym jednak drożdże odżywiał. Niektóre można mniej, ale np. UCLM S325 tak zupełnie bez azotu to bym nie zostawił.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 19:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
ale np. UCLM S325 tak zupełnie bez azotu to bym nie zostawił.

No to "klops" - na starcie przed samym wyjazdem nie chciałem dodawać, bo często potem piana wyprzedza rurkę fermentacyjną, a po powrocie nie widziałem już sensu dodawać pożywki, do Solarisa właśnie na tych drożdżach.
Aż strach zaglądnąć do tego nastawu......

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 22:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Bez przesady. Jakbyś oddał próbkę do labu to może byś się miał czym zamartwiać. Jak nic nie czujesz to wielkich odstępstw od norm nie będzie.
Nawet jak trochę tego aldehydu jest to nie należy dwóch flaszek na raz wypijać :)
Jaki miałeś cukier na starcie. zjadły cały?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 września 2018, 09:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
sajko71 napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
...Aż strach zaglądnąć do tego nastawu......
To już znamy tajemnicę Twoich dobrych win :thumbup: ... Ty po prostu do nastawu zaglądasz a inni je próbują... Ma się to "laboratoryjne" spojrzenie! :wtf: A mawiają, że "na oko to chłop w szpitalu umarł" :wink: :wink:

U mnie mawiają pańskie oko konia tuczy... czyli Dziadka oko wino robi? :ROFL:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 13:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
kilis napisał(a):
Bez przesady. Jakbyś oddał próbkę do labu to może byś się miał czym zamartwiać. Jak nic nie czujesz to wielkich odstępstw od norm nie będzie.
Nawet jak trochę tego aldehydu jest to nie należy dwóch flaszek na raz wypijać :)
Jaki miałeś cukier na starcie. zjadły cały?

Dopiero wczoraj zrobiłem obciąg tego nastawu - nic podejrzanego na razie nie wyczuwam (Osceola Muskat z dodatkami tak samo). Na starcie cukier 23 Brix, cukier jeszcze lekko wyczuwalny, nie siarkowałem, niech drożdże sprzątną po sobie jeśli są jeszcze w stanie coś ugrać.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 13:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
No to fajnie. Wchodzimy w tematy dla dużych winnic, które stać na badana azotu w moszczu itp. UCLM mają duże zapotrzebowanie, ale czy mamy jak sprawdzić czy go brakuje. Na razie tylko przez próby. Podobno ktoś robił badanie Solarisa, ale przecież to też nie 100% rozwiązanie, bo odmiana to nie wszystko, jeszcze gleba i rejon gdzie rośnie. Ważne, że po omacku coś nam dobrego wychodzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 14:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Do Seyvala z dodatkami dodałem odrobinę pożywki (10 % zalecanej dawki) i musiałem zakładać foliowe kapturki - piana jak zwykle. Ale tu tym razem drożdże UCLM S 325 + Enartis Ferm SC.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 14:13 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
Frank1 napisał(a):
Mój Solaris na starcie miał 25 Blg minus (-) niecukry 3,75 (3:20x25)=21,25 Blg to jest 212,5 g cukru w 1000 g roztworu
1000 g roztworu składa się wiec ze 212,5 g cukru i 787,5 g wody
787,5 g wody to 787,5 ml
212,5 g cukru x 0,62 = 132 ml (w zaokrągleniu)
Wiec 1000 g roztworu zajmuje 132 + 787,5 = 919 ml objętości,
Zatem 212,5 g cukru znajduje się w 919 ml,
To ile g cukru znajduje się w 1000 ml (litrze)?
212,5 g ---- 919 ml
X g ---- 1000 ml
X= 212,5 x 1000 / 919
X= 231 g/l ( tyle mam cukru w soku)
Obliczam ile mam alkoholu po fermentacji albo jeszcze w trakcie:
Blg końcowy minus (-) poprawki na niecukry plus ( +) poprawka na alkohol
W moim Solarisie:
1Blg – 3,75 (3:20x25) +4,7=1,95 Blg czyli w zaokrągleniu 20 g/l cukru
20 g/l to mój cukier resztkowy
Cukier przefermentowany: 211 g/l
231-20=211 g/l : 16,83 = 12,53 % alkoholu i 20 g/l cukru resztkowego
Na 1% alkoholu w litrze drożdże potrzebują 16,83 g cukru
Poprawki na alkohol
dla 10% - 4,0 Blg
dla 12% - 4,7 Blg
dla 14% - 5,0 Blg
dla 16% - 5,8 Blg
dla 18% - 6,4 Blg.

Jakby komuś nie chciało się przeliczać z Blg na g/l to można skorzystać z tego:
Zawartość cukru w Blg - Ilość cukru g/l
1 - 10,04
2 - 20,15
3 - 30,35
4 - 40,62
5 - 50,97
6 - 61,40
7 - 71,91
8 - 82,51
9 - 93,19
10 - 103,95
11 - 114,80
12 - 125,73
13 - 136,76
14 - 147,87
15 - 159,07
16 - 170,36
17 - 181,74
18 - 193,22
19 - 204,79
20 - 216,45
21 - 228,21
22 - 240,07
23 - 252,03
24 - 264,08
25 - 276,24
26 - 288,50
27 - 300,87
28 - 313,34
29 - 325,92
30 - 338,60

Nie są uwzględnione poprawki na niecukry!



Mam pytanie. Czy identyczna jest poprawka dla brixow na niecukry?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 20:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
marttinezz napisał(a):
...
Mam pytanie. Czy identyczna jest poprawka dla brixow na niecukry?

A po co ci to wszystko ???????
Nie wystarczają Ci tabele, przeliczniki opracowane przez fachowców ?
Musisz sam to ponownie liczyć ?
Po co wyważać otwarte drzwi ?
Ale jak ktoś lubi to nie ma sprawy , walczy dalej :!: :wink: z miernym skutkiem :wink:
PS
Chcesz coś zmienić w obliczeniach , masz nowe pomysły ???????

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 22:12 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 488
Lokalizacja: Biłgoraj
Jeśli możesz, to podaj tabelę z której odczytać można cukier resztkowy w winie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO