Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 02:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 09:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ENARTIS Ferm AromaWhite - 20g (sklep WinoHobby)
alkohol do15%,fermentacja 15-24st.,glicerol 7,5g/L
Podobne RedFruit do win czerwonych.
Do solarisa zastosowałem Enovini WS - podobno tolerancja alkoholu do 13% :?: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 10:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
zbyszekB napisał(a):
Do solarisa zastosowałem Enovini WS - podobno tolerancja alkoholu do 13% :?: :wink:

Zbyszek żeby nie było tak jak z UCLM S325. Naszemu koledze z forum dobiły prawie do 16%. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 10:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Do solarisa zastosowałem Enovini WS - podobno tolerancja alkoholu do 13% :?: :wink:

Zbyszek żeby nie było tak jak z UCLM S325. Naszemu koledze z forum dobiły prawie do 16%. :mrgreen:

Dlatego właśnie nie zastosowałem UCLM S325, a próbuje z innymi :wink: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 11:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
W tym roku na dniach wina w Jaśle piłem solarisa na spontanach, zupełnie, ale to zupełnie inne od solarisa fermentowanego na jakichkolwiek kupnych drożdżach, oczywiście in plus. Osobiście przy prowadzeniu winnicy która już może handlować, to bałbym się chyba robić tak całego nastawu, ale jakieś nieduże ilośći dla draki dlaczego nie :). Osobną kwestią jest dochowanie się na winnicy takich fajnych naturalsów - ciekawe ile lat potrzeba.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 16:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
vanKlomp napisał(a):
Waldek tych drożdży pewnie nikt nie używał. To są drożdże niszowe. Tym bardziej, że nie sprzedają w opakowaniach detalicznych. A który z winiarzy forumowych kupuje 1kg drożdży jednego rodzaju?


Nie jest tak źle!!!
Właśnie dostałem opakowanie 125g!! :lol:
Laffort X5!!

Dzisiaj zebrałem solarisa,kristaly i .....traminera!!! Solaris 24-26brix, a traminer 21brix....szok!!!
Jeszcze nigdy nie udało się zebrać traminera razem z solarisem!!! Ciekawe co wyjdzie????
Idę uwadniać drożdże i niech się dzieje!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 10:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
heavy napisał(a):
Jeszcze nigdy nie udało się zebrać traminera razem z solarisem!!! Ciekawe co wyjdzie????

Życzę,żeby wyszło pijalne wino :clap:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 12:30 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 490
Lokalizacja: Biłgoraj
zbyszekB napisał(a):
ENARTIS Ferm AromaWhite - 20g (sklep WinoHobby)
alkohol do15%,fermentacja 15-24st.,glicerol 7,5g/L
Podobne RedFruit do win czerwonych.
Do solarisa zastosowałem Enovini WS - podobno tolerancja alkoholu do 13% :?: :wink:

Też puściłem Solarisa na Enovini WS licząc na te 13% i cukier resztkowy. Zeżarły cukier z 25 Blg do 1 Blg i wcale nie wyglądają, jakby zaraz miały się zatrzymać :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 12:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Więc okazuje się, że te 13% przy niektórych drożdżach to fikcja. Trzeba monitorować i zatrzymywać w odpowiedniej chwili.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 13:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Frank1 napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
...
Do solarisa zastosowałem Enovini WS - podobno tolerancja alkoholu do 13% :?: :wink:

Też puściłem Solarisa na Enovini WS licząc na te 13% i cukier resztkowy. Zeżarły cukier z 25 Blg do 1 Blg i wcale nie wyglądają, jakby zaraz miały się zatrzymać :)

PS
Idę sprawdzić swój nastaw cuvee z solarisem , na Enovini WS, czy jeszcze bulka po kilku dniach fermentacji :mrgreen:

Sprawdziłem , nadal bulka.
Ale nastaw był tylko 20briksów, więc tylko ok.11%alk.
Nie ten test :wink: :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 września 2018, 22:16 przez zbyszekB, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 14:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
vanKlomp napisał(a):
Więc okazuje się, że te 13% przy niektórych drożdżach to fikcja. Trzeba monitorować i zatrzymywać w odpowiedniej chwili.

To nie jest fikcja. Ten parametr mówi, że te drożdże poprawnie i czysto fermentują do 13%. Powyżej tego albo przestaną, albo zaczną produkować niepożądane związki. Po prostu nie należy im pozwalać fermentować powyżej 13%. Wcale to nie oznacza, że nie mogą więcej. Zdrowe, dobrze odżywione spokojnie dojdą do 15%.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 19:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Paweł, a niedożywione tylko szybciej padną, czy narobią jakiegoś syfu?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 19:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
piotr85 napisał(a):
heavy napisał(a):
Jeszcze nigdy nie udało się zebrać traminera razem z solarisem!!! Ciekawe co wyjdzie????

Życzę,żeby wyszło pijalne wino :clap:

Tak źle mi życzysz??? Tylko pijalne???

-- Pn, 10.09.2018 19:21 --

A jaki macie "swój" sprawdzony sposób na określenie aktualnego alkoholu i na zatrzymanie fermentacji??

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 20:46 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 490
Lokalizacja: Biłgoraj
Mój sposób na określenie aktualnego alkoholu jest taki:
Obliczam ile mam w moszczu cukru w g/litr po odjęciu poprawki na niecukry, następnie po przefermentowaniu odczytuję blg i obliczam ilość alkoholu stosując wzór:
Blg końcowy minus poprawka na niecukry plus poprawka na alkohol.
Wynik (po zamianie na g/l) odejmuję od ilości cukru jaką obliczyłem na początku w moszczu i przeliczam.
Na 1% alkoholu w litrze przyjmuję 16,83 g cukru

Poprawki na alkohol
dla 10% - 4,0 Blg
dla 12% - 4,7 Blg
dla 14% - 5,0 Blg
dla 16% - 5,8 Blg
dla 18% - 6,4 Blg.

Nie jest to pewnie super dokładny sposób na obliczanie alkoholu w winie, ale na moje potrzeby wystarcza :)
Według tej metody mój Solaris w tej chwili ma 1Blg i 12,56 % alkoholu, cukier resztkowy 20 g/l.
Blg na starcie 25
Jak coś to poprawiajcie mnie :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 21:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Po ilu dniach fermentacji??

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 21:24 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 490
Lokalizacja: Biłgoraj
14 dni w temperaturze 13-15 stopni


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO