Dodam, że 18-19 bx to docelowo około 8,5 % alkoholu w winie (czyli w winie powinien być niemal niewyczuwalny

). Może ten ostry smak alkoholu to inny ostry smak np.: jak wyżej octu, może aldehyd octowy?
Ja mam chłodną miejscówkę więc sporo redukuje Solarisa - przez to i przez piękną jesień u mnie doszedł w październiku do 23 bx (w miazdze). Winu potrzeba jeszcze miesiąc, dwa* ale zapowiada się bardzo dobrze w smaku jest głównie zielone jabłko - jest to przeważający aromat i smak dla dojrzałych ale nie przejrzałych owoców Solarisa.
*Po zmiażdżeniu macerowane z enzymem i siarką 24h w lodówce. Fermentowane od razu po odciśnięciu bez sedymentacji w ziemiance (na początku niestety było ciepło). Po miesiącu 1sze zlanie i następnie powolne dofermentowanie już w konkretnym chłodzie nad osadem z drożdży. Zlane tydzień temu. Przed butelkowaniem musi jeszcze zrzucić kamień i resztkę drożdży.