Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 17:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: sokowirówka
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 12:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 1076
Lokalizacja: Puszcza Kozienicka - Garbatka Letnisko
Mam pytanie.

Dlaczego nie wykorzystujemy do uzyskania soku sokowirówki?

_________________
Pozdrawiam.
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 12:13 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 79
Lokalizacja: Poręby k\ Jedlicza
Pewnie przez to, że sokowirówka zmasakrowała by pestki i smaczek takiego winka byłby nie ten tego. Rozgryź sobie pestke - smaczno to to nie jest.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: sokowirówka
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 12:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="tomekb1"] Dlaczego nie wykorzystujemy do uzyskania soku sokowirówki?
Ja tam do soków używam wyłącznie sokowirówki. Ale do uzyskania moszczu - nigdy w życiu. Tu nawet tłoczenie w prasie musi być delikatne; wino najwyższej jakości uzyskuje się z samocieku. W dużych winiarniach moszcz dzieli się na kilka frakcji - samociek oddziela się od moszczu tłoczonego delikatnie i od moszczu tłoczonego "na amen". Przy czym ten ostatni często używany jest jedynie do destylatów, nie na wino.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 13:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Wstyd mi się przyznać (na tym forum) ale w ubiegłym roku zrobiłem wino gronowe z białych winogron otrzymując sok z sokowirówki o powiększonym prześwicie nad tarką tak że pestki swobodnie przelatywały . Wyszedł rabarbarowy kwach który po dosłodzeniu syropem cukrowym na płsł. bardzo mi posmakował . Miałem tego napoju 20 l a zostały 2 butelki - do porównania z wyrobami tej jesieni jeżeli pogoda pozwoli zrobić jakiekolwiek wino.
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 13:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Wacek, wiemy jak zrobiłeś - pisałeś już o tym. Wiemy też, że masz już prasę hydrauliczną. Wywaliłeś na nią ciężką kasę pewnie dlatego, że sokowirówka nie była jednak najlepszym rozwiązaniem.
Jasne, że czasem robimy dziwne rzeczy, nie mając możliwości zrobić tak, jak należy. Sam młóciłem winogrona wiertarką, cisnąłem na maleńkiej prasie koszowej, a i w kawałku pieluchy również.
Ale sądzę, że warto wiedzieć, jak cały proces powinien wyglądać zgodnie z podstawami sztuki. Wtedy trochę trudniej spieprzyć... A spieprzyć wino, przynajmniej mi, idzie jakoś wyjątkowo łatwo.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 17:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 1076
Lokalizacja: Puszcza Kozienicka - Garbatka Letnisko
Dzięki za odpowiedzi. Czyli na wino z samocieku najlepiej. Dla mnie to nie problem, bo wina robię mało. Ale na soki rozumiem sokowirówka nie będzie przeszkadzała?

Macieju, jak to jest? Czy jezeli robisz sok sokowirówką to taki do wypicia od razu, czy pasteryzujesz i robisz zapasy?

_________________
Pozdrawiam.
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 21:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Tomek, winogron na sok mi żal. Soki to z marchewki, jabłek... i to rzadko ;)

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 22:58 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
Ja też się przyznam że około 4 lata temu robiłem swoje pierwsze wino z aurory. No i oczywiście posłużyłem się sokowirówką. Efekt był taki że pestki fruwały i strzelały. Może i osiągnąłem efekt taki że miałem sok. Ale na pewno nie moszcz. Obecnie robię wina tylko starą metodą tzn. stosuje tłuczek :D i poprostu je tłukę i w ten sposób uzyskuje moszcz. Nie słyszałem żeby jagody płakały. Jedyne to tylko, że w przypadku ciemnych to fermentuje je na miazdze przez kilka dni w pojemniku. A później odcedzam - wytłoki zalewam porcja wody i też fermentuję ale przez dobę. Odcedzam i wszystko wlewam do gąsiora. Może kiedyś kupię szlachetną prasę. Ale narazie stać mnie na "pałowanie".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: sokowirówka
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 13:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 2 lutego 2017, 13:55
Posty: 1
Lokalizacja: Alness
A czy moge uzyc sokowirowki jesli uzyje winogrona bezpestkowe?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: sokowirówka
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 14:29 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
Bezpestkowe to raczej deserówki-winko może być nie najlepsze :?:
a na dodatek prawdopodobnie będą problemy z sedymentacją :thumbdown: .
Pozdrawiam z Mazur!
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: sokowirówka
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 23:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 19 marca 2016, 22:07
Posty: 11
Lokalizacja: oława
Moim skromnym zdaniem to sokowirówka niestety z założenia jest słabym pomysłem.
Ja do małej ilości posłużyłem się maszynką do mielenia mięsa z wkładką do nabijania kiełbas ale bez tzw trąbki.
W konfiguracji do nabijania w maszynce nie ma elementów które tną więc pestki przechodzą bez uszkodzeń a owoce są rozgniatane. a potem tylko oddzielić sok i nastawić wino.
A w planach mam zrobienie prasy i wtedy problem z głowy...
Pozdrawiam,
JM


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: sokowirówka
PostNapisane: piątek, 3 lutego 2017, 00:07 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2008, 01:00
Posty: 24
Lokalizacja: Zaręby, gm. Żabia Wola, pow. Grodzisk Mazowiecki, mazowieckie
Janmod napisał(a):
A w planach mam zrobienie prasy i wtedy problem z głowy...
Pozdrawiam,
JM

A czym planujesz rozgniatać jagody przed prasowaniem? Moja samoróbka koszowa z podnośnikiem 10T sobie z tym nie radzi i muszę wstępnie stosować mieszadło robiące przy okazji za odszypułkowywarkę. Ale nieco to mozolne.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: sokowirówka
PostNapisane: piątek, 3 lutego 2017, 19:51 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 20:28
Posty: 228
Lokalizacja: Szczecin/Goleniów
Ja rozdrabniam tak. Rozdrabnialiśmy ok 140 kg, zajęło to może z godzinę. Czerwone nie muszą być tak dokładnie rozdrobnione, pękają w trakcie fermentacji, białe muszą być dobrze zgniecione bo to ma wpływ na wydajność tłoczenia. Powiem szczerze, że łapy na koniec trochę obolałe. Przydała by się młynkoodszypułkowarka, ale do tej ilości trochę się to nie kalkuluje. Aha, ręce porządnie wyszorować przed rozdrabnianiem :!: :lol:


Załączniki:
DSC06005.JPG
DSC06005.JPG [ 68.19 KiB | Przeglądane 6076 razy ]

_________________
Szkółka winorośli Jutrzenka nr 32/04/4182
https://szkolkajutrzenka.wordpress.com/
https://www.facebook.com/Szkółka-Jutrzenka-340179123371843/
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: sokowirówka
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2017, 12:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1205
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Oczywiście, dla własnego spożycia i niewielkich ilości nie warto inwestować w jakiś większy sprzęt.
Jagody czyste, obrane z szypułek i rozgniecione ręcznie, w zupełności wystarczy do wyrobu wina. Do tego jeszcze dobra prasa i jest ok.
Wszelkie sposoby miksowania, mielenia z nożami, czy puszczania przez sokowirówkę mogą zepsuć nam smak moszczu.

PS. Konrad coś ostatnio mało tu zaglądasz i piszesz.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: sokowirówka
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2017, 13:27 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
KonradB napisał(a):
Ja rozdrabniam tak. Rozdrabnialiśmy ok 140 kg, zajęło to może z godzinę. Czerwone nie muszą być tak dokładnie rozdrobnione, pękają w trakcie fermentacji, białe muszą być dobrze zgniecione bo to ma wpływ na wydajność tłoczenia. Powiem szczerze, że łapy na koniec trochę obolałe. Przydała by się młynkoodszypułkowarka, ale do tej ilości trochę się to nie kalkuluje. Aha, ręce porządnie wyszorować przed rozdrabnianiem :!: :lol:


Widzialem kiedyś dawno temu w Chorwacji (Jugoslawi) przy zbiorze kilku ton stosowano rozgniatanie nogami.
Jagody wraz z szypolkami do dużej balii z drewna i kilka osob, często w woderach lazilo rozgniatając na miazgę. Dziś już inna technika.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO