Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 06:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2008, 07:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
Wielu z nas silnie pryskało nasze krzewy sodą ,chroniąc je przed mączniakiem,zaczynają się zbiory,a na jagodach są ślady po opryskach sodą oczyszczoną,
jak się ich pozbyć,czy płukac grona przed szypułkowaniem,czy silnie polewać jeszcze na krzewach,a może wogóle nic nie robić,bo to tylko pomoże podczas wyrobu wina?

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2008, 08:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="rjc"] ...zaczynają się zbiory,...

hola, hola... do zbiorów jeszcze troszkę. Z tego co niektórzy podają nawet najwcześniejsze odmiany nie przekroczyły jeszcze 20-21 Bx (i to tylko te odmiany słynace z wysokiego cukru) o kwasowosci nic nie wiemy a pestki mają z pewnością zielone jak irlandzkie pastwiska.
Cytuj:
...,a może wogóle nic nie robić,bo to tylko pomoże podczas wyrobu wina?


Nie wiem czy w czymkolwiek pomoże - raczej nie zaszkodzi, choć mam przeświadczenie, że jednak potas byłby lepszy niz sód.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2008, 08:52 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
nie rzecz w tym czy jeden ma zbiory za dzień a drugi za miesiąc,..

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2008, 10:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Rzecz w tym, że ten kto zbierze za dzień winogrona na wino zrobi błąd - nawet pod Wrocławiem czy Tarnowem (no może poza Varajane Sinine) a za dwa tygodnie to z sody raczej nic na jagodach nie zostanie. Generalnie - przy opryskach steżeniem 0,5% - nawet dwóch, nawet gdyby cala soda została na krzewach i gronach to stężenie tej sody w moszczu bedzie pomijalne (tok rozumowania: w sumie 1 g sody w litrze, litrem opryskujesz min. 4 krzewy z czego 1/3 trafia na grona - czyli 0,33 g sody masz na dajmy na to 2,5 kg winogron czyli w 1,5 l moszczu - odkwasi to moszcz o jakieś 0,15 g kwasu winowego)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2008, 10:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
[quote="DarekRz"](...)to stężenie tej sody w moszczu bedzie pomijalne (tok rozumowania: w sumie 1 g sody w litrze, litrem opryskujesz min. 4 krzewy z czego 1/3 trafia na grona - czyli 0,33 g sody masz na dajmy na to 2,5 kg winogron czyli w 1,5 l moszczu - odkwasi to moszcz o jakieś 0,15 g kwasu winowego)

Zapytam: czy w jakis sposób zmieni to pH moszczu i w znaczący sposób wypłynie na przebieg fermentacji oraz stabilność gotowego wina?

Pozdrawiam
Rafał

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2008, 10:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Spadek kwasowości o 0,16 g nie ma znaczenia przy normalnym zbiorze - a nawet przy super późnym, gdyby naturalna kwasowość winogron spadła ponizej 4 g/l - to i tak trzeba zrobić pomiar kwasowosci i ją ewentualnie skorygować - w gorę bądź w dół.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2008, 10:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
[quote="DarekRz"]Spadek kwasowości o 0,16 g nie ma znaczenia przy normalnym zbiorze - a nawet przy super późnym, gdyby naturalna kwasowość winogron spadła ponizej 4 g/l - to i tak trzeba zrobić pomiar kwasowosci i ją ewentualnie skorygować - w gorę bądź w dół.

Ok dzieki, w zasadzie nie dysponuję tak dokładnym urządzeniem do pomiaru kwasowości (0,01 g/l).

Pozdrawiam
Rafał

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2008, 23:31 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
dzięki,reasumując,opryski sodą nie mają żadnego wpływu na wyrób wina...

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2008, 08:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="rjc"]dzięki,reasumując,opryski sodą nie mają żadnego wpływu na wyrób wina...

A tu za bardzo uogólniłeś. Dwa opryski sodą o stężeniu zalecanym nie mają odczuwalnego wpływu, ale ogolnie sama obecność sodu może miec wplyw - jaki ? , w jakiej ilości? - nie mam pojęcia, faktem jednak jest, że ogólnie w winiarstwie zaleca się raczej sole potasowe niz sodowe - np. wodorowęglan potasowy jest stosowany do odkwaszania w profesjonalnych winiarniach a sodowy juz nie, podobnie pirosiarczyn - potasowy - do siarkowania moszczu, sodowy - najwyzej do odkażania naczyń i przyrządów.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2008, 09:01 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
no tak,ale w dyskusji o opryskach sodą oczyszczoną a proszkiem do pieczenia zdecydowanie wygrała soda,
tak więc kto ma rację,może żeczywiście tak jak piszesz stosować proszek do pieczenia,w ten sposób mamy upieczone dwie pieczenie na jednym ogniu..

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2008, 09:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Nie - proszku do pieczenia nie stosować absolutnie, bo to nie koniecznie jest z sodą oczyszczona lub kwasnym wegl. potasu a nawet jak jest to nie tylko z sodą lub wodoroweglanem potasu (czasem tez zwiazki amonowe) i przeważnie jeszcze z dodatkiem mąki.
Najlepszy do takich opryskow jest kwaśny węglan potasowy (wodoroweglan potasowy) - drożdszy od sody, ale np. w sklepie www.winiarz.pl można kupić 1kg 95% KHCO3 za 23 zł (preparat BIANCO NEVE), pozostałe 5% to neutralny kamień winny służący w tym preparacie jako prekursor krystalizacji.

Soda oczyszczona jest polecana na forum "z braku laku" - czyli jako środek łatwo dostępny i tani.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2008, 09:28 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
dobrze,w takim razie w czym może zaszkodzić soda oczyszczona?

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2008, 09:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="rjc"]dobrze,w takim razie w czym może zaszkodzić soda oczyszczona?


Przeciez napisałem, że nie wiem w czym może zaszkodzić
Cytuj:
ale ogolnie sama obecność sodu może miec wplyw - jaki ? , w jakiej ilości? - nie mam pojęcia
,
ale sam fakt, że profesjonalisci unikają związków sodu w wyrobie wina coś mówi. [/quote]

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2008, 10:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
dzięki za porady,myślę,że dużo w tym racji,uprawy winne powinny być bez sodu..
deserowe pewnie tak,...

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2008, 10:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 608
Lokalizacja: Lubuskie
Na forum winepress.us cos pisza o tym, ze stosowanie KHCO3 daje pozytywne efekty w postaci zwiekszenia pojemnosci buforowej wina, poprzez zwiekszenie ilosci potasu zawartego w soku. Ale dlaczego to jest akurat pozytywne?

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO