Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 10:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 22 października 2017, 11:33 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2008, 01:00
Posty: 258
Lokalizacja: uprawa - Wolbórz /k. Piotrkowa
Przeszukiwałem stare tematy i nie trafiłem na podobny. Gdyby ktoś pamiętał podobną dyskusję, to proszę o przekierowanie.

Po tygodniu od zbioru wyczułem ewidentny smak pleśni w nastawie z LM.
20,8 Brix, kwasy ok 11-12g/l. Owoce były kiepskiej jakości i ze śladami pleśni, ale oddzielane ręcznie, więc większość syfu nie powinna trafić do nastawu. Do miazgi poszłedł piro w ilości 1g/10l. Planowałem macerację na zimno, ale że owo "zimno" było za słabe (14st.C), przestawiłem się jednak na fermentację i po dobie dodałem drożdże. Pozostałe nastawy (MF i Regent) wystartowały od razu, a LM nie. Wspomogłem Leona fermentującym sąsiadem i w końcu wystartował trzy dni po zbiorze. Obecnie MF i Regent 0-1 Blg, a LM 2-3 Blg.

Przed tłoczeniem spróbowałem nastawu i w LM ewidentny smak pleśni (w zapachu nie). Dodałem kolejne piro 1g/10l i cukier (podniesienie mocy do 12,5%). Można coś jeszcze zrobić? Czy od razu do zlewu towar??? :?

_________________
pozdrawiam Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 października 2017, 12:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
_Andrzej_ napisał(a):
Owoce były kiepskiej jakości i ze śladami pleśni, ale oddzielane ręcznie, więc większość syfu nie powinna trafić do nastawu.

Jednak trafiła. Wystarczy niewielka ilość. Ja na twoim miejscu bym to wylał. Pleśń szkodzi zdrowiu. Mykotoksyny mają działanie rakotwórcze.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 października 2017, 21:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 czerwca 2012, 15:22
Posty: 332
Lokalizacja: okolice Sobkowa (Ponidzie)
Tak samo picie dużych ilości "soku" jabłkowego jest szkodliwe (jabłka przemysłowe). Szkoda, że producenci nie są zobligowani do umieszczania zawartości patuliny na opakowaniu. :(

https://pl.wikipedia.org/wiki/Patulina

_________________
Fitopatologia http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Wprowadzenie.html
Od dzisiaj dezynfekuję sekator po cięciu każdej rośliny (izopropanolem 70% lub denaturatem) oraz stosuję co najmniej 2 ŚOR aby zapobiec uodpornianiu się patogena.
Pozdrawiam / Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 3 listopada 2017, 16:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
vanKlomp napisał(a):
_Andrzej_ napisał(a):
Owoce były kiepskiej jakości i ze śladami pleśni, ale oddzielane ręcznie, więc większość syfu nie powinna trafić do nastawu.

Jednak trafiła. Wystarczy niewielka ilość. Ja na twoim miejscu bym to wylał. Pleśń szkodzi zdrowiu. Mykotoksyny mają działanie rakotwórcze.

Podłączę się, bo dziś wreszcie zebrałem śladowe ilości owoców (ciemne – kilka odmian) i na razie tylko zasiarkowałem miazgę. Na niektórych gronach były ślady pleśni. Niewielkie ilości. Wszystko starannie oddzieliłem, a dodatkowo takie grona później przepłukiwałem silnym strumieniem wody. Czy uważacie, że to nie wystarczyło i również niestety powinienem wylać?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 3 listopada 2017, 17:07 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2016, 18:00
Posty: 130
Lokalizacja: Mędrzechów 168 m n.p.m.
Zostaje ci jedynie dać komuś na zrobienie z tego nastawu spirytusanti :lol: Innego wyjścia nie ma pleśnią tylko sobie zaszkodzisz jak będziesz to pijał.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2017, 12:40 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2008, 01:00
Posty: 258
Lokalizacja: uprawa - Wolbórz /k. Piotrkowa
vanKlomp napisał(a):
_Andrzej_ napisał(a):
Owoce były kiepskiej jakości i ze śladami pleśni, ale oddzielane ręcznie, więc większość syfu nie powinna trafić do nastawu.

Jednak trafiła. Wystarczy niewielka ilość. Ja na twoim miejscu bym to wylał. Pleśń szkodzi zdrowiu. Mykotoksyny mają działanie rakotwórcze.

Dzisiaj zlewałem znad osadu. Smaku pleśni BRAK!
Jak sądzisz - można uznać, że pleśń była i nie ma? (siarka? alkohol?)

_________________
pozdrawiam Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2017, 13:01 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Bayanusy zabijają wszelką konkurencję. Może drożdże, które zastosowałeś również tak działają.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 20:40 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2008, 01:00
Posty: 258
Lokalizacja: uprawa - Wolbórz /k. Piotrkowa
siekiernik napisał(a):
Bayanusy zabijają wszelką konkurencję. Może drożdże, które zastosowałeś również tak działają.

Lalvin Ra 17.
Niemniej jednak , pleśń to chyba nie "konkurencja" dla drożdży...

_________________
pozdrawiam Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO