Teraz jest wtorek, 24 czerwca 2025, 06:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Smak pestek
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2005, 04:03 
Witam.
Nowy i od razu z problemem :-)
Przed dwoma laty pozyskałem sok z wiśni metodą "odsokowywania" na gorąco. Sokownikiem na parę. Z tego też soku, po dodaniu cukru, nastawiłem wino. Po ok 3 tygodniach zlałem je do balonu, a w tym roku, robiąc porządki w piwnicy popróbowałem efetu.
Słodkie, bardzo ciemne i czuć posmak pestek.
Czy jest jakiś sposób pozbycia się tego posmaku?


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Smak pestek
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2005, 05:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4636
Lokalizacja: Rybnik
Problem nadaje się raczej na forum http://wino.org.pl/forum/, bo tu niektórzy :wink: dość ortodoksyjnie podchodzą do terminu "wino"

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Smak pestek
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2005, 14:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Edmund"]Witam.
Nowy i od razu z problemem :-)
Przed dwoma laty pozyskałem sok z wiśni metodą "odsokowywania" na gorąco. Sokownikiem na parę. Z tego też soku, po dodaniu cukru, nastawiłem wino. Po ok 3 tygodniach zlałem je do balonu, a w tym roku, robiąc porządki w piwnicy popróbowałem efetu.
Słodkie, bardzo ciemne i czuć posmak pestek.
Czy jest jakiś sposób pozbycia się tego posmaku?


No przecież to takie proste - wylać koniecznie i zrobić miejsce na wino gronowe :D

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Smak pestek
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2005, 17:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
[quote="Edmund"]Witam.
Nowy i od razu z problemem :-)
Przed dwoma laty pozyskałem sok z wiśni metodą "odsokowywania" na gorąco. Sokownikiem na parę. Z tego też soku, po dodaniu cukru, nastawiłem wino. Po ok 3 tygodniach zlałem je do balonu, a w tym roku, robiąc porządki w piwnicy popróbowałem efetu.
Słodkie, bardzo ciemne i czuć posmak pestek.
Czy jest jakiś sposób pozbycia się tego posmaku?


Moim zdaniem , popełniłeś dwa niewybaczalne błędy..... :wink: :lol:
Raz , że użyłeś na tym forum słowa: wino, na okreslenie napoju alkoholowego uzyskanego z czegoś innego niż winogrona.
A drugie to że sok do tego czegoś pozyskałeś na goraco .....
Wydaje mi się ze przyczyną twoich nieszczęść jest ten drugi błąd , po prostu zrobiłeś napój alkoholowy z ... kompotu.
Wszelkie estry , aromaty zabiłeś wysoka temperaturą , ostał Ci się jeno smród...... :wink: :?

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Smak pestek
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2005, 18:03 
Witam.
Dzięki za poradę wylać :evil: prędzej przepuszczę przez rurkę :P ; jeśli zaś chodzi o wyrób wina z wina, to po przewertowaniu tego forum wreszcie wiem co to jest wino. Udało mi się tego roku pozyskać ok. 15 wiaderek zdziczałych winogron. Nastaw 40 l kończy fermentację burzliwą, natomiast 25 l, po drugim czyszczeniu przechodzi fermentację "cichą". Próbowałem różnego stężenia soku dlatego dwa nastawy. O efektach jakie udało mi się osiągnąć, oraz o winoskach opiszę na forum.
Pozdrawiam Edmund :-)
P.S. U teścia w ogrodzie wypatrzyłem krzak winorośli; owoce duże, żółto-zielone; słodkie - deserowe. Nie znają jednak odmiany. Krzak przyciąłem, a łozy zadołowałem do rozmnożenia wiosną.
Dziękuję Wam za porady, bo to z forum wiem co i jak.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Smak pestek
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2005, 18:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Edmund"] Próbowałem różnego stężenia soku dlatego dwa nastawy.

A czym regulowałeś stężenie soku :?: :lol:

Wracając do Twojego problemu , wyługowałeś z pestek w wysokiej temperaturze amigdalinę i stąd ten aromat. Niektórzy "smakosze" uznają to za cechę pozytywną. Nie można tego pić w dużych ilościach , bo grozi to lżejszym , bądź cięższym zatruciem :twisted:
A tak ,żebyś sie nie załamywał - lepszy jest napój alkoholowy z sfermentowanego soku wiśniowego niż wino z bety :wink:

Pozdrawiam

Kuba

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO