Witam.
Dzięki za poradę
wylać 
prędzej przepuszczę przez rurkę

; jeśli zaś chodzi o wyrób wina z wina, to po przewertowaniu tego forum wreszcie wiem co to jest wino. Udało mi się tego roku pozyskać ok. 15 wiaderek zdziczałych winogron. Nastaw 40 l kończy fermentację burzliwą, natomiast 25 l, po drugim czyszczeniu przechodzi fermentację "cichą". Próbowałem różnego stężenia soku dlatego dwa nastawy. O efektach jakie udało mi się osiągnąć, oraz o winoskach opiszę na forum.
Pozdrawiam Edmund
P.S. U teścia w ogrodzie wypatrzyłem krzak winorośli; owoce duże, żółto-zielone; słodkie - deserowe. Nie znają jednak odmiany. Krzak przyciąłem, a łozy zadołowałem do rozmnożenia wiosną.
Dziękuję Wam za porady, bo to z forum wiem co i jak.