Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 15:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 09:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
Producenci wina w Czechach i na Słowacji posługują się skalą NM (normowany mostometr) wyrażającą ilośc cukru w kg w 100l moszczu mierzoną w temp. 15stC. Są to tzw. procenty objętościowe.
Czy od odczytów wykonanych aerometrem wyskalowanym w NM odejmuje sie porawkę na niecukry (ewentualnie ile?), czy też poprawka ta jest juz uwzględniona "konstrukcyjnie"?

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 12:58 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 20 stycznia 2008, 01:00
Posty: 137
Lokalizacja: opolskie
W.Bosak w załączniku do pracy " Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie " podaje : 20,2 NM = 202g cukru w litrze = 12 % objętościowych alkoholu czyli skala ta uwzględnia poprawkę na niecukry. Pozdrawiam Bogumił


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 17:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
Jeżeli mowa o poprawkach warto pamiętać, że areometry są tak wyskalowane, że wskazują zawartość cukru w gramach na kg roztworu a nie na litr. Dlatego w celu bardziej dokładnego określenia ilości gram cukru w litrze moszczu należy wykonać obliczenia korygujące wg następującego schematu:
Obliczenia cukru na 1 litr moszczu przy wskazaniu areometru 160g/kg
160 g cukru x 0,62 = 99 ml (objętość cukru w stanie płynnym)
1000g – 160g = 840 g wody tj 840 ml
840ml wody + 99 ml cukru = 939 ml
160 g cukru jest w 939 ml moszczu
z tego
X g cukru jest w 1000 ml roztworu
X =170 g cukru na 1 moszczu.
Różnica odczytu do wartości obliczonej w tym wypadku wynosi +10. Im wyższa zawartość cukru w moszczu tym większa różnica.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2009, 10:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
[quote="kapitan"]Jeżeli mowa o poprawkach warto pamiętać, że areometry są tak wyskalowane, że wskazują zawartość cukru w gramach na kg roztworu a nie na litr.
Rzecz w tym, że czeska skala pokazuje dokładnie ilość kg cukru/ hl moszczu.
Mój ostatni pomiar wskazał 21 NM Nie wiedziałem tylko jak jest z poprawką w tej skali.

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2009, 12:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
Moja uwaga dotyczyła naszych tzw winomierzy.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO