Teraz jest poniedziałek, 13 października 2025, 16:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 30 września 2007, 18:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 lipca 2004, 01:00
Posty: 13
Mam pewien problem. Powszechnie wiadomo, że aby zmierzyć zawartość cukrów w moszczu areometrem wyskalowanym w skali Ballinga należy odjąć od wskazań przyrządu (zawartość niecurów rozpuszczalnych śr. 4).
Moje pytanie brzmi: czy od kolejnych pomiarów wykonywanych w trakcie fermentacji także odejmuje się tą wartość czy nie? Bo w takim razie moje winko będzie super wytrawne odczyt Blg 0 a odjąć niecukry to -4. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 września 2007, 19:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
[quote="burcok"]Mam pewien problem. Powszechnie wiadomo, że aby zmierzyć zawartość cukrów w moszczu areometrem wyskalowanym w skali Ballinga należy odjąć od wskazań przyrządu (zawartość niecurów rozpuszczalnych śr. 4).
Moje pytanie brzmi: czy od kolejnych pomiarów wykonywanych w trakcie fermentacji także odejmuje się tą wartość czy nie? Bo w takim razie moje winko będzie super wytrawne odczyt Blg 0 a odjąć niecukry to -4. Pozdrawiam

Tak, przy każdym pomiarze odejmujemy tę poprawkę - zakładamy przecież, że cukrów ubywa, a niecukry pozostają na tym samy poziomie.
Pozdrawiam, Nikodem

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 września 2007, 20:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
Hmm...
No ale w miarę postępu fermentacji przybywa alkoholu, którego gęstość jest przecież znacznie mniejsza niż wody. Może się mylę, ale sądzę, ze ten właśnie alkohol wpływa na poprawność wskazań aerometru.
Na logikę należałoby więc poprawkę na niecukry zmniejszać w miarę przybywania alkoholu.
Jak z tym jest naprawdę?

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 września 2007, 20:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="jantar"] Może się mylę...
Nie mylisz się ani odrobinę. Jak najbardziej, wprowadza się poprawki na alkohol.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 września 2007, 21:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
Miło Maciej, że potwierdzasz moje przypuszczenia.

Wracając do poprawki na niecukry przy pomiarze moszczu, warto przypomniec tu opinię Darka Rz. przedstawioną na stronie http://www.winnicepolskie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=98&Itemid=8
Szeroko rozpowszechniona poprawka 4, nie jest dla moszczy gronowych uzasadniona i prowadzi do istotnych różnic w obliczeniach potencjalnie otrzymanego alkoholu. Dla moszczy gronowych jest ona mniejsza a także zmienna proporcjonalnie do wartości ekstraktu ogólnego. Do orientacyjnego wyliczania poprawki można przyjąć że wynosi ona 3/20 wielkości ekstraktu ogólnego.
Wyniika z tego, że wcale nie 4, ale raczej 3 będzie właściwą poprawką podczas pomiarów cukru w moszczach gronowych.

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 września 2007, 21:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Niestety: 3/20, czy też 4, czy jakakolwiek inna wartość zawsze będzie przybliżeniem. Przecież ekstrakt bezcukrowy rozwodnionej po deszczach Aurory będzie zupełnie inny, niż np. superdojrzałego Regenta. Zupełnie inaczej będzie ta poprawka wyglądać dla Pinot Noir, którego zbieramy na szampana przy kwasowości 12g/l, inaczej przy późnym zbiorze Traminera.
To samo dotyczy poprawki na alkohol. Tak naprawdę wystarczy świadomość, że taka poprawka istnieje ;) Miło, jeśli zdajemy sobie sprawę, że jej rząd to np. 2, czy też 3. Dokładne dane dotyczące zawartości cukrów w owocach, czy też alkoholu w winie wymagają zastosowania metod analitycznych. Fakt - nie zawsze bardzo skomplikowanych. Żeby zbadać np. zawartość alkoholu w winie wystarczy oddestylować jego niewielką próbkę, a następnie zbadać zawartość alkoholu w destylacie. A to już jest proste.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 września 2007, 22:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
[quote="jantar"]Hmm...
No ale w miarę postępu fermentacji przybywa alkoholu, którego gęstość jest przecież znacznie mniejsza niż wody. Może się mylę, ale sądzę, ze ten właśnie alkohol wpływa na poprawność wskazań aerometru.
Na logikę należałoby więc poprawkę na niecukry zmniejszać w miarę przybywania alkoholu.
Jak z tym jest naprawdę?

Zgadzam się z Twoją logiką do momentu kiedy piszesz, że należałoby zmniejszyć poprawkę na niecukry. Niecukrów będzie tyle samo, ale na miejscu cukru pojawi się alkohol i to należy wziąć pod uwagę. Właśnie ten efekt uwzględnia każda instrukcja dołączona do areometru. Są to rzeczy wyznaczone eksperymentalnie.
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie Burcoka, to chodziło o to czego należy się spodziewać po fermentacji, a nie jaką poprawkę przyjąć...

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 22:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 51
Lokalizacja: Krasnystaw/Orłów
Gdzieś przeczytałem, że odczytując Blg młodego wina, do wartości odczytanej dodaje się kilka stopni (np. zakładamy że wino ma 12-14% alkoholu - dodajemy 4 Blg). Ale do końca nie wiem czy odczytując np. 4 Blg w młodym winie robionym z samego soku - Blg takiego wina to 4 (odjąć 4 na to że z samego soku zgodnie z instrukcją przy aerometrze i dodać 4 na to że wino w granicach 12-14% alkoholu) czy Blg takiego wina to 8, bo ta pierwsza poprawka dotyczyła moszczu a to jest już wino??? Proszę o szybką odpowiedź bo moje winko dzisiaj wskazywało 1,5 Blg i może czas go zlewać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 00:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="atom421"] Proszę o szybką odpowiedź bo moje winko dzisiaj wskazywało 1,5 Blg i może czas go zlewać.


Trudno powiedzieć. Zawarty w winie alkohol o gęstości mniejszej niż woda równoważy ewentualne resztki cukru i niecukry ( głównie kwasy) , które mają gęstość większą od wody. Jeżeli moszcz nie był przesadnie kwaśny , to prawdopodobnie jeszcze jest cukier, ponieważ przy zawartości kwasów 7-10 g/l i zawartości alk. 12-14% areometr pokazuje raczej wartości ujemne w granicach -0.5 do -1 Blg.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 października 2007, 20:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5949
Lokalizacja: dolnośląskie
Mimo, że instrukcja producenta podaje że miernik Balinga wskazuje przybliżoną zawartość cukru w 1 litrze roztworu, to w rzeczywistości wskazuje on zawartość cukru w gramach w 1 kg roztworu cukrowego. Z tego powodu dla prawidłowego określenia poziomu cukru w 1 litrze roztworu powinno się dokonywać korekcyjnego obliczenia. Im wyższe Blg roztworu tym błąd wskazań miernika jest większy. Poniżej przedstawiam przykładowe obliczenia dla Blg-23 (190 g/kg)
Obliczenia cukru na 1 litr roztworu cukrowego:
190 g cukru x 0,62 = 118 ml
Przy uproszczonym założeniu, że skład roztworu to woda i cukier mamy 1000g roztworu – 190g cukru = 810 g wody tj 810 ml wody
810ml wody + 118 ml cukru = 928 ml roztworu
więc 190 g cukru jest w 928 ml roztworu a nie 1l jak podaje instrukcja
z tego
X g cukru jest w 1000 ml roztworu
X =204,7 g cukru na 1 roztworu. Błąd wskaźnika 14,7g cukru na 1 litr (sporo).

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 października 2007, 07:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
[quote="kapitan"]... to w rzeczywistości wskazuje on zawartość cukru w gramach w 1 kg roztworu cukrowego. Z tego powodu ...
Błąd wskaźnika 14,7g cukru na 1 litr (sporo).

Moze sie zgubilem, skad wiesz ze pomiar wskazuje zawartosc cukru w gramach na 1kg roztworu?
Jesli sie myle to prosze mnie poprawic, ale przyjmujac poprawke mniejsza tj. Blg=23 odpowiada ilosci cukru 200g/kg to blad wyniesie troche ponad 5,5g na litr (wzglednie 2,5%) a to juz niewiele :wink:

Pozdrawiam
Rafal.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 października 2007, 10:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="rafallus"][quote="kapitan"]... to w rzeczywistości wskazuje on zawartość cukru w gramach w 1 kg roztworu cukrowego. Z tego powodu ...
Błąd wskaźnika 14,7g cukru na 1 litr (sporo).

Moze sie zgubilem, skad wiesz ze pomiar wskazuje zawartosc cukru w gramach na 1kg roztworu?
Jesli sie myle to prosze mnie poprawic, ale przyjmujac poprawke mniejsza tj. Blg=23 odpowiada ilosci cukru 200g/kg to blad wyniesie troche ponad 5,5g na litr (wzglednie 2,5%) a to juz niewiele :wink:

Pozdrawiam
Rafal.

Taka jest definicja skali Ballinga. Jest to % wagowy czyli ilość gramów sacharozy w 100g jej wodnego roztworu.

Róznica jest istotna bo za Twoim przykładem, odczytane 23 Blg po odjęciu poprawki 3 (jak sam przyjąłeś) daje ekstrakt cukrowy 20 Blg czyli 20 g w 100g roztworu, czyli 200 g w kilogramie (1000g) czyli 216,5 g w litrze. Róznica między moszczem z 200 g/l a 216,5 g/l cukru to róznica 1% mocy: 11,9% - 12,9%.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 października 2007, 11:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
Rzeczywiście. Im więcej wskaże cukromierz tym pomiar obarczony wiekszym błędem :roll: Z przytoczonych obliczeń wynika, że błąd jest na 'korzyść', chociaż przy próbie celowania w zawężony przedział zawartości alkoholu w winie, może przyspożyć kłopotu :wink:

Pozdrawiam
Rafal.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 października 2007, 15:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5949
Lokalizacja: dolnośląskie
[quote="rafallus"]
... ale przyjmujac poprawke mniejsza tj. Blg=23 odpowiada ilosci cukru 200g/kg to blad wyniesie troche ponad 5,5g na litr (wzglednie 2,5%) a to juz niewiele :wink:

Pozdrawiam
Rafal.

Przymując poprawkę 3/20 do Blg, nie odejmujemy 3, lecz 3/20 od wskazania. W przypadku blg=23 należe odjąć 3,45 inaczej 3x23:20. czyli cukier w 1000g roztworu jest równy ok 195g.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 22:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Czy niecukry rosną wraz z cukrami? Czy stanowią pewną stałą?
Wydaje mi się, że im więcej stopni(o) B/B, tym mniej niecukrów w cukrze, czy raczej z cukrem w moszczu. Czyli błąd powinien być mniejszy.
W/g zestawienia Romana Myśliwca przy 23,5 o B/B na niecukry przypada tylko 0,8 o B/B, czyli 227 g cukru na 1l moszczu,co daje ~12,6%alk./dla czerwonych/ 13,5%alk./dla białych/

_________________
Tomek


Ostatnio edytowano niedziela, 14 października 2007, 23:01 przez tomek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: winluk i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO