Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 17:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 07:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="tomek"]Czy niecukry rosną wraz z cukrami? Czy stanowią pewną stałą?
Wydaje mi się, że im więcej stopni(o) B/B, tym mniej niecukrów w cukrze, czy raczej z cukrem w moszczu. Czyli błąd powinien być mniejszy.
W/g zestawienia Romana Myśliwca przy 23,5 o B/B na niecukry przypada tylko 0,8 o B/B, czyli 227 g cukru na 1l moszczu,co daje ~12,6%alk./dla czerwonych/ 13,5%alk./dla białych/
.

Z czystej matematyki wynika, że wysunąłeś mylne wnioski. Jeśli w tabeli podane jest, że dla moszczu wykazującego 23,5 Blg/Bx zawartość cukrów wynosi 227 g/l to przeliczac trzeba tak: 23,5 Blg = 258g/l; 258-227=31 g/l; a 31 g/l jest równe (z dużym przybliżeniem) 3,1 Blg i taka jest tu poprawka na niecukry. Rozumując logicznie trzeba pamietać, że roslina w procesach dojrzewania wytwarza nie tylko cukry ale także inne związki mineralne ważne dla owoców. Z drugiej strony spada kwasowosc a kwasy rownież wpływają na ekstrakt ogólny. Wszystkie skale wprowadzajace automatycznie poprawke - jak np. KMW czy CNM, jak rowniez nasze przeliczniki odnoszace sie do ekstraktu ogolnego (3/20 Eo czy jak by nie przyjąć) mają sens tylko gdy odnosza się do winogron dojrzałych.

Natomiast nie rozumiem zupełnie dlaczego moszcz z zawartoscią cukrów 227 g/l miałby dawać inną zawartość alkoholu w winach czerwonych a inną w białych? - i to z rożnicą prawie 1%? - różnice wydajności drożdży nie sa aż tak duże. Mógłbyś Tomku napisać skąd pochodzą te dane?

Może być nieco wyższa zawartość niecukrów w czerwonych, ale żeby az o ok. 16 g/l 8O

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 08:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
[quote="DarekRz"]Natomiast nie rozumiem zupełnie dlaczego moszcz z zawartoscią cukrów 227 g/l miałby dawać inną zawartość alkoholu w winach czerwonych a inną w białych? - i to z rożnicą prawie 1%? - różnice wydajności drożdży nie sa aż tak duże. Mógłbyś Tomku napisać skąd pochodzą te dane?

Może być nieco wyższa zawartość niecukrów w czerwonych, ale żeby az o ok. 16 g/l 8O


A nie pamietsz Darku, czy Mysliwiec przypadkiem nie uwzglednial w obliczeniach odparowania alkoholu przy fermentacji w miazdze? Cos mi takiego swita....

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 09:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="gzeho"]A nie pamietsz Darku, czy Mysliwiec przypadkiem nie uwzglednial w obliczeniach odparowania alkoholu przy fermentacji w miazdze? Cos mi takiego swita....


Nie pamietam, ale to moze być to - tylko chyba nie mozna tak rygorystycznie tego podawać - przecież inny będzie ubytek % (prawie żaden) przy fermentacji 7 dniowej a inny przy 28 dniach. No i nawet kształt fermentora i objętość nastawu, że o temperaturze nie wspomnę -mają znaczenie. Zresztą to przeciez jest "potencjalny alkohol", ten końcowy-rzeczywisty i tak trzeba mierzyć metodą oddestylowania jesli podchodzić do sprawy poważnie.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 10:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Może chodzi o to, że w białych jest mniejszy, tak chłopski rozum, udział "niecukrów", inny skład moszczu. W moszczu o takim samym ekstrakcie ogólnym jest większy udział cukrów, mniejsza poprawka, więc będzie więcej alkoholu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 21:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
[quote="jantar"]Hmm...
No ale w miarę postępu fermentacji przybywa alkoholu, którego gęstość jest przecież znacznie mniejsza niż wody. Może się mylę, ale sądzę, ze ten właśnie alkohol wpływa na poprawność wskazań aerometru.
Na logikę należałoby więc poprawkę na niecukry zmniejszać w miarę przybywania alkoholu.
Jak z tym jest naprawdę?

Zainspirowany Twoją uwagą zrobiłem doświadczenie. Przygotowałem wodny roztwór cukrowy o Blg=14 (5ml) i dodawałem do niego alkohol w postaci Absolwenta 40%-towego. Nie bedę wnikał w szczególy doświadczenia i obliczeń a od razu podam wyniki. Gdy stęzenie alkoholu w roztworze wynosiło 6,6% to Blg mierzone=9 Blg teoretyczne=11,7, poprawka do blg=+2,7
8,6% to Blg mierzone=7,5 Blg teoretyczne=10,7, poprawka do blg=+3,2 11,4%to Blg mierzone=6 Blg teoretyczne=10, poprawka do blg=+4,0
13,3%to Blg mierzone=5 Blg teoretyczne=9,5, poprawka do blg=+4,5
15% to Blg mierzone=4 Blg teoretyczne 8,7, poprawka do blg=+4,7
Wyniki doświadczenia pokazuja, że w niektórych sytuacjach ujemne wskazania miernika nie powinny nas dziwić. Jeżeli poprawka na niecukry wynosi 4 to w zasadzie przy zawartości alkoholu w roztworze (wino)= 13% , nie powina być stosowana. W tej sytuacji wskazanie miernika są =zawartości cukru.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 października 2007, 22:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Cytuj:
Natomiast nie rozumiem zupełnie dlaczego moszcz z zawartoscią cukrów 227 g/l miałby dawać inną zawartość alkoholu w winach czerwonych a inną w białych? - i to z rożnicą prawie 1%? - różnice wydajności drożdży nie sa aż tak duże. Mógłbyś Tomku napisać skąd pochodzą te dane?

Może być nieco wyższa zawartość niecukrów w czerwonych, ale żeby az o ok. 16 g/l
A, to już pytanie do Mysliwca.
dane wziąłem z tabeli w książce "winorośl i wino".
Może chodzi o to że czerwone mają więcej exktraktu i na to ta poprawka.
Albo wyższą temperaturę wynifikacji a przez to odparowywanie alkoholu.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 października 2007, 22:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
A propos obliczeń Kapitana, tego roku kupiłem w Bułgarii za 2 lewa(~1zł) amatorski BRIXometr dwufunkcyjny , wyskalowany w górę(alkohol) i dół(cukier). Co ciekawe pomiary nim są nawet miarodajne , ale tylko w przypadku słodkich moszczy oraz gotowego wina.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO