Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 02:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2006, 06:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Czy po zasiarkowaniu miazgi na czerwone wino (10g/100l) dajecie jeszcze pirosiarczyn do moszczu po tłoczeniu. Octówek niestety nie przegoni się tak łatwo, a nie chcę zaoctować wina. Liczę na FJM i nie chcę przesadzić z siarką.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2006, 07:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
Rozumiem, że moszcz jest w trakcie fermentacji? Wtedy nie siarkuję, bo zabezpiecza go CO2. A przed owocówkami - tak czy inaczej - to się jednak trzeba ostro bronić.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2006, 07:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Moszcz jest w trakcie fermentacji, zaraz po tłoczeniu. Na miazdze był tydzień, a po tłoczeniu dostał drugą porcję cukru.
W jaki sposób CO2 zabezpiecza moszcz? Czy same warunki beztlenowe wystarczą?
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2006, 07:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Pawel"]
W jaki sposób CO2 zabezpiecza moszcz? Czy same warunki beztlenowe wystarczą?


Wystarczą :) Dodając piro na tym etapie możesz znacznie spowolnić fermentację.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 13:20 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 marca 2011, 21:19
Posty: 44
Lokalizacja: Płaskowyż Nałęczowski
Czy miazgę przed fermentacją z białych odmian winorośli siarkować taką samą dawką piro. jak w przypadku odmian ciemnych 1g/10l :?:
Mam również dylemat jakie dawki piro. użyć po zakończeniu fermentacji w przypadku różnych odmian.

_________________
Pozdrawiam, Dominik


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 14:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Miazgę białych odmian siarkuje się przed tłoczeniem i fermentacją - ile? To już bardzo indywidualne sprawy. Zasadniczo - przy zdrowych winogronach i przerabianiu ich w niewysokich temperaturach (październikowa noc np. - maks 10 st. C :) ) wystarczy nawet 0,6 g /10l. 1g/10 l to wysoka dawka - dawałbym tyle gdybym zamierzał prowadzić przez kilkanaście godzin zimną macerację przed tłoczeniem, lub owoce miałyby jakieś śladowe oznaki szarej pleśni. Po ferrmentacji? - a to już wypadałoby zmierzyć wolne SO2 w nastawie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 15:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Darku wielu winiarzy zaleca siarkowanie nie tyle co przed tłoczeniem, a posypanie pirosiarczynem gron przed młynkowaniem.
Trochę trudniej wtedy określić dawkę, masz na to jakiś schemat?

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 18:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Darku jeśli piszesz o tej dawce 1g/na 10L w przypadku kilkunastu godzinnej zimnej maceracji to jak to mam rozumieć 1 g pirosiarczanu na około 20 kg owoców bo po prasowaniu uzyskamy około 10 litrów moszczu albo trochę więcej dobrze rozumie ?

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: wtorek, 15 września 2015, 09:36 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
Witam serdecznie,
siarkujemy pirosiarczynem sodu czy potasu, bo zapomniałem?
Pozdrawiam
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: wtorek, 15 września 2015, 09:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
potasu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 17:08 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 marca 2011, 21:19
Posty: 44
Lokalizacja: Płaskowyż Nałęczowski
Jaką dawką piro. zasiarkować młode białe wino z solarisa? Właśnie zakończył burzliwą fermentację, miazga przed tloczeniem dostała dawkę w ilości 0.9g/10l temp. fermantacji oscylowala w okolicach 10 stopni C. Jestem przed zlaniem z nad osadu blg zapewne 0

_________________
Pozdrawiam, Dominik


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 20:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Kindorgo napisał(a):
Jaką dawką piro. zasiarkować młode białe wino z solarisa? Właśnie zakończył burzliwą fermentację, miazga przed tloczeniem dostała dawkę w ilości 0.9g/10l temp. fermantacji oscylowala w okolicach 10 stopni C. Jestem przed zlaniem z nad osadu blg zapewne 0


Wg mnie nie ma potrzeby!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 20:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
heavy napisał(a):
Kindorgo napisał(a):
Jaką dawką piro. zasiarkować młode białe wino z solarisa? Właśnie zakończył burzliwą fermentację, miazga przed tloczeniem dostała dawkę w ilości 0.9g/10l temp. fermantacji oscylowala w okolicach 10 stopni C. Jestem przed zlaniem z nad osadu blg zapewne 0


Wg mnie nie ma potrzeby!!


Jeżeli wino jest wytrawne istnieje prawdopodobieństwi zaistnienia FJM. Jeżeli natomiast kwasy są odpowiednie, co w tym roku
jest bardzo prawdopodobne, to FJM nie jest wskazana ... i tu siarkowanie wydaje się bardzo zasadne.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 07:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
FJM w białych winach poza paroma wyjątkami jest z zasady nie wskazana a z cukrem resztkowym to nawet i w czerwonych.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 20:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Podtrzymuje swoje zdanie. Nastaw zasiarkowany prawie 1g/10L. Fermentacja w b. niskiej temp!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO