Teraz jest środa, 17 września 2025, 11:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 11 grudnia 2023, 07:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4685
Lokalizacja: Rybnik
Najpierw musiałbyś usunąć całkowicie wolny SO2 a to by się mogło źle skończyć dla wina.
Skąd ta pewność, że aromatyka siadła przez związany SO2?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 11 grudnia 2023, 12:55 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 167
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
W sumie pewności nie mam bo nie zamówiłęm sobie roztworu Z z zestawu na winiarz.pl. Jednak jest to wysoce prawdopodobnie bo strasznie przesadziałem z siarką. Pomiar wolnego so2 wskazał mi aż 190ppm. Wino nie ma żadnego aromatu. Jakbym pił kwaśną wodę. A dopiero po pomiarze wolnego so2 przepatrzyłem notatki i zauważyłem gdzie popełniłem błąd.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 11 grudnia 2023, 13:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4685
Lokalizacja: Rybnik
Jeśli tak jest to po przewietrzeniu w kieliszku wino po kilkunastu-kilkudziesięciu minutach powinno się otworzyć. Jeśli tak się nie dzieje to przyczyna jest prawdopodobnie inna.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Redukcja SO2
PostNapisane: poniedziałek, 11 grudnia 2023, 18:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7022
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
TU jest podany praktyczny sposób pozbywania się nadmiaru siarki w winie i/lub moszczu.
Publikacja z października 2023 (Adelaida)
Zalecają nie przesadzać z usuwaniem siarki w winie i zachować minimum 10mg/L w białym wytrawnym, a najlepiej 15mg/L (w winnych winach odpowiednio więcej lub mniej)
Czynność tą najlepiej rozłożyć na raty, coby nie przesadzić i nie popsuć wina :wink: ; po kilku godzinach ze związanego SO2 wydzieli się lotny i wino ustabilizuje się ,wtedy robimy powtórne pomiary a potem działamy dalej (odsiarkowujemy , dosiarkowujemy lub pijemy :wink: )
Druga część tego artykułu informuje jak pozbyć się nadmiaru siarki w moszczu tuż przed fermentacją (gdy z braku alkoholu we krwi ,drżą winiarzowi ręce i sypnie mu się zbyt dużo piro... :lol: )
PS
@kotMira , napisz na forum o efektach odsiarczania , dzięki z góry
Nie praktykowałe4m tego jeszcze bo nie było okazji.
Interesują mnie szczególnie aromaty przed i po odsiakowywaniu
Jakie to wino ? ; białe ,czerwone, wytrawne, słodkie, ilość alkoholu, pH - jeżeli to nie tajemnica

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: wtorek, 12 grudnia 2023, 13:11 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 167
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Zbyszku dziękuję za artykuł. Po robocie zdam szczegóły. Szkoda że nie mam odczynnika Z. Niestety na stronie winiarz.pl nie jest dostępny. Może wiecie gdzie indziej mogę go dostać? Wtedy mógłbym zrobić już całkowite pomiary bez nie wiadomych.
Jeśli chodzi o wino, jest to biały Solaris, półwytrawny. Cały opis winifikacji (wraz z błędem) Przedstawię po próbie odsiarkowania. :thumbup:

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO