TU jest podany praktyczny sposób pozbywania się nadmiaru siarki w winie i/lub moszczu.
Publikacja z października 2023 (Adelaida)
Zalecają nie przesadzać z usuwaniem siarki w winie i zachować minimum 10mg/L w białym wytrawnym, a najlepiej 15mg/L (w winnych winach odpowiednio więcej lub mniej)
Czynność tą najlepiej rozłożyć na raty, coby nie przesadzić i nie popsuć wina

; po kilku godzinach ze związanego SO2 wydzieli się lotny i wino ustabilizuje się ,wtedy robimy powtórne pomiary a potem działamy dalej (odsiarkowujemy , dosiarkowujemy lub pijemy

)
Druga część tego artykułu informuje jak pozbyć się nadmiaru siarki w moszczu tuż przed fermentacją (gdy z braku alkoholu we krwi ,drżą winiarzowi ręce i sypnie mu się zbyt dużo piro...

)
PS
@kotMira , napisz na forum o efektach odsiarczania , dzięki z góry
Nie praktykowałe4m tego jeszcze bo nie było okazji.
Interesują mnie szczególnie aromaty przed i po odsiakowywaniu
Jakie to wino ? ; białe ,czerwone, wytrawne, słodkie, ilość alkoholu, pH - jeżeli to nie tajemnica